日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
CSL張全球路路通(1GB香港,5GB外地,重有成1000分鐘本地通話)都好用 ,$55張
我媽去台灣,同佢一早係屋企換定先出發,全程唔洗換

3 有張亞洲 10日,每日1GB,可分開用都好
$80

AIS 相對上貴dd,但cover得更多國家
就四月都仲落大雪
尋日朝早睇live cap 圖
自己用開airsim,係貴dd不過唔駛成日去買卡
同埋之前去台灣試過突然上唔到,好彩高雄捷運全線有free wifi+fb個cs好快就幫我搞返掂
https://www.youtube.com/watch?v=jOAHoHVu1-E
平時間唔中都睇呢個live

但今日落埋雪好靚
好大雪
赤羽我都有睇
仲睇埋呢個

Live camera 鉄道 JR東日本 さいたま新都心 tokyo train camera JR
https://www.youtube.com/watch?v=Y90uA8nLvXw
上年11月去個陣見到仲以為係長崎新幹線新駅舍
如果原爆頂唔頂到
見長崎新幹級隧道出口係正浦上座山
咁新幹線都會拉到呢度嘅.......
touchwood再炸都唔炸長崎喇,當年都係因為小倉太多雲先轉炸長崎
為咗新幹線拉個站去個邊
但同條大路距離遠咗
當然唔只為新幹線先拉過去,重有長崎駅週邊再開發
在來線真係唔知搬黎做乜
長崎本身已經係終點,冇任何線路接續落去
就算搭新幹線要轉車去佐世保個邊都一早係武雄溫泉/諫早轉左車
見到長崎依家變成咁
終於知道點解日本各縣(佐賀除外)都想起新幹線
又可以順便重建新站
而車站附近又會商業同都市化
上次去長崎覺得好噏dup
依家冇咗嗰陣鄉下味

舊駅舍又真係幾鄉下
終點站先有嗰種旅情味
好似門司港嗰種
一搬上高架就冇晒feel
雖然都係第一次去,但係一落車個feel真係好正
同大都市地底站/高架站真係兩回事
此情不再

而家搞到轉路面電車同巴士啲人唔方便
from wiki
この当時、深名線の1日の利用者数は100人台に乗る程度で通勤定期券の利用者は存在せず[22]、1日16本の列車に対して1列車平均の利用者数は10人程度に過ぎず[23]、輸送密度は80人/日という有様であった

深名線係極端少人既赤字線之一,營業系數好似成2千幾3千
噉你講下應該點連續立體交差化?
1. 有諗過改道,可以喺旭大橋重建時延伸去對岸
2. 站前廣場喺舊站撻地度,梗係未起好啦
點解中央線特別易死
大雪到中山競馬場都停左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞