日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
唔遠,好似阪急梅田去JR咁既距離,而且新站駁住JR既商場、酒店
因為大家都有空港線
呢個project就係為咗提高兩條空港線嘅靈活性而起
rapit 連遊客D錢都呃唔到
haruka 入到難波、梅田,優勢會好大
當大家用緊同一條空港橋
依家市中心用埋同一個站
jr唔想賺錢?
咪講左外面全部係JR既商場lor,車費賺多啲定係物業賺多啲?
環状線capacity問題
仲有西九条~梅田信号場係單線
schedule一亂就大鑊
推佢哋落なにわ筋線就可以將阪和線同環状線分割
りんくうタウン駅都係兩間公司share
由りんくうタウン開始到機場條路本身就係西仔同機場一齊run,南海俾錢過路

而家新線就係JR 南海 政府三方出資搞一間公司起同管理,分返股份
要過路嘅公司(包括有份出資嘅)就要俾返錢間管理公司,之後股東再分錢
車站就唔知佢會用二合一模式(名義上有齊兩間公司名但係統一售票同出入閘)定係機場分家模式,但係前者嘅機會大啲
如果前者會唔會有大量人見車就上去到機場先知自己坐左JR定南海
通常會分月台 JR比個月台比私鐵唔出奇
我反而覺得南海同JR睇緊兩班唔同嘅客
對JR黎講Haruka入梅田同抒緩環狀擠塞就好明顯,但南海多年來喺難波止步,上到梅田可以大大增加整個網絡嘅通勤吸引力
俄羅斯千島群島7.8級地震!
https://lih.kg/fjfDrS

開始慶幸cancel咗唔去札沼線送殯
仲有北梅田成個area都發展緊
要多一條alternative route卸吓御堂筋線嘅capacity
日本震度1, 津波被害の心配なし, 唔驚
有冇人知泰航點refund ,打電話冇人聽 email冇人覆
都喺嗰兩個電話㗎啦
仲有refund跟fare rules
charge冇豁免
南海入到梅田/新大阪對拖喼轉車客超級方便喎
個logo
L0 ZERO
文字藝術師
車頭下面個大窿係裝電磁鐵?
同埋隻窗整咁細係要對抗高速出入隧道嘅壓力?
屌變咗問題兒童
當然係,好似仲有低速用既膠轆
個窗應該類似飛機size,睇返以前幾代啲車內相都係咁大
https://trafficnews.jp/post/94850
官方將北梅田定名做大阪站
東海都懶得整
北梅田最後會唔會變成京葉線東京駅咁
作條連絡通道,然後個站叫返大阪,視為同一車站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞