《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
今日的克哉在美波的配搭下,身穿橫間t恤,藍色薄毛衣及黑色長褲

「仲有幾分鐘...」

距離約會的時間越來越近,克哉的手汗標得沾濕褲面

「好彩隔左一日,同百鬼眾戰鬥中既傷好得七七八八,唔係就引起結城老師懷疑...」

「五...五...」

聽到這把温柔得虛弱的聲音,克哉馬上轉頭

「午..安呀,五十嵐老師」

眼前的由紀,和平日在學校的打扮截然不同

粉紅色長袖上衣,

碎花七分裙,再加上黑色高跟鞋配小襪

妝容和頭髮也明顯有經過一番打扮

「...呀...你好呀...結城老師」

克哉支吾以對的反應,使由紀非常尷尬,馬上張望自己身上

「係...係咪...我件衫污糟左呀?」

「唔..唔係呀結城老師,只係...」

克哉吞一吞口水:「結城老師你...今日好靚...」

「邊...邊係喎...」

口上雖不盡同意,但由紀已經甜得漏出心頭

「五十嵐老師係咪..等左好耐啦?」

「唔..唔係!一陣姐...」

克哉為避免尷尬的場面再繼續下去,馬上轉換話題:「咁...既然依家已經四點...」

「我地依家去戲院睇戲先,然後再食晚飯」

緊記美波教誨的克哉,道出自己的計劃

「克哉老師你要記住呀,男仔約會一定要比到安全感對方,所以...你一定要做好計劃!目黑好食既飯店,我已經幫你搵定左啦!」
由紀聽後馬上點頭

「嗯!的確係好主意呀...咁...」

「我地行啦...」

戲院和車站只有一街之隔,兩人只走了一會輕易到達

「結城老師,你...想睇邊套劇呀?」

由紀一聽到就立刻傻笑

「嘻嘻...其實我未諗架..等我睇下先...」

「呢套『突然同居』好似幾好睇咁喎...但係呢套『報仇者同盟』又好似幾吸引咁」

由紀一路看住電影海報,猶豫不決

「五十嵐老師...不如,你幫我揀丫?」

「當由紀老師需要你做決定果陣,要比啲男子氣慨出黎,唔好又講『你話事啦』之類既說話!」

「我睇,呢套『突然同居』應該會比較好既,男主角同女主角成為同居租客,睇落都幾好笑...」

克哉照住讀出美波所給的電影評價

「『報仇者同盟』又好似太血腥,結城老師你...」

這一句一吐出口,克哉就知糟糕

「弊!會唔會..勾起.結城老師啲...回憶」

由紀只是呆了一呆

「我冇事喎五十嵐老師,唔駛太在意架...咁,就睇『突然同居』啦」

「呼...好彩冇事...」

看似沒事的由紀,使克哉安心不少
兩人買完票後,買下爆谷和汽水就進到戲院內

「我其實...都係第一次同人睇戲架咋...」

克哉坐下後,襯在未開畫前和由紀閒聊

一聽到,由紀馬上問

「真...真係架?五十嵐老師...你唔鐘意同人睇戲架?」

「呃,咁又唔係既,只係...平時生活圈子細,冇乜朋友姐」

克哉慌忙解釋,免得令由紀誤會

「但...但結城老師你當然唔同啦」

「唔...唔同?」

「大鑊!講錯野!點兜呢?」

克哉支吾以對:「因為...係結城老師你邀請我嘛,咁我又點會拒絕呢...」

「哦...咁...我咪...做左五十嵐老師你既第一次?」

「呃...」

由紀講出這充滿各種含意的一句,馬上令氣氛降到冰點

克哉見尷尬的情況持續,襯著電影開始放映馬上拉開話題

「哈哈...都算係既...呃套戲開始啦」

「嗯」

「唉,講錯野,搞到結城老師鬼死咁尷尬...」克哉心中惱悔

「講咩做你第一次呀...醜死啦...」

其實同一時間,由紀也為自己所講的而感到尷尬

「希望...唔好比到壞印象...五十嵐老師啦...」
嘩尷到傻
自己寫
自己尷
自己以前都經歷過
阿白阿詩, 以前讀書好明主角點角出唔到pool
代入感勁高

利申 我都係毒撚N展科
現充4mk
寫唔返呢啲故了,依家變左阿叔
42.約會2

「櫻子,唔好走!」

「...嗯?」

「我...今次...唔會再比你走架啦」

電影放映後,克哉和由紀都非常投入,雙目只瞪住銀幕

直到

「乞...乞痴!」

由紀突然的噴嚏,將兩人投入電影的氣氛破壞掉

「唔,唔好意思...」

由紀只好慌忙道歉,裝作無事繼續觀賞電影

「嗱,老師你到時咁著啦」

美波將衣著配搭掛起:「咁著,比起你平時返學好好多啦!」

「但山內,點解要著呢款冷衫呀?」

「嘿嘿,呢件冷衫就係比你加分用既!」

「加分?」

「冇錯!戲院多數都會開好大冷氣,如果結城老師響睇戲過程中覺得凍,你就可乘機借件冷衫比佢啦!」美波沾沾自喜講出自己的計劃

「但,如果佢唔鐘意我呢個舉動呢...?」

「結城老師唔係對你有好感既話仲點會同你出街呀?信我啦,呢條橋實掂既!」

「索...索...」

由紀的鼻水聲漸漸頻繁

克哉戰戰兢兢,脫下自己身上的毛衣

「到底...比唔比好呢...」

「索索...乞痴!索...」
克哉吞了一口水,用正在震抖的雙手拎住毛衣

「為左唔好比結城老師凍親...死就死啦!」

依靠一刻的衝動,克哉終於將毛衣蓋到由紀身上

「唔好望唔好望!」

克哉馬上轉頭,不敢再望由紀一眼

「...咦...?」

一秒過後,由紀才反應過來

克哉的毛衣竟來到自己身上

「五...五十嵐老師...」

由紀大感嗟異

但克哉此刻已口騰腳震,差點連小便也湧出

「結...結城老師你...唔唔唔...介意既話...就就...」

「...唔該...」

由紀雖然只說了一句,但已經甜在心頭

「好暖...」

「頭先...唔該哂你呀五十嵐老師...」

「唔...唔駛...咁我...都驚結城老師你凍親」

電影放映完畢後,兩人一步一步離開電影院

由紀繼續掛開話題匣子

「頭先套戲...五十嵐老師你覺得點呀?」

「唔...我覺得男主角...都算係個好長情既人,明明男女主角都對對方有好感,但偏偏因為佢仲掛住前度,差啲就放棄左呢一段感情」

「五十嵐老師你...都係長情既人黎架?」

「唔算既...起碼要我執屋既話我都可以斷捨離既...」克哉摸住下巴,答

「咁...!五十嵐老師你拍拖都係咁架!?」

由紀察覺自己問得過於唐突,馬上道歉:「呃...唔...唔好意思呀...我問得太突然...」
「呃...呃唔係既,因為...我冇拍過拖...」

克哉尷尬笑道:「可能係我太悶同太老土,平時又冇乜興趣...」

「都唔係丫...」

由紀淺淺一笑:「響我眼中,五十嵐老師你反而好穩重,有你響我身邊會好放心架...」

「吓...」

此刻,克哉和由紀互相對望,時間猶如停頓一樣

「弊啦...好似又太進取啦...」

「係...係呢?既然都呢個時間...不如...我地食埋晚飯丫」

由紀馬上轉換話題,兩人尷尬的氣氛才被打破

「...嗯...好呀...近有一間西餐廳我食過都唔錯...」

「嗯好呀,我諗...五十嵐老師你既口味都正常既,哈哈」

克哉帶住由紀到自己所指的餐廳

「嘩...好靚呀...」

古色古香的餐廳環境使由紀四周張望

「唔好意思呀,五十嵐老師...明明係我主動約你,但我咩都冇準備,淨係掛住諗著咩衫...」

「諗著咩衫?即係...佢特登打扮過先出黎?!」

「呃...咁...咁我地叫野食先囉」

「好哇」

「五十嵐老師,一直以黎多謝你呀,幫我解決左咁多問題...」

由紀笑道:「所以,今日既洗費唔好同我爭啦,嘻」

「既然由紀老師話過想多謝克哉老師你,咁你就應該大方接受」

克哉跟住美波的提示,道:

「...咁...就多謝你先啦結城老師...」

「五十嵐老師...仲係唔叫我做由紀」

由紀每次聽到到克哉稱呼為「結城老師」時,心裏都會酸了一道
「我唔客氣啦...」

不久後,食物都已遞上至兩人面前

「嗯!好好味呀,五十嵐老師你果然冇介紹錯呀!」

由紀像小孩般一啖一啖將眼前的意大利菜式放進口裏

「鐘意就好啦...呼,好彩野食都啱結城老師胃口」

克哉放下心頭大石

「哈...其實我食咩都可以架,畢竟我...都好耐冇去過呢類地方食飯...」

由紀苦笑道:「平時放左學都係去超市睇下有咩餸可以買,或者有冇特價既便當,一係...直接食個杯麵就當係晚飯」

「咁...五十嵐老師你呢?」

「我平時呀...都係自己煮架咋」

克哉笑道:「出去食太貴啦,所以大部份時間都係自己搞掂哂...」

「嘻嘻,咁五十嵐老師你同我都係同一類人喎」

由紀拎出手機:「係呢,五十嵐老師你記唔記得我果次咪整過朱古力請你食既...」

「嗯!我記得呀...」

「我最近呢...研究緊點整芝士蛋糕呀,如果我整好既話...可唔可以再揾五十嵐老師你試味呀...?」

「啊...可...可以呀...」

「真係架?太好啦」

由紀聽到後笑逐顔開:「不過,好似搞到五十嵐老師你變左白老鼠咁添,唔好意思呀...」

「又...又唔會既,我自己都鐘意食甜野既...」

兩人漸漸習慣和對方對話,氣氛也越來越輕鬆
飯後,兩人沿住車站慢步回家

「今...今日多謝你啦,結城老師...」

就今日的約會,克哉向由紀道謝

「五十嵐老師你幫左我咁多,我先係講多謝果個...」

由紀甜笑著,似乎也滿意今日的約會

「噗通噗通...」

克哉心跳加速,甚至流出冷汗

「如果由紀老師個樣好似好滿意咁,而佢又同你一齊行返屋企既話,咁果段路就係好機會啦!」

「好機會?」

克哉想起美波最後的提示

「咁緊係表白啦,由紀老師咁樣好明顯對你都有意思啦,咁仲等幾時呀!」

「真係要表白?!會唔會太急呀...」

克哉偷望身旁的由紀:「如果衰左,分分鐘朋友都再做唔到喎」

時間一分一秒過去,兩人都未有任何對答

「我到啦,今日真係多謝你呀五十嵐老師」

到達住所樓下,由紀再次對克哉道謝:「今日...過得好開心呀」

「呃...唔駛...」

「多謝你送我返黎呀,咁...我返上去先啦...拜拜」

「...拜拜...」

由紀欲言又止般,慢慢踏上樓梯

「結城老...」

克哉鼓起不知從何來的勇氣,大叫:「由...由紀!」

「...呃...?」

由紀聽到克哉親口叫出自己名字,既驚又奇,馬上回頭

「聽...聽...聽日見啦」

一句簡單的說話竟使克哉心驚膽跳

「...嗯,聽日見啦」

由紀終於從鬱悶中露出笑顔:「...克哉...」

「咔!」

由紀一返到家中,也馬上心力交粹盤躺到睡床上

「佢...終於肯叫我由紀啦...」
五十嵐廢到
佢盡左力啦
你寫到人咁弱 跟住話人弱
宜家香港d牙叔真係
個人認為香港網絡小說熱潮已過,少咗人睇
速食文化+大家鐘意溝女校園恐怖故多d

二來,我響未有大讀者群前就搞universe(本身可能有既,高登果陣爛尾趕走左啲囉),人地邊有心睇
佢個角色就係要廢
角色一群人俾三船殺哂咁完故
好耐冇見過啲主角係廢到咁
樓主星期六走數嗰集幾時補返
今晚出兩集,好似係!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞