讀Gbus 其實係點架?

799 回覆
245 Like 15 Dislike
同普通bba 有咩分別?
點解近年開始有少少「沒落」?之前ALevel 狀元個個都去讀gbus,幾年dse狀元基本上都去曬讀書medic?
gbus 幾年出路如何?變差咗?
同普通bba 有咩分別?
點解近年開始有少少「沒落」?之前ALevel 狀元個個都去讀gbus,幾年dse狀元基本上都去曬讀medic?
gbus 幾年出路如何?變差咗?
讀medic根本冇得輸
gbus salary report 出到2015年就開始搵唔到
2016之後到底好唔好境?
gbus唔係學野 係識人
入面好多都有咁上下背境
intern又可以入到平時唔係咁易入既公司
讀busi 差異好大
同屆gbus裡面
有人會翻jpm/ms ibd搵50-70k
亦都會有人翻big 4逗14.5k
Agger 醫療科目真係好啱家境唔太好但讀得書嘅人
唔可以咁計 醫下限高 但上限比gbus低
最勁果班專科係30,40萬一個月
但bba友可以上到7位數
ching呢家做緊乜
香港最勁果堆專科一星期已經可以賺1球
肯定唔止3/40萬
最勁果班專科點會得3、40萬一個月大把醫生做個手術都收幾球喇
Gbus收得高係門檻 意思係你學野唔叻唔洗指意入呢行
入到去直至出黎做野就係靠你份人夠唔夠醒目轉數快
年中大把靠死讀書既屈dse高分碌入去
但因為剩係識死讀書,出黎都只係做啲19MNC普通位做打工仔

當然有一批本身份人醒目既都入到consultant ibank 或者創業,但呢啲係天生聰明,gbus比到佢既唔多
應該咁講
gbus可以30歲 1球1個月
medic條learning curve長好多
正解。大把老豆老母有人脈,Year 1 無人咁好grade 都入到ibank pe firm 做intern, 揸架bmw返學
Gbus呢啲科OU都有開啦
你以為去中建大廈睇下班星球人搵幾多
咁誇張 gbus都入big4
3大gbus grad要做big 4?
家景影響真係咁大
????
Year1喎
正解。大把老豆老母有人脈,Year 1 無人咁好grade 都入到ibank pe firm 做intern, 揸架bmw返學
家境影響真係咁大
至少hku有
其他兩間勁d可能無嘅

今年個市勁垃圾
識得唔止一個嚟緊grad焗做big4

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞