《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
美波
係咪靚女先
?
諗唔到點覆 唯有俾甩膠你
今晚冇文?
Push
依家出
6.授課

「I have completed my homework, 呢句就係用左頭先...提過既現在完成式,就好似我地日文...裏面既ました咁,代表一個...已經做好既事」

戰戰兢兢的由紀一板一眼地教授英文課

坐在一旁的克哉,就一邊注視住由紀,一邊評核由紀的授課表現

而死心不息的美波則繼續觀察克哉

「克哉老師...會唔會同其他男仔一樣鐘意由紀老師呢?嘻嘻,如果係既話...」

「響頭先講例子既時候,我覺得可以放多啲生活既事例,因為以我過往既經驗,學生係對生活上既英文比較有興趣」

放課後,克哉跟由紀討論剛才的教授表現

「即係話...我應該唔駛完全跟住書講?」

「可以咁講既,因為學生都唔鐘意啲老師照書教既」

克哉再道:「仲有,你教書果陣可以放膽少少,頭先有啲緊張」

由紀苦笑摸頭

「哈哈...係呀,啱啱太緊張啦」

「不過總括黎講都唔錯丫,起碼無講錯野,其他男同學都好鐘意你咁」

「呃...邊係呢?」

由紀露出甜美的笑容:「五十嵐老師,真係唔該哂你呀,唔係你我都唔知自己仲有咁多改進空間」

「唔該多謝」

「係呢,五十嵐老師...」

由紀問:「一陣午休,不如一齊食飯丫,我想知多啲教書既技巧呀」

「呃...好呀」

由紀的熱情,令有點內向的克哉差點不能招架
7.弱點?

「五十嵐老師,點解當年你會由和歌山搬左過黎既?」

午飯時,由紀邊吃自製的三文治邊問

「呃...因為...」

克哉回答:「我住左鄉村地方太耐...想黎大城市生活下姐...」

「嗯!呢個心態我都明呀!」

由紀感同身受般:「我係鹿兒島出生架,不過高中之後就去左大阪讀大學,跟住先再黎東京咋」

「原來結城老師你咁犀利架...但係,大阪生活得唔好咩?」

「...有...有少少...」由紀似乎難以啟齒

「我...係咪問錯問題呀...唔好意思呀」

「唔係呀,只係...」

由紀嘆一囗氣:「響大阪果度發生左太多野啦,所以想離開一下...」

「...原來係咁...」

克哉道:「咁每個人...都有佢既過去既,總之依家生活得好就得啦,過去唔開心既事就唔好諗啦」

「嗯!」

由紀再問:「五十嵐老師,點解你會做老師既?」
「因為...我想同我爸爸一樣,作育英才」

克哉苦笑道:「不過依家都好似仲未成功,哈哈...咁你呢結城老師」

「其實...我都未知自己係咪真係想做老師」

由紀低著頭

「哦...你有呢份迷惘都正常既」

克哉繼續食著便當:「我當初都好懷疑自己係咪有咁既心去教人」

「但係做落就發覺,自己的確好享受同學生一齊成長既過程」

「所以我覺得,結城老師你唔洗擔心住,呢三個月專心教好學生,再諗自己係咪適合做老師都未遲」

「五十嵐老師...我知道啦!總之唔好再諗啲無謂野,全力做好老師既本份!」

由紀如釋重負:「多謝你呀五十嵐老師,同你傾完計好似舒服左好多呀」

「唔駛客氣...應該既」克哉摸摸頭,笑道

「五十嵐老師,不如以後我地午休都一齊食飯丫...好唔好呀?」

「呃...好!好呀...」

兩人食飯的情景,一一被教員室門外的美波看著

「嘿嘿...!」
回頭一看,正是美波

「嘿嘿,又係我呀克哉老師!」

「又係山內你...你放過我啦,你當尋晚冇見過我得唔得呀」克哉求饒般道

美波托起下巴

「咩...放過呀?我黎係想幫你架」

「幫...幫我?」

「我幫你追到由紀老師,不過...你要比我做你既拍檔!」
同呀彩咁似嘅
你講起

又好似有d似
咁阿彩串啲
美波點都天真無邪啲
臨訓一推
啱啱起身
之後克哉老師反而鐘意咗美波
Ho moon
應該唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞