【中国武漢肺炎】全球疫情討論區03

5001 回覆
55 Like 3 Dislike
即係全世界死剩自己一個臨斷氣前一㩒我就可以大撈底了
香港個啲醫療級咩

另外原材料都係支那廠造多
之前韓國都奶野唔夠料生產
支那hold起晒唔出貨
新成員:津巴布韋
美國一個超級大國有兩個月時間,
你真係唔該唔好同我講哩啲

見到支那咁都可以反彈就嬲
有啲野冇就冇架啦
超級大國就可以五餅二魚咩

美國防疫我唯一會屌既係CDC叫人唔好戴口罩
雖然我知佢唔夠貨唔想人搶晒搞到醫護冇得用
但個message搞到好似飛沫都唔駛避咁
都係嗰句
香港都整到
medical use? yup
coz effing WHO and CDC changed recommendation and say ASTM level 1 aka BFE 95% masks are enough
日本一個月四億個?
香港啲料係支那運落黎佢地肯俾美國先算啦
咁祝美國好運啦
睇estimation 月尾應該數以十萬cases
如意算盤打唔響

綜合日媒報導,日本財務大臣日前在參院預算會議,被問到是否要對武漢肺炎對策強化,重編 2020 年政府預算,日本財務大臣則回答「就算出錢也沒有口罩,否決了重編預算的提議」。

對此,就有網友在 PTT 貼文指出「因為本身是相關產業來解釋一下,為何日本做不到口罩產量提升,第一,口罩基本上是夕陽產業,在去年的這個時候如果有人跟你說他們公司有在做口罩,這間公司肯定也有其他不織布產品產線,而且其中口罩佔比極低」。

「十幾年前在中國做出全自動化的口罩生產機台時就已經結束了,全亞洲可能只剩中台韓還有在做口罩機,在亞洲各國禁止出口的當下,各位想想日本加班趕製一台機器的成本要花多少錢,綜合日本的人口數狀況下,這筆開下去,可能有點傷」。

「再者日本不織布產能極低,塑膠原料高度仰賴進口,基本上你在市面上看到日本製不織布製品,口罩尿布內衣衛生棉等等,原料 90% 都是從中台越等其他亞洲國家進口,製造成型在日本而已,就算日本肯砸錢做了機器,也生不出任何口罩」。
法國人玩開斷頭台㗎
有一個中國aka中國民國整俾佢
please just tell me one thing. What did they do for preparation in the last 2 and a half months since Chi-na informed them epidemic in early Jan?
都係嗰句
香港都整到
medical use? yup
coz effing WHO and CDC changed recommendation and say ASTM level 1 aka BFE 95% masks are enough
香港啲料係支那運落黎佢地肯俾美國先算啦
咁祝美國好運啦
睇estimation 月尾應該數以十萬cases
有一個中國aka中華民國整俾佢
台灣今次真係打出身價波
我上面咪同你討論左咪loop啦
歐盟解體
我見twitter 有親共和黨人吹風話要團結香港台灣西藏維吾爾族人一齊對抗支共
你剩係講咗有乜難處咋喎
即係你都認同冇啦
ok
共識達成,oral test完畢
捱過台海戰爭先講哩啲啦
香港未來兩三年食硬屎
之前個個利字行先乜撚都搬晒去支那造
搞到而家咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞