【中国武漢肺炎】全球疫情討論區03

5001 回覆
55 Like 3 Dislike
傳染力更強囉 但恐懼一定係sars
西班牙 +491 cases +6 deaths
total 9928 cases, 342 deaths

痴撚咗線
今日算死得少過尋日
唔同驚法,sars 知道發燒係播毒病徵,個時d人仲去睇黃子華,而且不缺物資

而家係隱形傳播,全球爆發,搶物資,不確定性大好多
驗43個,33個中,比例都好高!如果佢靠驗得少而控制確診人數,隱形病老繼續於社區播毒,最後又係爆到不可收拾!安倍個腦係咪裝屎?
日本今日無update過?
個數好似同尋晚差唔多
今日+33
驗左43個
驗43個,33個中,比例都好高!如果佢靠驗得少而控制確診人數,隱形病繼續於社區播毒,最後又係爆到不可收拾!安倍個腦係咪裝屎?
我諗同科技進步 iinternet 全球化有更大關係
袁國勇最近個訪問講得好中係,呢次過左,政府都唔會諗做野改善,以前SARS完左話起隔離醫院,起3間得1間,放返去全世界都會一撚樣,無事時唔防,有事先做野,疫症周期只會愈來愈短
美國球好嬲
呢啲咁warm嘅人格值得代代相傳,你第日都要好似你啊媽一樣咁好對待自己仔女呀
法國 +1210 confirmed, total 6633
侵侵記者會
法國戒嚴
警察就無限資源
其實點解要指定肺炎診所個背景係前朝野
2008年毒奶粉事件與09年豬流感政府想整診所俾人檢有無事

前題是整診所要整發燒門診、要改裝負壓的環境同出口確保病人唔會接觸到其他人

未來政府要推行將發燒的人分開處理
中蟈武漢肺炎恐怖過曬中蟈廣東沙士n倍,更慘既係呢隻中蟈武漢肺炎仲要唔怕熱(睇下坡狗同大馬)
巴基斯坦咁快過咗香港
武漢肺炎已經變成全球最大黑天鵝

由股市最快速度暴跌
到一大堆國家封關鎖國
(包括加拿大呢類左膠天堂)
再到NBA,英超等二戰後首次暫停

曾經被認係不可動搖的歐盟申根公約區
都一堆歐洲國家已經封鎖邊境
醫療體系崩潰後死亡率可以好高
好像意大利 行緊10%條路
沙士其實都係1x%

但傳染性係強好多
沙士可以用發燒來判斷 今次唔可以
連登最近都少講左武漢P4實驗室
係咪開始有得驗?
巴基咁多支那人冇理由冇事
其實睇返當年sars易防好多,sars是高燒發病後傳播,起病急,病情重,容易分辨,傳開機會細好多,只是當年冇經驗應付。
委內瑞拉+16又一個突然加速
所有國家都犯左同一個錯誤,到最後咪又一樣要封關
有fd仲淘寶其實病毒會唔會依附喺物件上?
送錢俾中共
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞