日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
自膠
岡山-博多
咁嘅話山陽こだま應該改個新名好啲
仲有Hello Kitty新幹線做新大阪-博多,邊洗改名
岡山就真係唔飛得
但係博多>小倉真係唔可以比晒新大阪做終點既さくら/みずほ、ひかり、こだま負責晒?
雖然班次就一定唔夠のぞみ咁密,但係都應該做到5-10分就有一班經小倉
咁做就有望將のぞみ上東京車程縮多5-7分鐘

定係小倉本身都好多直通東海客?
東広島 新岩国 新尾道 得三個站係平均1500或以下
新岩国 新尾道就大家鬥包尾
厚狭就多過1500少少
再望下東北新幹線…岩手沼宮內、二戶、七戶十和田、新花卷嗰堆…
你高估咗山陽除咗のぞみ以外嘅班次水平
大部分日中時間小倉一個鐘得3班さくら/みずほ、ひかり、こだま
仲要個間距唔係平均主要集中係30分前

西仔都知さくら受歡迎,某啲鐘數已經cut咗こだま變さくら,冇加班さくら嘅日子都開返班一樣號碼嘅ひかり嚟補(冇九州段)
屌,明明之前去真係覺得のぞみ外都好密車下, 又多車種(Pass唔上得のぞみ)

再搵返個博多時刻表黎睇,真係最衰係可以07分之後要到下一個鐘既02分先再有非のぞみ上
其實岡山以西就一個鐘1班こだま+2班さくら
以東就1班こだま+2班さくら+1班ひかり
揸pass嗰陣因為去緊旅行有plan班次就緊係唔覺疏車啦
北東北個人口密度真係低
青森 岩手 秋田 全縣人口都係100萬鬆d
要比較嘅話南東北似山陽 北東北似山陰
東北新幹線盛岡-青森都仲係蝕緊錢
係JR東財力雄厚夠頂
咁本身又冇咁誇張
係而家行疫情期時間表先出現要等成粒鐘嘅情況
本身嘅時間表最耐都係隔30-40分 繁忙時間就做到平均15分鐘
要做一定做到, 不如話近年嘅閪日本已經完全冇心好似東海同東日本咁追求高速化
對閪日本嚟講cut cost慳錢最緊要
北海道新幹線要起到去札幌先有可能袋到錢
靠青森個人口真係冇可能搵到食
所以其他支線搞迷你新幹線都幾合理
提速350算啦 不過西仔
350好難搞,直通東海同九州要搞有好多野煩

例如用咩車,如果架車係山陽行到350但東海道呢?東海道行唔到咁東海又會唔會一齊研發?最終可能搞到500系2.0咁
N700S直通山陽會行到幾多?
都係300
所以而家西日本都係跟東海用N700S
不過個人覺得以東海道新幹線嘅線型…而家285已經好快
一樣都係300
真係有心淨係山陽行350都得啫
E6都係得一小段行320
https://youtu.be/V0rZu_ykkM4
新十津川駅live cam
3月尾仲咁大雪
以為整條東北新幹線有錢賺
就算通到札幌都一樣會蝕
都唔係一小段啦
425.8km(佔全線嘅63%)
東北新幹線由宇都宮-盛岡都係行320,嗰到都唔算一小段啦。。。
盛岡以北個客量一向都唔多
拉上補下先叫成條有錢賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞