日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
同車站設計match ,
有未來感
站距唔係都心就會遠啲
正確啲係直通運行
埼京線反而都心疏,因為同湘南新宿Line行山手貨物線,有山手綫並行。
京濱綫(啫係南段)係官設,隔得遠,而且有京急Interurban;東北電車線係日本鐵道民鐵。
其實直通運行都係概念來,龍門任你擺
福岡市 1,595,674
北九州市 939,450
広島市 1,199,186
岡山市 721,348

飛小倉真係咪玩啦,小倉-博多仲有巴士可以揀,需求極大
廣島除左觀光都市外,都擔任住陰陽聯絡既角色,不過就唔太關鐵路事啦
相對來講岡山已經唔算大城市,不過佢堅係交通要衝,都唔會skip所以
skip 岡山即係想四國攬炒姐
其實nozomi要skip嘅站都skip曬啦
諗吓點樣調節sakura同hikari好過啦
諗下nozomi山陽仲要加站就知西仔對提速呢種玩意無咩興趣
300km/h都盡喇
當東北都係320km/h嘅時候
N700系個頭300km/h盡晒力啦
佢個直飛唔係指Skip,係新大阪下一站就岡山/博多下一站就廣島,直接飛到去岡山/廣島咁解
同以前最速達嘅のぞみ一樣
但而家東海道山陽行のぞみ為主嘅時間表又好似做唔到咁
同はやぶさ一樣
有冇必要飛曬啲細站啊
N700S最近先試完行360
落到場會減架啦
好少直接上咁多 同埋山陽多隧道
當年500系就係為左行320而設計,只係阪神地震先改計劃
就算N700系行到320
山陽「緩行線」仲有咁多舊車
山陽無東海道咁密車,當然以前0系仲喺度既時候都會考慮到呢個問題
最直接就係さくら盡量加班
岡山-新大阪嘅こだま全數取消(840 851除外)
各停交晒俾直通ひかり
全數さくら來回加停姫路 每兩個鐘一班停相生/西明石
全數みずほ唔再停姫路
呢個做法 只有相生同西明石會隔個鐘少咗一班車
飛晒啲細站嘅種別好難做 冇乜邊條新幹線可以養到
得東海道のぞみ可以全日做到
北陸かがやき飛站拍得住のぞみ(大宮-長野-富山-金沢),都係只做繁忙時間
同埋山陽地區發展得比東北地區平均,仙台以北好多站日均利用人數唔過一千,唔同山陽新幹線嗰d起碼千幾二千人用
其實而家山陽段のぞみ停站數量已經算係咁,當然有速達就最好嘅.......
姐係こだま齋做東京-名古屋-新大阪同埋岡山-広島?
東海道:東京-名古屋-新大阪
山陽:岡山-博多 另外留返每日一對Hello Kitty車做全程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞