《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
牙七
好 幾緊張下
幫手推
50.三船

二分鐘前

「隆隆....」

新式升降機雖然寧靜,但依然發出機械聲響

「老師...」

在美波眼前的克哉,雙目瞪大,拳頭青筋暴現

「山內,雖然你的確幫左我好多,但係一陣..可能真係會好危險,如果你唔敢既話...」

克哉已將手置於其他樓層的按鈕上

的確,對克哉而言,要自己的學生和自己上戰鬥,實在有違老師的原則

強烈的內疚感,使他希望美波在這裡回頭

美波低下頭,頓了兩秒

「我..要同老師你一齊戰鬥...!」

「我地,一定可以救到由紀老師架..」

簡單的兩句,足以表達

美波,願意和克哉共同進退

「...」

其實克哉也知道,來到這個時候,美波也絕對不會退縮

所以,唯有叮囑一句

「一陣小心」

「叮!」

升降機終於來到52樓

「呢度...就係...」

虎之門Hills的52樓上

就如剛興建好的大廈單位一樣,空無一物,亦可清楚看到四周的多個窗口
「呼....」

外面的強風吹進單位內,發出低沉的叫聲

「出乎我意料,呢一層咩辦公室都無...」

除了...

昏在單位盡頭,雙手被綁的由紀

「係...由紀老師呀!」

「結城老師..」

由紀被捉,克哉早已失去理智了

二話不說就衝向由紀處

「吱吱吱!!!!!」

多發苦無隨即從各窗口放出

「!!!」

克哉雖然未感應到殺意,但身為忍者,也早已防範對方有陷阱

「山內小心!」

面對全方位的苦無攻擊,克哉只能一手脇差,另一手苦無吃力應負

「噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹」

苦無猶如無窮無盡一樣,和克哉手中的冷兵器相撞

「嘩!!好多苦無呀!!」

美波雖見到克哉身陷險境,但自己也分身不暇,唯有再次拔出殺手傘擋格

「噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹」

「!!!」

克哉終於感應到殺意,但位置

「一股微弱既殺意黎緊..但係...!!!」
「吱!!!」

拳頭竟沒有擊中任何東西

「!!!」

克哉無法相信:「咩話...?佢既殺意明明仲響呢個位置...」

「!!!」

黑影再度現身,今次的位置...是在克哉的右脇下!!

「好...好快!!!」

位置太近,如果用右手的脇差進行擋格反而會不夠快

克哉轉半個身,再騰空使用注電的左手硬生生擋格!

「吱!!!」

電流放出,和刀身相撞而産生的氣流使克哉退後數米!

「刷!!!」

雙方先暫時退後

「老師!」美波馬上跑至與克哉並肩

「佢好強...!只係靠住身既武術同反應,就可以同我既道具匹敵...」

數秒的過招,克哉已經感受到對方的強大了!

「身手唔錯,難怪我多位部下都殺響你手下..你既拍擋都唔錯,竟然可以及時擋到我既殺招」

在外面大廈的燈光照射下,黑影的容貌終於顯現在兩人眼前

「你..就係...」

「無錯,我係三船」

隨風飄逸的黑髮,猶如獵鷹的雙目,不苟言笑的鐵面,健碩如鐵的身材,令人戰慄的實力

他,就是百鬼眾的首領,三船
「你對結城老師做過咩!?」

「放心,我只係比左麻醉藥佢姐,訓一教就會醒」

「快啲放左佢!」

「無問題,將果樣野比我,我咪放左你既女人」

三船裝作表示自己所要的並不是克哉的性命,而是卷軸

克故先摸摸後腰的寶盒

「雖然講到自己只係為左寶藏,但如果係咁既話,根本唔駛派咁多攻擊我地」

「佢...係要連我地都殺埋!」

克哉沒有回答三船,只是再次擺出戰鬥架式

「...呢個就係你既回答?咁就唔好怪我啦」

「颯!!!」

架式也不需要,三船直接閃到時克哉身前

「!!」

克哉橫擺脇差,成功擋下一擊

「如果只靠脇差...我一定唔會贏到」

克哉轉用左手上的白橡膠槍,向三船射擊!

「甲賀奇俠...果然多法寶...」

三船縮開持刀的右手,避免中下可限制行動的白橡膠

「砰砰砰!!!」

克哉不斷開火,但白橡膠依然未能擊中三船!

「你既斤兩只有咁多咋?甲賀奇俠?」

三船再度埋到美波身邊,看來三船誓要讓克哉分身不暇

「你錯啦...」

克哉放出的白橡膠,將大廈另一邊的四塊玻璃窗拉向三船!

「!!!」

三船被逼左手拔出另一件斧狀兵器,一下橫砍將窗口打碎

「砰啦啦啦!!!!」
克哉乘著機會,拔刀衝向三船

「山內!」

聽到指令的美波馬上操控殺手傘,連續放出吹箭

前後夾攻下,三船臉上卻沒有一點異樣

左手抽起,用力將手中的斧頭搖出!!

「鈴鈴鈴鈴」

一條長鐵鏈應聲放出

現在的斧頭,猶如變成一把大型鐮鈎!!!

「咩...咩話!!?

「唔好以為,只有你有法寶」

三船輕輕扭腕,放出大斧頭鐮鈎!!!!

「第一個目標就係你,小妹妹」
由紀會唔會突然爆seed
唔會
由紀大叫一聲
甲賀奇俠爆seed打贏波屎,之後力竭倒下

醒返後由紀以身相許,美波就keep住做拍檔

同廢鳩俠ending一樣
放心,無咁鳩
51.單純的強大

「刷呀呀呀!!!」

鐮鈎橫揮擊向美波,威力比當時千鳥和克哉戰鬥所用的更強數倍

只是揮動產生的氣流,也可以使殺手傘後的美波感到刺痛!

「砰刷刷刷刷刷!!!!!!!!」

鐮鈎威力之大,竟能將殺手傘割出一條裂痕

「你呢把遮,比我想象中硬淨..」

「..竟然可以..將殺手傘打穿?!」

能作完美防禦的殺手傘竟在大鐮鈎下崩塌,就連克哉也大感驚訝

「無左殺手傘既話,山內就只會更加危險..」

克哉無計可施下,唯有繼續進攻

「山內,退後!唔好再用殺手傘擋佢既攻擊!」

即使克哉正要用脇差刺中自己背面,但三船竟頭也不回

右手擺後,用打刀擋下克哉的背刺一擊!

「噹!!!!」

「咩..話!」

三船馬上進行反擊,收起鐵鍊,轉身用斧頭直砍克哉頭頂
「呢個距離...」

克哉馬上使出縮地步法,壓下身子以達到高速移動

剛好避過三船的斧頭一擊

「要暫時牽制住佢..」

「吱!吱!」

克哉再次放出白橡膠,試圖限制三船的行動

但這次,三船完全沒有迴避的意圖

「你呢種白橡膠,只有響發射後接觸到物體先會產生黏力」

三船沒有一絲表情,冷冷叫道

「即係話,響佢產生黏力之前,改變佢既軌道...」

「...唔通!!!」

克哉已經察覺,三船的計劃!

「颯!!!」

三船再次放出斧頭鐮鈎,輕輕一揮

由於鐮鈎的強力氣流,白橡膠竟因這一揮改變方向

而白橡膠現在射向的位置,正是...
「啊!!!」

白橡膠黏著美波的雙足,馬上發揮強大黏力,使美波無法動彈

「山內!」

即使克哉已經察覺,但自身和美波仍有距離,自然無計可施

這次三船的反擊實在太快,不算是正式忍者的美波也無法作反應!

「老師!我...我郁唔到呀!!」

「依家..咁就易辦啦」

三船比克哉更接近美波,瞬間已經來到美波眼前

「刺!!!」

三船用打刀使出一記直刺,直接將殺手傘刺穿

「嘩!!!」

美波及時退後,避免被打刀刺中

「咩...話!!竟然..直接將殺手傘打穿!!!!」

「老..老師...穿..穿左呀...!!!」

即使美波心知不妙大叫,但沒有使三船停下

「刷.刷..嘶嘶嘶嘶嘶!!!!」

三船擺動手腕,一秒就將殺手傘斬成碎片

失去保護傘,美波望住眼前的三船

竟感受到前所未有的恐懼!

「弊..弊啦...」

此刻的美波,根本動彈不得
三船,已經逐步逼近!

「無左把遮..你仲做到啲咩?」

「老..老師!!」

「山內!!!」

為救美波,克哉邊跑邊將左手的儲電打至自己身上,提高自己速度

「踏踏踏踏!!!!!」

三船高舉打刀,向美波頭上一揮!

「刷呀!!!」

趕時來到的克哉為保美波,即刻來不及揮刀,也用自己的左前臂硬硬吃下這一招

三船這一刀威力強大,將奇俠戰衣上的護甲和儲電裝備一口氣斬破,還深深砍中克哉的左前臂

「吱!!!!!」

儲電裝置一被破壞,電流馬上放出

「嗯..?!」

三船被電流攻擊,雙手一時間麻痹!

「踏...」

克哉左足用力,將自己剎停

「老師!!」

美波望住克哉受創的左手:「你..你隻手..」

「我無事...」

但克哉,自知今次大事不妙!
「呼..甲賀奇俠果然難對付..」

三船忍不住稱讚克哉:「知道自己趕唔切揮刀,所以用左手黎擋左我呢一擊」

「特登令電流裝置比我破壞而達到反擊既作用,仲成功令自己拉開距離..」

「佢既電流..差啲令我頭先揸唔實把刀,好彩...」

「依家無左電流裝置,爆炸粉同白橡膠都得返好少」

克哉不斷想著計策:「而山內身上只係得返吹箭..如果我打遊擊戰法,只會令佢更危險」

「雖然話今次既目的只係為左救結城老師,但係...」

「對住個咁既對手,根本無可能全身而退!」

「!!」

眨眼間,三船再次閃到兩人面前!

「山內退後!」

克哉一手以脇差擋格,一手向後將美波推開

「噹!!!」

受傷後的克哉,力量上進一步被三船壓倒,虎口開始劇痛

「受左傷仲可以擋到我既刀,唔錯..不過」

三船以左手再度甩出鐮勾斧頭,揮向美波!

「可惡..!」

克哉左手拔出白橡膠槍,向斧頭的鐵鍊發射

「吱!!!」

白橡膠將鐮鈎斧頭黏至地面上固定

三船當機立斷,鬆開左手上的鐵鍊

轉以雙手持刀!

「...弊!」

「噹呀!!!」

三船一口氣以雙臂之力,將克哉打至硬直,脇差更從腕中甩出!

克哉,一瞬間變得中門大開!!!

雙目猶如野狼一般的三船,刀尖已經指向克哉!

「再見,甲賀奇俠」
「!!!」

一束紅光,擊向正在半空中的脇差

「哼...」

三船一發現這紅光,馬上閉眼收招退後

「吱吱吱吱!!!!!」

多發苦無飛向三船眼前,全都投影著紅色閃光

「係機會!」

克哉襯著三船閉眼一刻,重新執起脇差,繞到側邊,右刀揮刀斬向下脇

暫時失去視力的三船,靠著超人般的感應,以斧頭擋下克哉偷襲

同時,紗理依也手執苦無,衝向三船

「想夾攻我?!...咩話!?」

三船正要舉刀之際

右手正被白橡膠槍黏著!

三船張開右眼,卻發現

白橡膠槍,正在美波手中!

「咩...咩話!?佢一早已經將白橡膠槍比左個??妹!?」

「刷!!!!」

紗理依從身後拔出剛才百鬼眾所使用的鐮勾,成功砍中三船右肩!

「嗚...」

三船先退數步:「以免我及時將白橡膠甩開,所以用攻擊距離長既鐮勾先發制人..果然聰明...」

「紗...紗理依!」

紗理依也來到克哉身旁

「三...船!!!!!」

摸住右肩上的血,三船竟露出笑容

「估唔到你地可以打得贏三太夫,睇黎你都進步唔少喎」

「想為你爸爸報仇既話就黎啦,大小姐」
老..老師...穿..穿左呀...!!!
咁都意淫到
53.卷軸的真正秘密

一年前,宮城縣某大宅

「半藏大人,我覺得...」

「唔可以!三船!」

書房內,兩男正爭吵不斷

「但我地伊賀眾...已經有好多成員同意將伊賀眾殺手集團化,復興我地伊賀!」

較年輕的一方咬牙切齒叫道:「半藏大人,唔通你願意呢一世都響度咩!」

「我三船,一定要為伊賀眾拎返失去左既名譽同地位!!!」

「..總之,我唔同意!果樣野只會抽起戰爭!」

在三船眼前的白髮男也不甘退讓:「三船,唔准再講呢件事!」

「...半藏大人,你一定會後悔....!」

這一切,都被坐在鄰房,還年輕的紗理依聽到

「到底..三船佢口中講既殺手集團化..係咩黎....」

數日後,身穿制服的紗理依返到大宅,卻發現

「爸....爸爸!!!!!」

紗理依的父親,滿身鮮血,泊在地上

而僕人紅龍,同樣受傷昏迷

「紗理...依」

「爸爸!振作啲呀!爸爸!!」

紗理依不斷把打父親,但他似乎已經無力回天

「係...三船...!三船...將我...!」

「紗理依...咳!!記住!!三船好大機會...係...咳咳...去揾『果樣野』...」

「『果樣野』...?」

「唔可以...比三船...破壞呢個國家多年既和平!!!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞