《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
「嘿,果然無估錯」

紗理依背後的忍者感到驚訝

「無可能架..點解你仲可以發動到幻術架...!」

「以為我唔知道你地呢種眼鏡...點解可以擋到幻術之瞳咩?」

「呢種眼鏡,只不過阻擋光譜上波長高既光波,就咁可以避免比我雙眼產生既幻術紅光照中」

紗理依拎出腰中綠色的玻璃球

「但只要利用折射既原理,我就可以輕鬆破解你地既垃圾科技」

「無人話綠光發動唔到幻術架,傻仔」

三名被紗理依瞳術控制的「殭屍」,已經殺向百鬼眾的忍者

「刷!刷!刷!」

在失去「視力」下,餘下的嘍囉們輕鬆被殭屍忍者以鐮鈎處決

而紗理依亦馬上「指使」其中兩隻殭屍自盡

克哉那邊廂,也剛好處理好全數忍者

將百鬼眾的忍者們解決後,三人總算鬆一口氣

「呼..有驚無險」
「踏...」

此時,紅龍才趕到,半跪在紗理依的身旁

「小姐對唔住,我黎遲左」

「唔緊要丫紅龍,呢種程度既嘍囉我都仲可以應付到」

紗理依再問:「你送左五郎弟弟返去啦?」

「嗯,佢依家安全」

「五十嵐,下一步我地就要上52樓」

紗理依笑也不笑,對住克哉叫道

「嗯...依家只係剩返兩分鐘..」

擔心由紀的克哉非常著急:「我地行啦」

「!!!!」

一大群手裡劍從後飛向四人!

「山內!」

克哉搶去美波手上的殺手傘,同時為自己和美波擋下攻勢

「呢種密度既攻擊,只用苦無絕對擋唔到...」

紗理依和紅龍就閃到接待處後,及時避過被手裡劍擊中

「手裡劍攻擊咁密集,完全唔似係由人類放出..」

紅龍道:「到底...係何方神聖?」

「睇黎..係佢地啦」
手裡劍攻勢終於停下,克哉冷靜作出收傘動作

「甲賀奇俠!!!」

黑影,已在克哉上方出現!

一波未平一波又起,手裡劍攻勢再度發動,對克哉和美波的方向放出每秒過百發手裡劍!

克哉左手拔出脇差,右手重新張開殺手傘

「噹!!!」

面前兩方攻擊,克哉算是勉強擋下

「係...上次響學校果兩個!」

今次攻擊四人的

正是百鬼眾的三太夫和團藏
47.清理門戶

躲在克哉後的美波也十分醒目,馬上舉起吹箭對準三太夫

「吱!」

可惜的是,美波動作太大

三太夫很快就察覺到並馬上收招退後

「嘿,原來當日甲賀奇俠個拍檔就係你!」

「三太夫大人...」

拎住一台重裝機關槍的團藏,跑到三太夫身邊

「哼,估唔到仲可以響度見到你喎,三太夫」

紗理依見狀,也馬上走出接待處,跟三太夫打過招呼

三太夫撥一撥雙眼前的白髮

「大小姐..我亦都估唔到你會同甲賀奇俠合作,你仲配做伊賀首領咩?」

面對三太夫的挑撥,紗理依也笑不出來

「或者我的確係無資格做伊賀首領既...」

「但係...你地背叛我爸爸既仇,我一定要報」
「颯!!」

紗理依決定不再浪費時間,直接以刀刃說話!

一個箭步,來到三太夫面前

「發發發!!!」

紗理依近距離放出三發苦無,射向三太夫

「噹!!!」

擁有機械忍籠手的三太夫直接用力一揮,將苦無打走

「仲有呀!」

三太夫當然也作出還擊,使出金蟬之術,飛出籠手

「只係普通既金蟬之術,我會避唔到咩?」

紗理依只輕輕伏下身子就躲過籠手,但..

「咔」

籠手越過後,竟向著紗理依的背後放出吹箭!
「咩話?!」

「多得團藏發明,我既籠手都多左好多武器呀!」

「小姐小心!」

紅龍見狀,馬上擦開一支樽裝水,使出柔術製作水彈

打橫一掃將水彈拋出!

「噠噠噠!!!!」

水彈力量之大足以將吹箭打飛

「嘿,差啲唔記得左你,紅龍..」

「!!!」

三太夫及時察覺,雖然自己在戰鬥途中已經避免和紗理依四目交投,但..

多發微弱的紅光,投向自己!

紗理依的幻術之瞳,竟以水彈折射至籠手,再投射向籠手!

三太夫緊閉雙眼,以免中下幻術

「竟然已經學識用折射黎發動幻術,唔怪之得連小次郎都會比佢打敗...」

「刷!」

利用三太夫短暫失去視覺既機會,紗理依率先於三太夫沒有籠手的左臂砍下一刀

「三太夫大人!」

手抽著重型機關槍的團藏對準紗理依,扣下板機!

「吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱」

無數的手裡劍射向紗理依,使紗理依只好放棄追擊退後
「呼..真係一額汗,大小姐竟然成長到呢個程度」

三太夫想到剛才的險況,也不禁汗顏

「雖然三太夫加上團藏的確比起小次郎容易應付,但呢度應該會浪費少少時間」

終於,紗理依作出一個決定

「甲賀奇俠,時間無多,你地上去先」

克哉先感到愕然

「..咁你地...」

「你唔係要救你個愛人咩?唔洗擔心,我同紅龍好快會趕到黎」

紗理依「而且,我仲要手刃三船..」

「嗯..你地小心!」

說罷克哉就跟住美波走向升降機方向

「想走?!」

團藏再度開火,對準克哉射出手裡劍

「呢部機關槍真係好煩,一定要快啲解決!」

紗理依一邊躲避,一邊向紅龍打個眼色

紅龍跟隨紗理依多時,自然知道紗理依的意思

「沙沙!!」

紅龍將兩支樽裝水灑到身前,巧手一揮,一條小水龍隨即現身

「紅龍...睇黎要認真啦」
「咩..咩話!」

紅龍的柔術竟能「造」出水龍形狀的攻擊,連三太夫也大感意外!

紅龍輕鬆接控水龍飛向團藏

「唔好以為,我剩係識整水彈呢種飛行道具...」

「砰!!!!!!!」

水龍直面擊中,產生巨大水花

「呢一招所產生既衝力,絕對可以將佢既機關槍破壞....咩話!?」

但水花散開後,卻見

不但機關槍仍在,就連團藏也毫髮無傷!

「只不過係普通操控液體既柔術,有咩咁大不了呀!」

十部無人機狀飛行物,正圍繞住團藏四周

每個更裝上一個大型風扇

「只要有呢個『風王力場』,你地既所有攻擊都唔會有效架!」

「風王...力場...」

紅龍腦內倒帶回想,水龍撞擊的一刻

水,的確是在團藏面前散開!!!
「嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡!!!!!」

紅龍望住無人機上轉得極快的風扇,終於明白

「佢...就係用呢堆無人機將我既攻擊化解!!!」

「吱!」

紅龍思索的一瞬,團藏的機械忍犬已經來到紅龍身後,射出吹箭!

「紅龍!!!」
48.包圍網

「弊啦,已經趕唔切轉身....」

眼見吹箭正要刺中自己,紅龍卻無計可施

「刷刷刷!!!!」

一把鐮鈎剛好直飛至紅龍背後,將吹箭打飛!

原來,紗理依及時控制一個仍身中幻術的忍者將攻擊化解

而該忍者收回鐮鈎後,就馬上割頸自盡

「呼...好彩我為左以免萬一,仲保留左一隻『殭屍』..不過...」

幻術之瞳發動太耐,紗理依雙眼已滲出血淚

「短時間內我唔可以再用幻術...」

「唔係小姐既話..我頭先已經玩完」

紅龍無時間再心有餘悸,重新擺出水龍

「嘿,大小姐,你用得太耐幻術啦..」

三大夫已經打開一對籠手上的刀片,準備反擊
三太夫左腳一伸,彈至紗理依的面前

「送你上路!!!」

「咔!」

紗理依雙手舉出,兩把苦無成交叉態勢,硬硬吃下這擊

但紗理依從不是以力量見稱的忍者,當然被三太夫壓制住

「金蟬之術!」

三太夫稍退後,放出籠手

「!」

三太夫以金蟬之術的飛快速度將籠手放出,再揮出裝上袖刀的左手

紗理依雖早已經察覺,但刀身太長,剛好割中紗理依的手背

「..可惡,三太夫佢既動作真係好快...」

紗理依馬上放出二十發苦無,而且均是向不同位置射出

「就睇下,你可唔可以避到咁近咁疏既攻擊!」

三太夫雖身手敏捷,但同一時間面前此等攻擊,絕對不是容易躲避!

「以為咁既攻擊就可以威脅到我?太天真啦大小姐!」

「噹!噹!噹!」三太夫橫揮雙臂,格開一半苦無
「仲有呀!」

紗理依當然不放過大好機會,保持苦無攻勢

而紅龍當然不會坐視不理,早已放出水龍圍攻三太夫

「即管黎啦!!!風王力場!!!!」

「嘭嘭嘭!!!!」

三太夫大喝一聲,無人機再度現身,將全數苦無與水龍攻擊打飛

但,三太夫,看漏了一點

「咩..咩話...你呢個狡猾既小鬼!」

一發被彈飛的苦無,直綁著閃光彈

「吱!!!!!」

閃光彈受到無人機割破,馬上發出光芒!

「響呢個情況下,只有我先有記到每個人既位置」

早有此計劃的紗理依,馬上拔出小太刀突襲...

團藏!
「頭先我已經數過,所有既無人機都已經響哂三太夫果一邊,即係話...」

「你..已經毫無防備啦!!!」

紗理依狠狠將小太刀的喉嚨割開

閃光彈消失後,三太夫回身一望

就已經見到,自己的部下團藏慘遭處刑!

「....團藏...!!」

「三...三太夫大人...」

團藏吐住無數的鮮血,把握最後一口氣,按下手掌中的按掣

「呀呀呀!!!!!」

三太夫猶如染血野獸一樣,毫不保留地正面向紗理依進攻

「哼,終於要黎啦」

紗理依正要擺出架式之際

卻發現,自己的身後,正有三隻機械忍犬,放出無數鋼針!

「吱吱吱吱吱!!!!!!」

「切..一波未平一波又起!」

紗理依反手持刀,將針雨打飛

「一中呢啲吹箭既話就玩完...」

「嘿...大小姐,你真係太天真..咳咳!!!..啦」

團藏即使被割喉嚨,卻用盡自己所有氣力道出

「咳..嗄..就算我死左..機械忍犬都會..追住你地!!」
「小姐!」

沒有閒著的紅龍再次放出剩下的清水,放出水彈,攻擊機械忍犬

「嘭嘭!!!」

無人機及時來到忍犬前,將水攻擊擋下

三太夫已經來到紗理依身後,十指合成尖刺,準備將紗理依的心房打穿!

但,被吹箭纏著的紗理依又豈有時間反擊?

紗理依只好左手搶過死去的團藏手上的手裡劍機關槍,對三太夫開火!

「吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱」

可是,發出的手裡劍均被在三太夫身邊護航的無人機擋下

「小姐!」

「去死啦!」
新讀者來了
好唔好睇
成日睇睇下變左三太夫人
49.突破風暴的紅光

「無辦法啦..」

紗理依無奈下,只能再勉強發動幻術之瞳

「!!!」

多束紅光再次出現,照向三太夫

「係..幻術之瞳!」

中下幻術就等於死亡,深知此道理的三太夫唯有閉上雙眼,單靠忍者五官找出紗理依的位置

「以為我會怕幻術咩!」

「小姐!」

紅龍及時卡進三太夫前,用左臂吃下三太夫的刺擊

籠手的尖爪,將紅龍的上臂刺至爆出血來

「嗚!」

「嘿,竟然幫你既主人擋招,不過都無用架啦!」

三太夫..還有另一隻手!已經向著紅龍身後的紗理依攻過去!

「嗚呀呀呀呀!!!!」

紅龍特意將左臂向前,更深入籠手

「呢個紅龍...打咩鬼主意呢..?不過...」

三太夫完全不明其用意:「我即將..就要將你殺死!大小姐!!」
「...咩話!!」

紅龍竟然借自己身體作掩護,右手使出柔術

將流出的血製成血繩索,綁住兩隻籠手

「紅龍既狀態頂唔到好耐,而且用柔術整出黎既血繩索都唔可以維持到好長時間...」

紗理依一邊擋住吹箭,一邊準備苦無反擊

「啊呀呀呀呀!!!!」

紅龍忍住流血的痛楚,不斷谷出血來維持血繩索

「垂死掙紮!!!」

三太夫按下機關,籠手馬上散發出熱力

高溫會使液體蒸發,血,也不例外!

「弊啦..血繩索已經...成唔到形!」

三太夫將血繩索解開,再次對紗理依發動殺技!

「砰!砰!砰!」

紗理依及時將三部機械忍犬擊破

「係機會,就響呢一招分勝負!」

紗理依知道三太夫不會張開雙眼,所以亦決定放棄幻術之瞳,直接以小太刀作最後一擊!

兩人於只有半米距離正面衝向對方,必有一死
「三太夫既籠手可以伸長,咁計既話對小姐不利...唯有」

「啊呀呀呀!!!」

三太夫揮出伸長的籠手,誓要奪去紗理依的生命!

這情況下,攻擊距離較短的紗理依絕對不利!

紅龍襯著機會,拉出本被三太夫刺住的左手

「喝呀呀呀呀!!!」

強行拉出傷處是需要無比勇氣,可見紅龍決心之大!

紅龍馬上將流出的血製成血彈,射向三太夫

「仲想拖延時間?!」

三太夫根本不需出手,無人機自動就將血彈擋開

「嘿」

「?!」

紅龍的一笑聲,使三太夫發現

一枚血彈,正射向自己眼前的無人機背後!

「無錯,無人機作為防禦的確係固若金湯,但係」

「我頭先特登將血彈射向你頭以外既地方..而且,我仲計算好反彈既角度,血彈...會以向上15度既方向,射向無人機無可能正面擋到既位置!」

「砰!!!!」

無法反彈的血彈,擊中無人機,引發爆炸!
「嗚!!!」

一方面既怕紗理依再次發動幻術之瞳,另一方面又聽覺又被爆炸影響

三太夫一時失去紅龍和紗理依的位置!

「小姐...靠你啦....」

「紅龍,你既苦心,我唔會白白浪費」

紗理依巧妙避過三太夫的延伸籠手,跳到半空

「刷!!!!!!!!」

紗理依一刀刺中三太夫心房,無情地將其生命奪去!

「...呀....」

三太夫吃下致命一擊後,胸口即湧出血來,雙目瞪大

「估唔到...最後竟然係靠住自己既部下..先贏到我...嘿」

「你咁樣既力量..點打贏三船呀...哈哈哈!!!!」

聽住三太夫的激將法,紗理依卻不以為然

「紅龍唔係我既部下....」

「佢...係我既..同伴」

紗理依使力,將小太刀插得更深,使三太夫沒有再講廢話的餘命

「刷!!!」

這樣一來,三太夫也不得不斷氣
「...呼...終於...」

紗理依馬上收起刀來,走到紅龍身前

「紅龍...紅龍!」

「小姐....終於...贏左啦...」

滿頭大汗的紅龍,手上的血已經染滿手袖

「點解..你要咁做...」

紗理依馬上為他包紮

「明明已經受左傷,仲要....拼死去為我...」

「我係...小姐你既劍...當然..係為你而戰...」

失血太多,紅龍嘴唇也開始變白

「..你真係傻...」

面前這個同伴,紗理依只能苦笑

「紅龍,你咁既傷勢,我帶你返去先...我唔可以,再比你冒險」

「唔駛...你..去幫五十嵐啦...」

紅龍主動拒絕紗理依的要求:「佢要面對既係三船...只係係靠佢地兩個既話..未必可以..」

「紅龍....」

「去啦..小姐!如果今日我地唔可以解決三船,我受既傷..就係白費架啦!!」

同伴?還是復仇?

紗理依猶疑了數秒,只好聽從紅龍

「...我好快...會返黎...」

說罷就狂奔離去

「踏踏踏踏踏!!!!」

望住紗理依的背影,紅龍慢慢倒至地板上,心裡只祈求一事

「小姐..一定要平安無事...」
最後七集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞