日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
印象中倫敦好神奇地係冇火車穿過市區
咁話哂四國係麵包超人作者故鄉......隻無咀仆街賤畜同西日本有乜關係?
點解?應該舒服過以前2000系㗎喎
我都唔知
明明係高性能振子氣動車
性能好過2000系喇應該,馬力都大一截
1. Thameslink, Overground
2. 冇車係因為去晒堆 bay platform terminal 同歷史上由唔同公司起,唔等於行唔到。而且城際火車目的地集中,個網絡複雜,有車務考慮;簡單如JNR都唔會諗住畀東海道同東北新幹線直通,東京站月台只係順便起埋
[edit] 講得絕咗,不過跨區間直通比較係個 “good idea” 或者 nice thing to have,務實啲用得著嘅會係 同起 through station 個理由一樣,站後折返,減少停留時間,移除個bottleneck去增加容量(eg 唔使咁依賴大井支線同品川站)
https://www3.nhk.or.jp/news/html/20200330/k10012357811000.html
JR四國車費收入唔見咗一半 陷入開業以來最大危機
因鐵日日都重大危機
重有Elizabeth line 有穿越東西嘅

倫敦唔同火車總站,又各有味道
個城市咁多年歷史,其實好難起新站
同埋火車好難地面/架空穿過市中心,Thameslink/overground都唔算穿過啦,都係外圍姐
倫敦有咁多地面總站,好勁ga la
咁分散,的確有好處

不過又可能太多subsurface line
點搬都搬唔晒
要學日本咁同地鐵直通運轉先得
不過underground太舊做唔到
大家都是因鐵不用分那麼細
第二點一直想了解多啲
點解國鐵起新幹線咁得意要將東北同東海道系統分開兩個系統完全唔考慮直通?
山手線唔見咗70%乘客
大阪都唔差
淨係得個玻璃頂似
https://trafficnews.jp/post/79680
係有考慮過,但因為各種原因而無實行
本身新幹線個網絡都係輻射式網絡
以東京為中心
同埋東北.上越新幹線拉到去東京站
已經係民營化後嘅1991年
就算連埋都應該唔會比e5入東海道新幹線
第一: 本身東北新幹線係預左入東京,反而上野係副產物。本身14,15番係直通用月台,後來因為東海道新幹線唔夠用,加上直通計劃遙遙無期,所以就索性俾埋東海道用。
第二: 有無可能未來會玩直通?中央新幹線起好左,東海道翻修就可能有機會。
但你睇內文講嘅都係好有限,唔係一般想像噉
效益有幾多成問題
仲有是但一邊有delay霸曬吉唔到東京站啲月台就全部收皮
新宿小田急???? 點解咁講既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞