日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
軽井沢都去唔到
“このうち、50キロを超える中長距離の切符で59%、近距離も31.6%減少しました。”
i mean 佢有將唔同キロ分開睇
Nozomi 個半鐘都由新大阪去到廣島
整多個京阪神大灣區(愛稱瀨戶大灣區
廣島岡山係大阪近郊
後者不可能
諗返起之前靜岡機場想東海加站
なにわ筋線一早plan好共用車站,全線地下駅點會燒錢起多兩個月台
https://www.city.osaka.lg.jp/toshikeikaku/cmsfiles/contents/0000427/427888/setumeihaifu.pdf
其實旅遊書成日講東京近郊,睇返張Tokyo Wide Pass去分咪得

Tokyo Wide Pass本身都係sell一啲東京出發可以即日來回/兩日一夜既旅遊景點

不過我都同fd討論過,佢就話點解近郊定義唔跟車程,例如去仙台其實同去房總半島差不多,但我就反駁去仙台張Tokyo Wide Pass唔包同埋冇咩人會將仙台納入東京即日來回行程(當然我都試過仙台來回大宮為左食個晚飯)
依家就梗係唔爆
所以岡山、敦賀、鳥取、高松、米原全部都係關西近郊

不過即日來回鳥取、高松、敦賀都唔知玩到啲咩
敦賀定金澤呀
敦賀搭新快速直達wor
近郊應該係指可以通勤嘅距離
再遠啲唔適合通勤應該叫遠郊
福知山算唔算近郊
京都搭特急都要個半鐘
但福知山本身又唔算細
咁都有一堆人係坐新幹線通勤
用なすの去計,東京通勤圈可以去到郡山
嗰啲叫exurb,唔係suburb;regional可以用 commuter belt 去定義
新幹線扭曲晒人類既地理概念
又諗起點樣搭地鐵去大阪
東京即日來回universal studios
旅行即日來回又唔同通勤的
日日通勤一小時內最多
間中旅行即日來回就算個半兩小時車程都可接受的
果D叫通勤圈,同近郊概念唔一樣
函館新幹線開張4週年(蝕足4年)
明明係新函館北斗新幹線
http://tetsudo-shimbun.com/headline/entry-1979.html
箱根登山電車全線7月尾重開
我有堆鉄道ファン唔要想放出嚟
會唔會有巴打有興趣?
2015 - 3, 8, 9, 10, 11, 12
2016 - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
2017 - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
2018 - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
2019 - 1, 2, 3, 4, 5, 6,
2020 - 1
試過大阪<>鳥取即日來回
淨係玩砂丘其實都OK
係 有時換酒店同存喼個時間仲麻煩過搭車
最鍾意食完晚飯夜晚9-11點個時間用嚟搭車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞