【中国武漢肺炎】全球疫情討論區03

5001 回覆
55 Like 3 Dislike
估唔到聽日就可以達成300k,100k去200k用咗12日,200k去300k唔洗4日就搞掂
睇黎三月內全球確診過40萬 ... (計埋支那假數據)
地 政府係大地主 點會無地講真 起多幾間醫院有幾難
人手 俾錢加大醫療budget 咪養到多d醫生護士 有需求醫學院自然會增加收生

呢d都係錢解決到
開始接近一月尾香港大學個model 6日doubling effect嘅預測
可能係地球伯伯要罰人類,最後要死十分一人口

真係唔係咁簡單
護士年年train勁多人都未夠
真係好撚癲
BW
我諗都就快好似拜仁咁封哂成個邦

韓國真係萬綠叢中一點紅
鬼佬學下啦
抵死
好慘,比共匪害死
日本係咪消失左
人材可以靠教育培養,有錢又有前瞻政府其實唔難做到,問題係香港主權易手後,特首都冇個人判斷力,全部等支共發落,每次都係頭痛醫頭、腳痛醫腳,所有野都做唔到社會實際需要。
日本啲假嘢就算

驗得泡菜1/20
日本數據上未過千(因為唔肯驗)..
情報系統廢到連隻病毒一旦爆係幾咁消耗醫療物資都唔知?
連囤定物質預防都做唔到
班鬼佬成班慢半拍,個情報系統係未死撚咗?
啲幾個月收唔到風隻病毒咩料?
係未借機借病毒洗牌,
好難想像反應會咁慢
挪威丹麥好似加慢咗?
共狗根本唔想比你發圍

"雖然係香港人做出嚟,但要貼上中國製造"
理大快速測試機 香港零資助 深圳政府招手

理工大學早前研發出一部「快速測試機」,一小時可檢測到新型肺炎、沙士等40種病毒及細菌,計劃得到袁國勇、馬化騰支持,但他們向創科署申請資金時,連面試機會都沒有,就被拒絕。
我諗以香港嘅財力好似可以買起美國第一至十嘅艦隊添
有重症先同你驗
其他唔知
醫護用口罩囤唔到
支那爆發之後停晒工
3M廠生產好既醫用級口罩俾維尼充公晒

好多野都係支那做
我估全世界之後會反省下係咪要搬返啲廠返去
太依賴支那自然係一個遠因
但有個半月準備係咪冇嘢可以做到?
台灣一個小國都可以半個月之內提產啦
廢就廢
廢有兩種
1.真係廢
2.有能力但唔撚做
佢係第二種
台灣本身有生產線
美國多數搬晒去支那造
香港都設到廠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞