讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
點解個差距咁大?
因為mainland 有父幹?定mainland優先?
intern唔知幾錢,但analyst(連bonus)高過bb ibd
其實笑人asso 入gbus 係咩心態
開口埋口都叫人垃圾,呢d人都唔會好得去邊
Dse 真係等於一切?
老實講,有d 人有connection,有gpa,真心唔明有咩好笑,你有connection ,有gpa,你都可以玩
我明點解佢開口埋口叫人做trash啦,用咗追故模式睇人地Hku qfin,葡萄掛
全香港得二千幾個,唔夠人先開多啲位,每年都full employment,fresh grad打工同政府差唔多,讀醫揀專科咪又靠人脈,何況大部份人都唔選擇讀專科
gbus年年chur intern gpa最勁既入到ibd都係6-70k,入到去仲要更加chur隨時俾人淘汰

medi專心讀書畢到業就穩袋50k+,廢既做普通科診所都可能有六位數月入

同埋最大分別係做business唔係一分耕耘一分收穫,點叻點努力都唔一定成功
This is really sad but true...

there are more 三大普通business科 mainland in ibd than ivy local hk ppl (for new junior hires). They are at least as competitive as local ivy grads

For top-tier or even mid-sized PE shops, the situation is way worse. Havent seen a local HK junior person joining a decent shop for some time (excluding real estate funds, which HK ppl might still have an edge)
點解你會覺得唔多人? 依家講緊demand supply 得閒去望下d診所 六七成都長期無人睇 好多診所做到執笠你又知唔知 根本係supply太多

重點係所謂出去打私人工根本就係自僱 乜保障都無 完全無底薪 老細收埋d賺錢case 你就淨係補牙洗牙 最差係可以一日得一兩個洗牙收工埋單得2,300蚊

做醫生會唔會咁?
*2、300蚊
因為多數係預約所以診所唔會好似醫生咁多人等,同埋肺炎自然少左。不過有啲舊區樓上鋪又好似真係幾頹,執又真係未見過。300蚊會唔會係咁,洗碗都唔止
退休冇可能得十萬月薪

做七八年都有
馬會乜post頭幾年有100k/month
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞