日本鐵道消息及旅遊情報交流區(50)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike

lm
咁的確係有代替品先可以唔准人坐のぞみ同みずほ既

如果冇ひかり同さくら咁東海想縮都冇得縮啦
其實重有內陸機/高速巴士/在來線揀,又點會無替代品

btw佢玩串d推哂班pass客落こだま都重得
好想搭のぞみ?
幫襯西仔pass咪得
新大阪-博多嘅のぞみ同みずほ任搭
のぞみ入左山陽好多停站

而係覺得外國人想體驗日本標誌既新幹線新大阪-東京地表最速
同埋のぞみ實在佔好多班次要"就"班次冇咁方便

唔係貪心想用pass搭のぞみ
講緊拎全國Pass情況下,如果東海禁晒唔准坐東海道新幹線一定冇可能

東海固然想推晒落こだま甚至唔准坐,但應該有限制東海要至少提供咩服務

btw 內陸機/高速巴士完全唔可以當係代替品,拎全國Pass坐新幹線免費但坐嗰兩樣交通工具要另外俾錢喎;在來線就...唔會有人拎嚟代
在來線記得好似要去中央本線先可以JR一路搭特急去到名古屋
有錯請指正
東海道無咩特急線同埋無咩地方pass令遊客唔太方便去靜岡/濱松呢啲地方比無得坐のぞみ/みずほ影響大啲
佢第二張仲靚過現實嘅樣
研究爆鑊派彩pattern?
又見到你
青空free pass
無錯,あずさ轉しなの
真係去靜岡/濱松我研究下有冇咩高速大巴套票算了
如果齋搭特急,最長應該係仙台-東京-塩尻-名古屋-新宮-京都-城崎溫泉-鳥取-新山口?
可以喺和田山落返姫路再轉上鳥取,不過要經智頭急行
陰陽聯絡線原來係咁用嘅
仲可以係鳥取搭落岡山再搭翻上出雲
咁咪重疊咗因美同智頭線囉
上出雲行伯備線
啱啱有ching講咗可以 -京都-和田山-姬路-鳥取-新山口
如果姬路上鳥取再落返岡山咪重疊咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞