日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike

右下角係咪がみ條囡
LINK?
政府夠叫黨鐵同巴士早收啦
一個係技術上可以但唔好睇, 一個係唔可能
有人因為咁坐唔到車先黎屌啦
【JR四國、JR北海道年年赤字?若關閉虧本路線,兩縣JR將不復存在…】

JR是大家到日本旅遊時必坐的交通工具,不過JR四國線和JR北海道線一直存在赤字問題,近日這兩個地區的赤字再引起日本網友討論。數據利用營業系數作統計,數字超過100則代表出現赤字。數據顯示,從JR四國線的營業系數大部分呈100以上,赤字最嚴重的路線為來往「高知」和「須崎」的JR予土線,營業系數達到1,159。從圖表看出,除了來往「兒島」和「宇多津」的JR本四備讚線的營業系數錄得84外,其他路線均為赤字,一年虧本109億日圓。JR北海道方面則更嚴重,赤字最嚴重的路線為來往「富良野」和「新得」的JR根室本線,營業系數達到2,289,由於政府會給予補助金,因此還能勉強經營,但每年虧本550億日圓。網友說如果要關閉赤字路線,恐怕四國和北海道的鐵道將不復存在。偏遠地區的客流量不足一直是當地交通工具經營赤字的主因,看來要由虧轉盈之路還有很長的路呢!
*資料來源:Twitter @chaostrain、JR
JR四國長遠仲窮過JR北海道
北海道總會捱到新幹線通埋上去
通到新幹線就等如有錢賺黎貼d蝕本線?
要賺錢,始終睇客流,同埋增加其他收入。
咁不如四國豪一筆盡快起條新幹線仲好
梅田 機場 和歌山 德島 起一條新幹線
四仔自己冇錢仲要冇技術
西仔邊會肯出錢出技術整一條線分走山陽既人
唔記得係邊度聽過有人講過,話當年國鐵分拆拆得唔好
如果當年係JR東+北海道一間,四國痴JR西咁嘅話可能冇咁衰
就算北/四國蝕錢都仲有東/西拉上補下
振子氣動車咪就係為提速而開發出黎既技術
西仔食埋四國應該真係會蝕錢

四國新幹線最簡單應該係起岡山-丸龜-高松/松山走線
其實不如唔好分仲好
所以NEXCO都只係拆開3間
多度津工場:你當我流架?
Between 第二代FGT留左架車頭係伊予西条,同場加映0系車頭一架(服役時期同一抽車另一邊車頭係英國)
https://youtu.be/62Qqe5Btpyo

福岡都有但係名古屋竟然冇佢份
のぞみ301号
第一款振子氣動車咪就係四國2000系…
民營化本州三社要啃舊國鐵d爛債

同埋嗰時覺得國鐵失敗係太臃腫
咁咪有咁細拆得咁細
幫你補圖

國鐵年代內籠

駕駛室任影

GCT01
去高松不如唔好起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞