日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
我諗佢真係會expect 大阪玩幾日 -> shift去京都玩幾日 -> shift去奈良玩幾日 -> 直去關空走人咁先叫最fit

後來另外一次我住琦玉縣,試過有一日彈上去坐pokemon with you再落仙台食埋個牛舌即日返歸

所以你明我同佢有幾難夾啦,根本大家互相覺得對方on9
佢係嗰啲一步回頭路都唔鐘意行嘅人
一粒鐘新幹線真係唔洗諗,眨下眼就到
雖然我都試過因為博多book唔到酒店而要訓広島
博多夜晚又多啲嘢行/食,方便過広島
仲有好多特急都係新大阪始發
wide pass唔驚自由席無位坐
JR京葉線の舞浜駅ホームを延伸 上下列車の停車位置をずらして混雑緩和へ
反而試過用wide pass 玩大阪-姬路-岡山-鳥取-城崎溫泉-天橋立-大阪
得佢可以同時包智頭急行同京丹後鉄道
我上次就係買左廣島山口Pass,用左半日搭EVA 500系去博多,行完搭返ひかり444号返廣島
全日本pass坐EVA 500南行全程二號車
再搭さくら返新大阪,個指定席真係一試難忘
當年第一次獨遊日本,飛廣島都係用廣島山口pass玩3日2夜,坐EVA 500系+入埋一號車(當年重要抽選),然後有2晚都過咗博多,のぞみ みずほ任坐
全國pass坐山陽新幹線自由席唔夠抵玩,用JR西自家PASS先夠抵玩

btw坐足全程EVA 500系要差唔多五個鐘,真係不了
成架e233咁
唉幾時先可以去搭車,我想搭e4 max
嗰次因為要去埋沼津朝聖,入方丈地頭唯有用全國Pass
我試完嗰次こだま全走既結論同樣都係,不了
15分鐘一個站加完速無耐又減速
感覺仲慢過在來線特急
呢d特別新幹線真係無乜需要坐足全程(現美新幹線例外,全程一粒鐘唔駛),第一次坐EVA 500系都係由廣島-三原;第二次由姬路-岡山;無咀垃圾賤畜500系就由岡山坐去姬路就算
E4 Max都唔趕嘅
之前10月頭諗住佢就退走去影,點知打個風變咗E7系死
而家北陸新幹線都拎咗幾抽上越新幹線嘅E7用,E4睇嚟可以玩多幾年
現美新幹線真係唔知開咁短jm9,10月撞啱佢extend去東京先似番正常長度
佢本身已經少咗位,拉落東京盞浪費寶貴嘅time slot
咁喺大宮連落架やまびこ咁咪唔會嘥time slot囉
大宮站設備唔對應連結
話時話E4 MAX點解有3+3位
睇都覺迫
入過一號車攞本書仔
針對通勤客
第二次坐同第三次見到嗰陣乘務員姐姐都派咗本
1號車無阻直入;反而第一次要抽選入去嗰陣乜都無派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞