《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
負責埋單
樓主=祐介
係就好囉有得飲頭啖湯
你影男人相
27.訓練

「老師講啦!到底克哉老師果日去完由紀老師屋企之後發生左咩事姐?!我想知呀!」

好管閒事的美波繼續扯著克哉追問

守口如瓶的克哉當然不會如此輕易就被美波套出話來

「咪問啦,我應承左結城老師唔會講架...」

「嘻嘻...唔通」

美波笑得古惑:「你地兩個已經發生左...禁斷既關係!?嗚呀估唔到咁快就已經...!!!」

克哉一聽到,馬上否認

「...痴...痴線啦!我都係盡一盡...同事既責任姐,幫左佢少少忙姐」

「何況,結城老師都只係話...我可以叫佢...由紀...」

「嘩!比你叫得全名,老師你今次真係加左好多分啦」

「咩...咩呀...」

「老師,睇黎你真係無乜戀愛經驗喎.」

美波擺出一副戀愛專家的模樣

「女仔肯比你叫名,係一種身份既肯定黎架,等同於老師你都唔會叫我美波啦,係咪先?」
「又...好似真係有啲道理,不過...」

克哉馬上回過神來:「山內同學,你可唔可以專心啲」

「嘻嘻,休息一陣姐,順便關心下克哉老師你丫嘛!」

美波伸伸小舌頭:「不過,真係好難呀,要做到好似老師你果種咁快既高速移動」

接著,美波繼續在克哉家中的花園作跳飛機訓練

「山內同學有田徑隊訓練既根基...速度同反應唔算太差」

克哉再旁盤算:「但..要同我地呢種從小訓練既忍者去比,始終有段距離」

「要訓練佢既反應...唯有衰少少啦..」

克哉從後拎起一個便利店膠袋大小的布袋

「山內!」

克哉大聲一叫,隨手取出布袋內的的彈珠,由手中射出!

「....嘩!!!」

當美波察覺之時,彈珠已經擊中自己身上

力度不大,但足以令美波停下

「老師,點解...」

「颯!颯!颯!」

克哉未等美波將問題說完,繼續放出彈珠

美波見狀,當然馬上迴避

「嘩!!!」
「老師佢做咩要用彈珠射我呀...?」

美波不知不覺間加快速度,十顆彈珠中也有一二粒能勉強避過

「山內同學,要加快你既速度,就只能用呢種方法」

克哉無間斷地射出彈珠:「山內,你一定要控制自己,盡量響短範圍內迴避」

美波盡量在剛才跳飛機的範圍內不停跳動

「彈珠既射擊位置,無頭先咁分散」

「咁想做既目的,就係要逼山內響短時間內作較細既移動,練出更精密的動作」

不消一分鐘,克哉就將彈珠全數射出

「呼...啊.....」

美波就如將所有體力耗盡般,倒在草地上

「嗄..嗄...老師...我唔得啦...」

克哉將樽裝水遞到美波面前

「飲啖水先啦,山內同學你都已經好努力架啦..」

「唔該老師...」

美波緩緩站起身上,大口地將水飲下

「老師...我...點呀...」

「唔...算唔錯架啦,以呢一兩日先開始訓練既人黎講」

克哉道:「因為你爆發力夠好,而且身體較柔軟,所以頭先既266粒彈珠裏面都可以避到23粒,成績可以接受」
「咁...」美波聽到克哉的讚許,心中不禁欣喜

「我係咪即係夠資格做你拍檔啦」

「...有排...」

克哉搖搖頭:「一個合格既忍者,頭先應該要避到...」

「全數266粒」

「全...全部?!」

美波感到難以置信:「頭先我好專心先避到23粒咋喎...」

克哉苦笑著,道:

「如果一個由細訓練到大既人連呢啲程度既速度都去唔到既話,佢已經無資格做忍者,因為佢連最基本既一關都過唔到...」

「...」

美波察覺到自己和忍者既距離後,一時無言以對

「咁講法,好似...傷到山內同學既自尊心...」

苦惱的克哉摸摸頭:「不過...如果連速度都冇既話,戰鬥時必死無疑」

「老師...」

美波低聲道:「我...有可能,追到嗎?忍者既速度...」

「要追既話...或者難啲」

克哉回答:「但...如果係一個主用忍具既忍者,或者...唔需要避哂,都可以合格既...」
「...老師」

美波眼神裏充滿堅定的意志

「我想...繼續試...」

「山內同學,你確定?」

「唔努力既話,任何事物都守護唔到」

美波擺出一副準備就緒既模樣:「老師,再黎啦!」

「嗯...不過...」

克哉收起笑容:「我地要執返啲彈珠先」

「吓!!!!」

「三太夫,今次既行動雖然成功引出甲賀奇俠,但同時都引黎警視廳既注意...」

「今次,的確係同計劃預期有少少出入...」

三太夫雙腳屈曲,席地而坐,向住布簾後的黑影匯報

該黑影笑了一聲

「連殺三個百鬼眾,而且仲可以傷到你,睇黎...甲賀奇俠都唔係省油既燈...」

「三太夫,今次你就休息下先...小次郎,今次輪到你啦」

「嗯?」被要求休息的三太夫自感不悦,眉頭一皺

同時,一名身影已經並坐到自己身旁

「係,知道啦大人,今次我一定會完成任務,搶返卷軸返黎」

此人外表陰濕,皮膚蒼白

散發出令人心寒的氣場

「同時,小次郎你要記住,今次任務既目標並唔係甲賀奇俠,而係卷軸,我唔容許再有任何閃失」

黑影竟然笑道

「今次,你唔會繼續就手旁觀啦掛...伊賀大小姐」
美波=強化版瞳瞳
依排好忙
入嚟推一推先
返工?
多謝支持!
以後仲會見到瞳瞳
啱呀
Push
28.神秘的轉校生

「山內.,再快啲!」

克哉毫不留情地將彈珠射向美波

美波揮灑汗水,於跳飛機圖陣上擺動身子

「踏踏踏踏踏踏」

經過一周苦行級的訓練,美波的速度已經提升至之前的一倍!

和之前相比,美波現已能避過過半的彈珠

「噠!」

「哎呀」

一不留神,美波就被一彈珠擊中

金身被破的美波速度稍有下降,馬上再中多珠

「山內,重新掌握節奏!」

「節奏...」

美波不再想著之前的失誤,專注避著眼前的彈珠

雖然之後再有失手,但美波均能集中避過接下來的彈珠

「嗄...老師,成績係點呀...」

克哉總算將布袋中的彈珠全部射出

「我放出左273粒,你避到...」

克哉微笑道:「247粒」
「247...273減返247,即係...」

美波數完手指後,又驚又喜:「26粒...我...過左9成呀!好野!!!!」

「呢啲,正正就係你努力既成果...」

克哉再指出:「但,咁樣唔代表你已經足以同忍者戰鬥,你仲有好多野需要練習架...」

「嘻嘻我知啦!」

美波嘟嘴笑道:「不過呢,呢一個禮拜既訓練之後,我好似睇野都越黎越慢咁啦,唔知關唔關事呢?」

克哉點頭

「無錯,你既五官同反應神經都開始適應緊咁快既速度,所以有呢個情況係好正常...話事話」

「你欠我果份物理功課交到未?」

一聽到「功課」,美波臉色馬上變青

「克哉老師呀,咁我呢幾日放學都黎你屋企避彈珠,邊有時間做功課喎!」

「你已經欠左好多日啦,總之聽日要收到」

「一係你教我做丫老師...」

翌日

「五十嵐老師,早晨呀!」

「嗯...早晨呀結城老師」

自百鬼眾襲擊一日後,由紀總算休息完畢,重新返到校園

對比起一星期之前遭遇不幸的一日,情緒穩定下來的由紀明顯精神不少

兩人一同踏上返校的路程

「五十嵐老師,我第一日返返學就要你黎接我,真係唔好意思...」由紀苦笑道

「冇...冇所謂既,反正我行去車站點都會經過呢度既...」

能與由紀相處多一會,克哉當然不會介意
由紀問

「咦,五十嵐老師你好似...好大個黑眼圈咁喎...」

「...哈哈係咩,可能呢排轉天氣,訓得唔好掛」

只輕輕帶過的克哉心裏卻想著

「掛住同山內同學練習,搞到晚晚改功課改到二點...唉」

「係呢五十嵐老師,我唔響度既呢幾日,學校有冇發生咩事呀?」

「等我諗下先...丫有啦」

克哉稍作思想下,終於憶起:「校長有講過,今日我地班會有一個轉校生黎到」

「轉校生...?但呢個時間...」由紀不惑,畢竟新學期也開始了一兩個星期

「其實我都唔係好明既,不過既然校長都比佢入學,就冇所謂啦」

克哉不禁回想起...

「五十嵐老師,下星期會有一個轉校生去你同結城老師果班...」副校長對克哉道

「轉校生...呢個時間?」

克哉當時的反應和由紀一樣

「嗯,佢好似係...校長個朋友...個大女黎既...」

「哦...」

克哉心想「總覺得...呢個『轉校生』有啲唔妥...」

「美波早晨呀!」

而美波,也在通學途中遇上日奈

日奈也似乎已從陰霾下走出來,和平日一樣笑得燦爛

「啊...日奈早晨」

但相反,美波卻馬上打了呵欠

「美波...你好似好眼訓咁喎...無野丫嘛?」

為免日奈擔心,美波擠出笑容

「嘻無事呀,只係尋晚睇小說睇夜左姐...」

「美波睇咩小說呀?我又睇!」

看著日奈似乎再無不妥,美波也放下心來

「睇黎...日奈都冇事啦」
=========

克哉和由紀一返到校園,就被副校長搭話

「五十嵐老師,結城老師,我帶你地見一見果位轉校生先...」

副校長示意兩人跟上

「哦...」

兩人放下隨身公事包後,就跟著副校長到會議室

「咔!」

一開門,坐在裏面的正是一名少女

皮膚白晢,頭髮柔順,面容清楚,雙目晶瑩

更有一股仙氣,從她的身上散發

「呢位就係從今日起會就讀2年A班既轉校生,藤堂紗理依」

「藤堂同學,呢兩個就係你既班主任,五十嵐克哉老師同結城由紀老師」

「五十嵐老師,結城老師,以後多多指教」

紗理依有禮地向兩人鞠躬

「藤堂同學多多指教」

克哉和由紀也馬上回禮

克哉心想:「呢個藤堂,總係覺得...有啲奇怪...」

「希望...係我多心啦」
伊賀大小姐
如果係個校長為個卷軸攞全校學生條命較飛
不撚是吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞