日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
東京-高松直車4個鐘內應該搶翻唔少市場

HND出發要用嘅時間取巧喎
重有間好似呢幾年經營得算唔錯嘅JR貨物
NEXCO好做好多,Network又大
衰極都有都市嗰邊補貼
加上呢啲人少地方主流交通工具就係自己揸車,所以點都有唔少人行高速
係減輕山陽段負擔
講緊冇新幹線技術 要好似北海道咁買車
個人覺得最唔值得起就係岡山-高松
主力應該係岡山-松山
順便起多條短支線喺丸龜拉入高松啫
始終松山係四國最大城市

明石海峽大橋無預留位
再起多條橋去德島成本會高好多
跟JR西買囉,駛乜諗咁多
高松用たかまつライナー搞掂佢咪算
JR九都玩到800系
不過而家十成九N700S
有現成點解唔用,同埋800系都係base on 700系7000番台整出嚟,唔駛由零開始
JR四國已經冇咩錢
一係搵縣政府埋單?
新高松丸龜

會變第二條長崎新幹線
起完車程快10分鐘但係要轉多次車
地方政府睬你都傻
假如日本玩封城
當你剩係封東京都同大阪府
鐵路到時應該點行
東海道去到新橫浜就停?
新快速又係咪由米原去到山崎就停?
要睇吓邊個中途站可以變做總站
有啲站細 有容量限制 所以未必係跟縣界為準
亦都可以參考名鐵豐橋做法 唔係班班車去到縣界前嘅站
日本真係奶哂野,當初仲想繼續開奧運
仲要由 marine liner 升級做新幹線
講緊嘅係票價
一定靠德島+和歌山地方俾錢落疊
新幹線係四國人民嘅願望嚟
貴3倍都唔重要

http://www.shikoku-shinkansen.jp/topics/Effectreport-okayama.pdf
https://www.tetsudo.com/event/29009/?fbclid=IwAR0krYFwK94z-Zc3a1xk_df6xnKF4AuJ9KpVSdf0kREDsaExxG4_iyKbWa0
11/4開始部份SKYLINER班次會加停青砥駅

https://www.choshi-dentetsu.jp/detail/news/341
另外銚子電鐵喺11/4開始停駛部份班次.......
咁我要返Marine Liner算喇
有前面展望+平+雙層電車
而家都唔係太慢 可以接受
加停青砥都冇得救
其實skyliner作為特急本身應該停青砥/高砂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞