日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
唔係大魯閣/普悠瑪先唔停南港
但印像中會瘋狂叫咪
全車對號座無車票請勿上車
冇乜需要 太兜
新大阪經京都線快好多
我記得事主係上普悠瑪 (即係逃票啦 )
印象中真係會咁嗌,同埋下一個站勁遠嘅話都會開咪提
東京駅應該係特登同果D站割蓆
或者就係唔想搞到大家咁亂
東京駅有明確指示既應丸之內線同埋東西線

事實上二重橋前同埋京橋甚至宝町等等都係可以行去東京駅
不過就唔多人知,老司機就自然識用
人地會講明直達車, 下一站花蓮
上錯只能怪自己on9
新幹線先易出事 同一月台有齊快慢
之前book過間酒店係JR八丁堀樓上,開頭都諗住東京駅行過去算
最後係東京駅行緊出果陣見到京葉線條通道先偷懶
其實都有啲似E7/W7個logo
通常第一次搭新幹線D人都特別緊張
一定睇清楚先上車
所以好少出事
隔咁遠都仲叫大阪
就係因為隔咁遠更加要叫返大阪
唔係會無人用
根本唔遠,明明仲近過去阪急,點解講咁多次都有人話遠
新幹線/特急呢d少d出事係正常嘅
上面講果堆快速先易中伏
仲近過去東梅田啦,之前住到東梅田對落咪又係咁行去大阪駅
https://www.youtube.com/watch?v=wsKmqtYPTZc
NEX vs Access特急 由空港第二大樓去品川,NEX一開波大幅落後,最後贏dd
可以加副站名嘅
有,奈良特急,而家臨時まほろば有構想做定期
估計遠過九龍塘少少,近過尖東/美孚轉車
真-拉咗落去

如果大阪中央環狀線嘅 Monorail 、南港 Port Town 線、夢洲延線全部係常規主線規格就好
[edit] 禮拜六阪神高速6號大和川線就開,喺阪和貨物線對面岸,最早期有檢視過北岸走線方案;曾幾何時嘅淀川右岸線/神崎川線亦幾接近北方貨物線,重有今日嘅名神灣岸連線都幾似西宮站延線
名鐵人應該已經慣哂
不過非鐵膠冇做足功課肯定初見必殺
諗住專程買睇一日 但去唔到日本
雙線都做到全國最密,算係咁喇
同埋名鐵好多途中轉車種,行行下普通會變準急,之後又變急行之類
我覺得就算搭開名鐵都會搭錯
北梅田唔知會唔會分月台?
如果唔係的話,北梅田-rinku town會係好大嘅bug
兩邊都係共用收費區
但月台唔共通的話又唔知點解要研發果隻新幕門

同埋JR玩共用收費區的話又有另一個問題
如果經新線唔使收附加費
按里程計算,大阪-天王寺對落應該通通可以減運貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞