《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
我鐘意絕劍有紀

熄不推文回覆
驚成班癲狗入嚟踩場屌哂全post老母叫我地不推文咋
新讀者留名
今晚我要見到甲賀奇俠上到熱門!
歡迎新讀者
hi
早晨
難啲,寫返幾粒核彈嚟睇下先
全世界同我推POST正評!
咁幫幫手推文回覆,thanks
4.老師的秘密

剛剛救過自己的幪面西裝男子,正是自己的班主任克哉老師

被美波發現後,克哉馬上遮擋臉面

「克哉老師!真係你呀!!」

「唔係!山內同...你認左人啦」

說罷,克哉一躍,就於美波面前消失得無影無踪

「去...去左邊呀...克哉老師!克哉老師!」

「小姐...你冇事丫嘛...咦!」

此時,兩個警員到場,望到被綁到地上的殺手

「呢個...咪係果個通輯犯?!」

「唉...死啦,竟然比人...仲要係自己既學生知道左我既秘密」

克哉飛翔於東京住宅區的上空

「依家唯有希望山內同學保守秘密啦」

「頭先...係一個神秘人救左我架...」

「真係?」

「嗯!不過我...睇唔到佢個樣」

返到居所後,美波回想起剛才被刑警質問的情況,不為意地嘆了口氣

「到底...克哉老師係咩人呢」

「叮!」

美波從微波爐中取出便利店的飯盒後,隨手打開電視

「一宗突發新聞,因殺人罪而被通輯的容疑者佐藤一仁落網」

「根據現場記者既消息,容疑者係被人用一種膠狀既物質綁住四肢」

「呢單事件,似乎同幾年前開始發生既『甲賀奇俠』事件有關」

「甲賀...奇俠?」美波腦內現出問號

新聞報導員接住道

「響五年前,東京都開始出現罪犯被呢種不明橡膠固定響地面上既奇怪事件,令都內既犯罪率降低90%」

「有目擊者指出,呢個人身手敏捷,甚至曾經使出過手裏劍、苦無等武器,不禁令人聯想起忍者,所以就有人稱果位維持治安既英雄為『甲賀奇俠』」

「甲賀奇俠...」

美波下定決心:「聽日...一定要問清楚老師」
「呢一條題目,講既係電壓、電流同電阻既關係,我地可以用返呢條公式...」

克哉沉悶的講課不太引起大家興趣,大半的學生都睡著了

「啊...咁悶架,美...波...」

剛睡醒的日奈發現到

美波,正緊緊望住克哉

「因為...V=IR既公式,我地...可以揾...到」

美波猶如小貓發現玩物的眼神,令克哉不能專心講課

「鈴鈴鈴!」

「咁...今堂就...黎到呢度啦」

「起立!敬禮!」

下課後,克哉加快腳步,離開班房

「山內同學真係認得我,大獲啦...」

「克哉老師!」

美波已經從課室內趕到出走廊中

「!」

克哉二話不說,跋足逃走

「老師!等埋呀!」

美波馬上跟住:「老師!老師!!」
5.坦白

克哉為逃避美波,一口氣跑到天台上

「嗄...嗄...甩開左佢啦...啊!!!!」

「老師!」

美波從後捉住克哉,氣羅氣喘

「終於...追到你啦...」

「有冇搞錯呀,咁都追到上黎...」

克哉嚇得退後兩步:「你...你想點呀」

「我初中果陣...話哂都係陸上部架...」

雖然明明知道答案,但美波依然想克哉親口承認:「尋晚救我果個人...就係老師你啦?」

「你...你認錯啦,我又點會係甲賀奇...」

克哉不自覺地講出甲賀奇俠四字:「大獲!」

「你終於認啦,老師!你就係甲賀奇俠!!!」
「咧!細聲啲啦」

克哉慌忙將食指放到美波嘴前

「唉係啦係啦...我...就係果個甲賀奇俠」

被逼上絕路,克哉無奈地表明自己的身份:「咁你想點丫?」

「我想...我想...」

美波平靜道:「我想...報答老師你...」

「唔駛啦,唔好搞咁多野啦!」

克哉嘆氣道:「你唔好放上心度啦...仲有你唔好講呢件事出去呀,會死人架」

「嘻,如果講出去呢?」

美波雙手擺後,淘氣道:「到時克哉老師會唔會殺左我呢?」

「呃...總之你...唔好講啦!」

說罷就慌忙離去

「等埋丫老師,我仲有好多野想問呀」

「咪跟住黎啦你!」
「今次真係弊傢伙啦,比山內同學知道我係甲賀奇俠,仲要比佢死纏爛打,無啦無啦...」

返到教員室的克哉猶如精神病人一樣自言自語

「五十嵐老師...」

克哉回頭一望,呼叫自己的正是由紀

「結城老師?做咩事呀?」

「下一堂係英文堂呀,你唔記得左要幫我做評核啦咩?」由紀笑道

「...係喎!唔好意思呀結城老師,完全無左件事」

克哉慌忙整理自己凌亂的黑髮:「咁...依家上去啦」

「嗯!」
美波

結城老師
啱睇既話比個正皮!再禁我個名>追蹤西野七瀨!
Push
愛波力留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞