《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
樓主好狗
多數冇
今晚講
25.黑歷史

由紀喝下熱茶,將往事尾尾道來

五年前,大阪府,關西大學

那時的由紀,18歲

「果個時候我啱啱同家人鬧交」

「屋企人想我繼承家業經營既旅館,但我一啲興趣都冇,所以...我就決定去大阪讀大學」

「咁...聽落好似好辛苦喎,離開家鄉,仲要同屋企人鬧翻」克哉也明白

由紀壓下小嘴,點頭

「嗯,開頭既我的確覺得好難過日子,又要返學,又要打工賺生活費、學費...甚至我有諗過...自殺,直到」

「結城,呢啲等我黎」

「祐介係我響串燒店打工識既同事,啱啱識果陣,佢係個好温柔既前輩,當時冇戀愛經驗、唔識打扮既我...好快就鐘
意左佢」

「為左佢,我特登學化妝、學扮靚,希望得到佢既垂青」

「終於...」

「由紀!」

祐介緊握由紀的手

「我鐘意你!」

「好順理成章咁,我終於成為左祐介既女朋友...但係呢個...先係惡夢既開始」
剛下班的由紀,直拎住一袋從超市買下的日用品返到祐介的居所

「咔!」

從祐介住所出來的,竟為一打扮火辣的妙齡少女

「下次再黎我屋企玩啦喎」

「嘻嘻好呀...」

「...呃...」

祐介察覺到廊下的由紀

此刻的由紀,眼中充滿疑惑

「祐介,頭先果個女仔...係邊個黎架!」

男友出軌,任何女生也必定氣得怒髮衝冠

「朋友黎姐...咪請佢上黎屋企玩下咁囉!」

面對由紀質問,祐介卻答得自在:「逢場作戲呢家野男人成日有架啦」

「你...!」

由紀氣得將手上的膠袋掉到牆上

「你究竟...當我係咩呀?」

「砰!!」

祐介一掌摑到由紀臉上

「你唔好以為對胸大少少我就甘心對住你一世啦,大把女等住我溝呀!你對我既作用就剩係得比錢我洗同比我插架咋!

由紀流住屈辱的淚水,掩住紅腫的臉蛋

「你...我以後唔想再見到你!」
正想拔門以出際,由紀卻被祐介拉住!

「唔淮走!!!你唔好唔記得,果啲相呀!你敢走...我就將啲相貼至你學校度!!」

「果啲相...係」克哉雖然也說不出口,但心裡卻清楚所謂「照片」為何物

由紀說起內心最痛處,眼泛淚光

「佢用我地之前照果啲相要脅我,要我繼續養佢,要我繼續同佢發生關係」

「直到果日,我終於...忍唔住啦...」

「今個月既錢...」

祐介一手搶去由紀手中的數萬日圓

「有冇搞錯呀!咁少邊夠洗呀!」祐介怒哮

由紀受了委屈,只好低着頭

「我...我已經休埋學,每日打三份工...」

「關我咩事!唔係啦...」

祐介靈光一閃:「我識朋友開風俗店,你聽日去開工啦,一個客應該都賺到一萬既」

被要求從事性工作,由紀當然萬分不願

「我...我唔做呀!」

「啪!!!」

祐介摑了由紀一記耳光

「收聲啦八婆,依家唔輪到你話事呀!我肚餓呀,落街買野比我食!」
「索索...」

由紀接過克哉遞上的紙巾,抹去鼻水

「我實在忍夠啦...所以...」

「我響佢啲酒度,落左安眠藥...」

「...」

受藥力影響下,祐介睡得猶如昏迷一樣

「一定要將果啲相...全部銷毀...」

由紀捉起祐介的的姆指,替他的手機解鎖

「果然,佢既雲端度...仲有啲相!」

由紀一口氣將手機的所有相片刪除

但她,未有因此鬆懈

「都係唔夠放心...一定要做得徹底,唔可以再比果堆相留響世界上」

最後,由紀決定將祐介家中的所有電子産品偷走,全部銷毀

「隆隆隆...」

望住烈火中慢慢燒焦的手機和電腦,由紀下定決心

「我要重新開始...我既人生...」

「就係咁,之後我就黎左東京讀書...」

由紀呼一口氣:「我以為我以後都唔會再見到呢個人,點知...都係比佢揾到...」

「五十嵐老師...我係咪...好污糟...?」
「估唔到...結城老師佢...都有一段咁悲慘既過去」

聽畢這段小說般的人生經歷後,克哉也一時混亂

「呃...咁...年輕果陣犯錯...都好正常姐...」

「但...我呢個錯既教訓...好似真係太大...」

「應、應該講咩好呢...」

克哉隨口道出一堆似是疑非的大道理:「過去既事,就...就算你想忘記都未必能夠忘記到」

「但至少,你依家已經唔駛再過住果種生活丫」

「過去既事,就等佢過去啦」

「但係...祐介絕對唔會就咁罷休架」

由紀緊握雙手:「如果佢再黎..我都唔知點算...」

面對由紀的憂慮,克哉唯有提出少許看似普通人都想得出的辦法

「...首先..你聽日應該要即刻搬走...如果唔係一定會比佢日日騷擾」

「其次,每日返工、出去都帶定防狼器,以防佢偷襲你...」

「嗯...」

看似放鬆不少的由紀,似乎仍在苦惱

「如果...呢啲方法都無用呢...?」

「今日響學校已經比人綁架,然後啱啱又比祐介...」
「我....好驚呀...嗚嗚」

已經無法再忍受的由紀,躺在克哉的肩膀上落淚

「....」

或者克哉,也不知再應該做甚麼去安慰由紀了

「我...會保護你....」

「...五...五十嵐老師,你話...會保護我...?」

由紀水汪汪的雙眼望住克哉,使他也不禁心跳加速

「呃...嗯!咁...我點都無可能睇住結城老師你有危險都唔理架嘛..」

「以後你有咩事即刻打比我,咁..我..我一定會即刻黎幫你架!」

「五..五十嵐老師...」

由紀的聲音變得更加哽咽,繼續在克哉膊上痛哭:「嗚嗚嗚.....」

「咁樣答...有冇嚇親結城老師呢...」
五十嵐=毒撚
仲要係女仔嘅手仔都冇掂過嘅毒撚
準備埋單
祐介有無機會出賣克哉老師資料
俾百鬼眾(救由紀老師嗰陣咁好身手)
八成機會通風報信
祐介=樓主
26. 一夜限定的同居

經過一路痛哭,由紀總算平靜過來

「呀...哎呀..唔..唔好意思呀五十嵐老師..我...太失禮啦...」

哭得雙眼紅腫的由紀慢慢察覺,自己淚水使克哉的左肩濕透

克哉搖搖手

「唔..唔緊要..」

「唔好意思呀..響五十嵐老師你面前咁失態...仲講左呢啲羞家既事比你聽...」

由紀低住頭苦笑

「放心丫..呢件事我唔會同人講架...」

克哉望到時鐘上的時針:「哎..原來都已經九點架啦..咁我..我唔阻結城老師你啦...我返去先啦...」

正當克哉想站起之際

「唔、唔好走呀五十嵐老師」

由紀竟一手捉住克哉,就如小孩緊握母親一樣

「...呃?」

由紀發覺自己又做了件任性的事,馬上放手

「呃唔..唔好意思呀...我..我送你出去丫」

「結城老師遇到啲咁既事...今晚要佢一個人過...的確係過份左啲既」

「而且果個祐介又唔知會唔會再黎...但係...我留響度,又會唔會太冒犯呢..話哂結城老師係女仔..」
「唉死就死啦!」

「呃..其實我..都驚你...有危險...既,不如..」

「我今晚留低..聽日一清早我一齊幫你搵新地方住....」

「吓....嗯」

由紀似乎安心了不少:「真、真係麻煩哂你呀,五十嵐老師...仲要你今晚留低...」

「唔緊要...始終...夜晚你可能都會驚既...」

「咁...咁我煮晚飯先丫...」

由紀不敢直視克哉,急步逃到廚房處:「唔好意思呀五十嵐老師..今日我無買到餸,如果食咖哩飯既話,你會唔會介意呀...」

「唔緊要..我食乜都可以..」

吃著製作簡單的即食咖哩和沙律,克哉也不知應該從何說起

在純情的外表掩蓋下,由紀竟有一段如此蕩氣回腸的故事

「五十嵐老師...」

「嗯...」

「聽日你同我搵新屋果陣...可唔可以...住響你附近..?」

「咳咳!!咳!」

一聽到由紀這句,克哉嚇得馬上咳嗽

「五十嵐老師!你點呀...」

由紀頓時嚇得花容失色
「我..我無事...但係...點解你要響我附近..」

「因為..感覺上,有五十嵐老師響身邊,會安心好多...」

由紀難為情地搖手:「不過我都係講下姐..你唔駛放響心度架...」

「嗯...我會試下...」

「覺得安心都唔出奇既,始終...我響佢最危險果陣救左佢...」

「佢對我只係信任姐,咪自作多情啦五十嵐克哉!」

克哉也不清楚,到底在由紀心目中,自己到底有甚麼地位

吃畢晚飯後

由紀捧出一套t恤和長褲,道

「唔好意思呀五十嵐老師,我屋企...得呢啲大碼衫咋,唔知你啱啱著呢...」

「哦,可以架啦...有衫換已經好好架啦」

克哉笑著為由紀洗著碗碟:「結城老師你今日都辛苦啦,我幫你洗碗,你沖完涼早啲休息啦」

「咁...麻煩哂五十嵐老師啦」

由紀將預留予克哉的衣物放到梳化上:「咁我沖先啦,好快好快!」

「沙沙沙.....」

聽住洗手間的花灑聲,克哉逐一將碗碟放回原位

「雖然...知道結城老師有段咁既過去,的確有....少少失望......」

原來,克哉也有少許介懷

畢竟自己心目中的由紀,是個天真脫俗的女性

但現實,卻是個遇人不熟,差點被賣至風俗店的悲劇人物

「但係,呢啲都只不過係過左去既事姐!依家既結城老師唔係咁就得啦!」

克哉坐到梳化上,細想今日發生的種種

學校被綁架

和美波合力將伊賀百鬼眾擊倒

為由紀解困,趕走人渣前度

「咕...咕咕...」

消耗太多體力的克哉,已經不知不覺間在梳化睡著

換上睡衣的由紀,從浴室出來,卻察覺克哉正平靜地睡著

「五十嵐老師,我得啦...咦...」

「...五十嵐老師今日都辛苦啦,就由佢咁訓啦...」

由紀將綿被蓋到克哉身上,才發現

克哉恤衫下的手臂上,留住多處傷痕

「呢啲...係......」
翌日

「呢度環境好似幾好咁喎...五十嵐老師你覺得呢?」

一清早,由紀就跟住克哉到目黑區察訪新單位

「嗯,感覺上好似唔錯咁,陽光都充足」

克哉轉頭問地産經紀:「呢度既話...租金要幾錢?」

「呢個單位既話...一個月十二萬,以呢個地段黎講價錢算唔錯架啦」

經紀拎出手機:「如果加埋契約金既話,大約,今個月要比17萬円」

「十七萬呀...」

由紀眉頭一壓,露出難為情的表情,似乎對此價錢有點卻步

畢竟,一時間要拎出如此大筆的金錢,對由紀的經濟狀況的確造成壓力

「結城老師依家最需要既係安穩既住所,我......唉最近唔等錢洗既...可以頂住先既」

克哉點一點頭:「我明白啦,就十七萬啦...即日可以搬入黎啦嘛?」

「嗯!可以呀」

造成生意,經紀當然答得爽快

「至於錢方面,我先為呢位租客比住先」

由紀一聽到,馬上吃了大驚

「五...五十嵐老師!咁樣點得架!你已經幫左我好多啦,依家仲要你幫我比租...」

由紀一聽大吃一驚,當然馬上出聲阻止

「唔緊要啦,只係少少錢姐,當係我幫你比完先囉,之後慢慢還錢都未遲」

「但係...」由紀不太敢再受克哉的恩惠

「我總無可能睇住結城老師你每日提心吊膽既...」

克哉示意由紀過去:「結城老師,你過黎睇下合約有冇問題」

「五十嵐老師...真係好好人...」

由紀簡直覺得,自己配不上克哉給予的幫助
「咁,我走先啦」

「今次拜託哂啦」

經紀離去,屋內就只剩下克哉和由紀兩人

「五十嵐老師...我...」

由紀苦笑著:「今次...真係唔知點多謝你...」

克哉連忙搖手

「唔...唔...好小意思既姐...啲錢慢慢黎啦,最緊要結城老師你穩定落黎先...係啦,結城老師,我地交換一下電話同...line丫,萬一果個人渣咁唔好彩揾到你,你都可以即刻打比我丫」

「嗯!」

兩人迅速交換了電話號碼及line

「唔...咁..咁我唔阻結城老師你休息啦,我返去先啦..」

克哉也感到自己已經打搞了由紀多時,準備轉身離開

「等陣呀,五十嵐老師..」

「今次真係唔該哂你,但係...我仲未諗到點多謝你...」

由紀似乎想向克哉回禮

克哉摸摸頭,道

「咁...到結城老師諗到既時候...再講啦...哈...」

「丫...仲有呀」

由紀再度將克哉叫回頭

「嗯?」

由紀臉紅得不敢直視克哉

「如果...五十嵐老師唔介意既話,以後...響學校以外...可以...叫我由紀...」
五十嵐=傻仔
=青頭仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞