日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
沿途好多都係1人以下站
好難想像民營化前後廢咗果堆線會有幾少人
但係睇過舊相偏偏就係果堆線d風景最靚,所以先搞到我想去北海道
無計一係就出哂大城市一係就有車
原始美
當時plan玩左大阪先玩山陰
點知臨訂pass先知山陰嗰幾日會有雷雨
所以就番天氣轉玩左山陰先
硬食左1程nozomi仲要撞正收工時間
指定席爆到呢
交通越方便 鄉郊就越少居民
嗰陣冇諗咁多
一黎日文廢驚俾人呃
二黎驚太遲到岡山拎pass個office收皮
根本就係J-TREC同款車
不如放落大宮鐵博算啦
佢個gimmick就係全世界最快嘅藝術品
擺喺鐵博做靜態展覽咪本末倒置囉
緊急情況咁冇辦法 所以帶定多少少錢用左佢就岩

得4日左右貪心想玩關東關西openjaw
似乎要硬食一程のぞみ
Full fare搭新幹線有咩問題
https://www.youtube.com/watch?v=1849iivqeYw
好似無乜人提呢架僞E233系
成個東京都係E233同偽E233
其次E231同偽E231
有諗過未來日子就自駕去探險呢啲廢線跡(好似YouTube上面個佛系咁)

所以真係仲有機會一定要去搭留萌線同釧網線,札沼線都變成都市近郊線了
我本身就係諗住5月頭去一次留萌 + 日高 + 送札沼殯,點知俾武肺搞搞震
而家惟有將留萌同日高推去出年冬天連埋道東一齊去(希望到時仲未cut ),順便擺埋幾日去探深名線廣尾線呢d廢線
愛國同幸福駅我記得有bus tour
深名線就真係無人地帶廢墟嚟,去既話注意人身安全
講得好聽d就深名線,最後可能係自己淆底淨係去朱鞠内行個轉就算
好難想像當年有火車serve呢種地方 (雖然道東慘d,好似有d連替代巴士都頂唔順cut埋)
https://twitter.com/117takecyanman/status/1243365207667126272?s=19
幾時索性玩返1988年之前熱狗政策?咁樣仲迫到人會開啦
啲7000/8000都無拆扇風機
以前年代有礦山可以養活幾千人
朱鞠内睇youtube現地調查反而無咩睇
名寄本線好似多駅跡睇多啲
印象中朱鞠内係上google map睇過佢仲有塊站牌先記得咁清楚
睇睇名寄本線先,多謝巴打
個bgm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞