日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
基本上5-6個tab走唔甩
google doc行程
google map睇實景 mapion搵mapcode
用pass就要開埋乘換案內app
另外幾個就係景點資訊 jalan 樂天
我反而調返轉
我用excel,一日一張sheet,擺落iPad打橫睇fit晒
其他flow同你都類似,有時候要去d奇怪影車位就會mark埋經緯度方便自己搵
影d少車嘅線又會係側邊mark埋幾點有咩車經過
我通常手寫
寫邊日住邊度,會去咩地方就算
唔係話有熊架咩,仲咁大膽去蕗ノ台扎營
其實國鐵又唔係冇做野,睇番wiki國鐵後期呢兩個神站係cut咗做冬休
玩大城市嘅話都冇所謂,一去到偏僻地方我覺得check清楚好d
一陣如果miss咗火車下班車三個鐘後先到就搞笑
save落電話到睇方便過帶多張紙
ios撚表示你要我用紙我不如直接開memo app算
冬天吹風等車好痛苦
我硬係對excel個介面冇乜好感,所以會用doc個表格功能整
一日一組,上面就寫酒店資料,下面就行程
同埋用電話打直睇方便啲,有時喺街要即時睇
有待合室嗰啲會舒服啲
雖然等一陣嘅話唔會專登入去
各有各好啦,反正都係自己睇得明就算
我同上次旅行嗌交個friend又係唔同style
最後我地認同嘅一點係...大家都睇唔明對方個format (內容一樣)

我自己最緊要mark低個時刻表,尤其在鄉下地方
走左車就仆街
同埋想食既餐廳同埋一啲景點官網/資料
時刻就link埋yahoo個乘換,酒店就link埋Google map同jalan/樂天
根本每個會plan行程嘅人嘅風格都唔同,我有一次plan新行程嗰時得閒冇嘢做都轉過風格,大執過格式令佢睇落靚仔啲
最唔鍾意啲人唔plan又唔識嘢,但又要彈個行程太複雜佢睇唔明
最後我睇得明又帶到你去個地方咪得,整得簡潔你都係唔明我寫咗乜,你都唔會自己識去架啦
https://youtu.be/kgqTWtSgqac

https://youtu.be/-Cqtz6cG5oY
佢係用腳行去先痴線同埋唔俾熊大做點心真係好好彩
迷信啲講去日本我唔驚賊我驚熊大同阿飄多啲,個種無人氣既感覺好心寒
我直接用google keep
今朝睇佛系youtuber揸車都見到沿途咩都冇,完全冇諗過有痴線佬行路去
無人嘅感覺...都係啦,就算只係風吹郁樹葉d聲都夠嚇死你
手寫印象深刻d
同埋去偏遠地方會寫埋幾時有車
咁早就搬定
早幾年前網絡無咁盛行會plan得認真d
一早print好晒d google map 睇晒tabelog先去
依家smartphone咁方便越plan越佛系
就咁睇片好似見唔到有4番線
依家睇返以前真係有啲戇鳩
明明自己已經用緊smartphone
但都要print張google map出嚟
以前喺條街網速唔夠快會lag
又驚爆data
早幾年data卡通常一日得30mb/100mb
預先cap 定mon咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞