《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
「我之前明明仲好下巴輕輕咁要做老師既拍檔,原來...做忍者..真係唔係講玩....」

親眼目睹克哉和百鬼眾的戰鬥後,美波終於明白

這,並不是一個遊戲

「你講得無錯,呢個『工作』的確好危險,所以你...要考慮清楚」

克哉苦笑:「不過...頭先山內同學的確係幫左我好多,多謝你.....」

「呃...係咩...」

得到老師的讚賞,美波不自覺的難為情,剛才的苦惱一掃而空:「哈哈..頭先我都係亂咁射架咋」

「不過...山內咁快上手,的確係出乎我所料...」

精神恢復不少的克哉站起身子

「咁我地返先去啦,再唔返去既話實會比人懷疑」

「嗯!」

美波跟住克哉,返到校舍

「美波!!!!!!」

甫一返到校舍內,剛才已經嚇到魂魄盡散的日奈馬上衝到日奈懷裏

「你頭先去左邊呀...我..我..頭先比人用槍指住..好驚...我好驚呀!!!!!」

日奈失控地哭著,美波唯一可以做的事就只有安慰

「無事架啦...日奈」

克哉望住一眾仍左恐懼當中的師生,一種惡疚感不知不覺間油然而生

雖然的確是克哉拯救大家,但這是在大家不知情的情況下發生

在他們的眼中,克哉或者只是個不及格的班主任
「係..係喎..結城老師呢?」

「咦,你搵結城老師呀?」

其中一名老師見到克哉,道:「佢...好似返左去呀」

「返左去呀...」

經過被槍指住的恐怖經歷後,實在難以短時間內平靜

「唉,希望結城老師...無事啦...」

經過一連串事件後,松榮高等學校決定全校停課三日

「...估唔到百鬼眾...會殺到黎學校度」

回家路途上,克哉一路想著

「依家件事曝光左,佢地已經確定甲賀奇俠會響港區呢度..但如果我依家辭職既話,佢地又有可能查到我就係甲賀奇俠...」

「究竟...應該點做好呢...不過...」

「點解你又要跟住我呀,山內同學?」

美波在克哉的身旁,緊握拳頭

「老師,我諗通左啦」

「我,要做你既拍檔...」
突然諗到轉做日文嘅話,
結城 由紀咪姐係: yuuki yuki
佢睇刀劍睇上腦 唔洗理
又冇講錯
23.鬼的根源

「踏」

克哉停下腳步

「山內同學...你,真係考慮清楚?」

看著美波堅定的眼神,就如已經覺醒一樣

「我想有能力...保護大家」

「...好啦」

「真係既?好野!我可以做甲賀奇俠搭檔啦!」

一聽到克哉終於承認自己,態度馬上一百八十度轉變

克哉見狀馬上掩住美波的嘴巴

「喂你細聲啲啦!」

「哈哈..唔好意思呀..」

自知興奮過頭的美波馬上以口

克哉再道:「不過..我地黎緊要面對既,就唔再係一般既壞人」

「佢地,係伊賀流百鬼眾」
感覺說到重點,美波也不自覺地坐得更端正

「甲賀同伊賀,為日本兩大最具歷史既忍者流派」

「一個響滋賀、一個響三重,兩個流派從來都係世仇...不過,甲賀同伊賀最大既分別就係,每個甲賀忍者由始至終都只會效忠同一個主人,而伊賀忍者就只會收錢辦事」

「而我,就係來自甲賀既上忍」

「上忍...咁應該係好犀利喎!」

「呃...係掛」

克哉接住再道:「後來德川幕府上台,天下太平,大批忍者失去工作」

「哦!即係失業!」美波大叫

「啱,你可以咁講」

克哉先吞一下口水再道:「失業導致大批忍者開始借犯罪為生,呢個時候...」

「幕府決定,拉一派打一派,向甲賀同伊賀作下『一生享有榮華富貴』之類既承諾,只要消滅到對方,就可以響大平既世代中繼續生存」

「咁樣...就促成左甲賀同伊賀既大戰?」

「冇錯,雙方為左生存,只好打呢一場無意思既戰鬥,但其實,甲賀,定伊賀,都中左幕府既計」

「中計?點解咁講呀?」美波再問

「幕府就係想兩大忍者流派自相殘殺,咁就可以不廢一兵一卒咁解決忍者作亂既問題」

美波一個手手鎚擊到左手手心

「哦!我明啦!根本幕府就冇諗過要安置其中一方!佢只係為左要甲賀同伊賀消失...」
「山內同學你講得無錯...呢場大戰之後,兩方既勢力都削弱不少,幕府隨後輕鬆瓦解呢兩個忍者集團」

「不過,當中仲有倖存者,就好似我家族咁...」

一時間接受過多資訊的美波正沉澱中,無言以對

「老師頭先...係解釋左兩大忍者流派既恩怨既...」

「嗯」

「咁尋日同今日既事,仲有百鬼眾,又係咩一回事呀...?」

「果場忍者大戰之後,甲賀同伊賀雖然仲有保持敵對關係,但因為勢力已經大損,一直都冇再有咩實質既戰鬥發生」

「比起甲賀,伊賀起初比較團結,佢地秘密響東北某地重新建立伊賀忍村」

「而響大約...一兩年前,一班伊賀忍者背叛伊賀忍道,成立百鬼眾...但原因..一直無人知,但黎到今日我開始覺得」

「佢地成為叛忍既理由,或者同卷軸有關」

一說到此,美波不禁慌了

「卷...卷...卷軸?」

「相傳,幕府倒台後,有一樣好重要既野,收埋左響江戶城外既某一個地方」

「尋日我殺左既壞人,正正就係百鬼眾既成員」

克哉拎出一筒卷軸:「佢地要既,就係呢樣野」

「果樣野既地圖」
克哉將卷軸置於桌上再翻開,只見裏面只有一大堆數字與標點,而且毫無連貫性

「只不過我到依家都仲未解得開,當中既意義」

「佢到底係一個地圖、定還是係信息呢?我到依家都仲未知道...」

「即係話,今日襲擊學校既...又係百鬼眾?!」

克哉點頭

「冇錯,佢地脅持大家既理由,就係為左引我,甲賀奇俠現身」

「今次佢地好成功咁引左我出黎,即係話,佢地已經知道我同學校有關係」

「但係,如果我即刻辭職,咁既話百鬼眾只要稍為調查一下,就好容易揾到我既真正身份」

「咁老師你...咪算陷入左兩難局面?!既唔可以辭職引起懷疑,又要隨時對付百鬼眾」

「嗯...」

克哉只能難為苦笑:「仲要加上...學校再有機會比佢地襲擊」

「咁既話...我做你拍檔咪啱哂囉!」

美波的面容變得非常認真

「我唔想,日奈...同大家再受傷啦...」

「山內同學,你既決心的確值得欣賞,但係...」

克哉似乎有點懷疑:「你...乜都唔識喎...」

聽到後,美波苦笑

「嘻嘻都係既,不過,老師你可以教我架嘛!」

「我唔怕辛苦架,而且以老師你既能力,一定可以教好我既!」

「教你唔係唔得,但係我最怕,係會令你有危險...你屋企人...呃,唔..唔好意思..」

克哉憶起美波家裏的事,慌忙道歉
「嘻嘻,唔緊要呀老師,我一早已經習慣左架啦,無問題!」

美波沒有沉澱於悲哀中,很快就回復平日的樂天性格

「總之由聽日開始,我就係你既徒弟啦!老師!」

「嗯...」

克哉心不在焉地回應,因為他在想著另一件事

「總覺得...山內同學...有啲奇怪...」

「係喎,克哉老師...」

美波頓時笑得古惑

「由紀老師佢今日受左咁大驚嚇,你乘機...去探下由紀老師啦」

「...吓...」

克哉對此感到愕然,事關自己跟由紀其實未到如此熟絡

「唔係...唔係幾好既...我又唔係...佢邊個...」

「就係咁先要去!」

美波斷言:「老師,今次係你加分既好機會呀!」

「但係,我邊有結城老師地址...」

「...係喎」

想少一步的美波伸出舌頭裝傻

「嘻嘻唔記得左添!唔好意思呀老師...不過...由紀老師依家最需要既,始終係人地既關心呀」

「我...係咪應該...揾方法探下結城老師呢?」
聽日休息
捉鬼
24.過去的陰影

傍晚7時半,東京,世田谷區

獨居的由紀,正攤在睡床上

「...」

被人脅持的恐懼,在由紀的腦海中揮之不去

「點解...會發生...呢啲事......」

「叮噹」

「係...邊個...?」

由於單位尺寸較小,即使聲線較弱,門外的訪客也應該聽到由紀既叫聲

但對方並沒有回應

「叮噹」「叮噹」「叮噹」

門鈴不停響著

本來心情已經不佳,煩人的門鐘更令由紀不耐煩

由紀只好勉強站起,打開屋門問個究竟

「請問邊位呀...」

身心皆疲的由紀一時忘記先望一下防盜鏡,直接開門

「嘿嘿,估唔到真係住響度喎,由紀!」
「祐介...係你...」

眼前一個熟悉的容貌,使由紀不寒而慄

正想關門之際

「砰」

祐介一手捉住門邊

「喂,唔係咁見外下話」

由紀氣力再大,也無法再將門關上

只能看著祐介推開屋門

「估唔到呢度都幾企理喎,呵呵」

祐介鞋也未脫就在屋內四周遊走,甚至隨意拎起桌上的書本

「你真係做埋老師呀...有冇教班學生玩咩花式呀,哈哈哈」

「你...你...想點呀...」

由紀此刻的表情,既憤怒又驚恐

祐介露出陰濕的笑容

「唔駛咁見外喎,話哂我同你...都曾經係炮友丫!借返15萬円黎駛下先啦!」

「十...十五萬...」聽到金額,由紀嚇得差點腳軟

祐介摷著凌亂的金髮,打著呵欠

「都冇辦法架!手頭緊!之後一有錢即刻還」

當然,從祐介小混混的外表已經可看出,此話的可信性有多高
「你...你走呀!」

由紀唯一能做的,只有大聲喝令祐介

祐介的語氣馬上跟隨由紀轉變

「喂...唔好唔記得當年你做果啲衰野喎!」

「放安眠藥落我啲酒度,乘機將我屋企啲電話電腦掉哂,呢啲野全部都係你做架!我唔報警已經好比面你架啦!」

面對漸漸逼近的祐介,由紀只可逼退牆邊

「咁...咁係咪因為你用果啲相要脅我...我先...」

「影果啲相你情我願架!我有冇逼過你呀!?」

祐介握緊拳頭:「你係唔比錢我丫嘛?!咁唔好怪我啦!」

「踏...踏」

「好彩教員室度有份教職員地址既文件姐...我諗,今次偷睇既話...都唔過份掛...」

克哉跟住文件所寫的位置,前往由紀居住的大廈

「結城老師既屋企...應該就係呢度啦...」

「救...!救命呀!!」

一把熟悉的求救聲正從一單位傳出

「呢把聲咪...結城老師!?」

「砰!」

「收聲呀!八婆!」

只聽數秒,克哉已知道由紀正受到襲擊

他二話不說,馬上拔足跑到門前
「結城老師!」

情急之下,克哉只好一腳踢開屋門

眼前的由紀,正被祐介壓到床上

即使苦苦掙扎,也沒法敵過對方的氣力

身為忍者的克哉一手將祐介拉開,飛至牆上

「結城老師!你冇事丫嘛?!」

「嗚嗚...嗚...五十嵐老師...」

一日內受到雙重驚嚇的由紀滿面淚水,低聲啜泣

「你邊個呀!阻住本大爺開餐!!?」

祐介的大事被撞破,自然氣得要將克哉五馬分屍

「我...我係佢同事...!」

「去死啦!」

祐介率先揮拳,擊向克哉太陽穴位置

小混混的級數,又豈會比克哉快

輕鬆後退避過後,克哉加速踏前,一記衝拳將祐介打飛至屋外

「啊呀!!」

「以後咪再煩住結城老師,唔係既話我唔會再對你客氣」

「你...你好野!你個八婆犀利丫,咁快揾到條仔!」

借錢不成兼且被教訓,祐介只好敗走,急步逃離現場:「因住黎呀」

「呼...」

克哉轉頭望住由紀:「結城老師...你冇野丫嘛...」

「...嗚...嗚嗚...」
「五十嵐老師...飲茶丫」

由紀將熱茶放到克哉面前的桌上

「唔該...」

由紀坐到克哉對面,苦笑着

「真係唔好意思呀...比你見到啲咁羞家既事...仲要你幫手...」

「...唔駛...舉手之勞姐」

感到氣氛尷尬的克哉拎起茶杯,喝了一口

由紀隨口問

「係呢...點解五十嵐老師你會知道我住呢度既?」

「呃...!」

克哉心想,總無可能將自己傍晚偷入學校查看文件告知由紀

「今日知道你遇到啲咁不幸既事,所以想親自黎探下你,咪問教員室...拎左你...地址,唔好意思...」

聽到後,由紀猛烈搖手

「唔...唔駛道歉呀,應該係我要多謝五十嵐老師你先啱」

「唔係你及時趕到既話...我可以已經...」

克哉斗膽張問

「其實,頭先果個係咩人黎...」

話說到此,由紀低住頭

「五十嵐老師...你可唔可以先應承我...唔可以將我之後講既內容講比任何人知?」

「嗯」

「因為...呢件事...係我人生既黑歷史」
袥介,𧙗也
返工打無proofread
無打錯
諗起手越姐
特登寫埋
唔通今個故有甜
由紀嘅黑歷史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞