《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
Push
劉煮刀系死mk
「先殺一人,再救出結城老師,今次既計劃都算係成功...但戰況再拖,對班師生不利」

克哉拔出脇差,握緊自己的左手

「唯有...速戰速決啦」

「颯!」

克哉率先出手,踏出上層講台,飛鳥之勢襲向兩人

「哼,黎啦」

三太夫當然也不會坐以待斃,擺出一手前一手後的架式

「團藏,準備支援」

「噹!!!」

雙方武器相撞,發出駭人的響叫

第一下格招當然分不到勝負,三太夫隨即收招,飛出數發苦無

未有收招的克哉馬上以脇差打飛苦無

「仲未完呀甲賀奇俠!」

終於拔出長刀的三太夫,主動出擊

「噹!噹!噹!」

三太夫的氣力明顯較大,數次都將克哉壓到

「識趣既就交卷軸出黎!」
「果然...佢地係為左卷軸而黎!」

與此同次,一部猶如機械狗的裝置,在克哉的腳邊現身!

「咩話...!?佢...係突然出現既...」

「呢個就係我地百鬼眾既機械忍犬啦,死啦!」團藏大叫

「刷刷刷」

機械忍犬向克哉放出多枚針刺

情況混亂下,克哉只好退後

但三太夫又豈會放棄這好機會,舉起右臂繼續進攻

「吱!!!」

忍籠手竟能伸長,直逼克哉身前

「佢既籠手..係機械既?!」

克哉不敢殆慢,向前方發射爆炸粉,希望先爭取少許距離

「嘭呀!!」

爆炸粉將忍籠手炸開,同時讓克哉可以先退後

「依家既情況對我不利,呢個帶頭既有忍籠手,攻擊範圍廣,依家已經唔容易埋身」

「另外果個就有會隱形既機械忍犬,一唔小心就會比佢地夾擊而死...」

雖然肉眼看不到,但後面的由紀也知道,救出自己的甲賀奇俠正身陷險境,只好為他默默打氣

「甲賀奇俠...加油呀...」
「雖然都仲係睇唔到啲動作,但係...克哉老師依家應該好危險呀...」

美波的手汗,已經沾濕掌中的吹箭

「今次...要引開班衰人既注意力」

美波對住禮堂的天花板,胡亂發射

「吱吱!!!!」

此舉當然吸引了三太夫的目光

「甲賀奇俠既拍檔...或者只係一個普通人,否則頭先既情況佢冇可能唔出手...」

「山內同學...」

對美波感意外的克哉也馬上行動,踏出第一步發動攻勢

「踏!」

「嘿仲敢黎咩!」

以免克哉接近自己,三太夫再次放出一對忍籠手

「可惡...佢既攻擊太密啦」

三太夫熟練的操作,使克哉未能埋身,甚至吃下多記刀傷

「格!」

忍籠手如大蛇般綁住克哉的左手

同一時間,團藏的機械忍犬也向克哉射出多發苦無及針刺!

「死啦!甲賀奇俠!!!」
「你中計啦」

「吱吱───!!!!!」

一陣強大的電擊從克哉左臂發出,勁度猶如閃電!

電擊所產生的反作用力將克哉飛開,順便避開機械忍犬的攻擊

「佢既忍籠手係金屬製成,係最佳既導電體」

強大的電流也令團藏機械忍犬失靈,無法動彈

「機械忍犬,完全操控唔到!」

三太夫再快,也快不過光速!

「刺!!!!」

電擊使三太夫馬上停下動作

「嘿...果然有返兩道呀,甲賀奇俠!」

三太夫被強電電至倒在地上

「不過...!」

「勒!!!」

忍籠手鎖得更實,使克哉無法掙脫

「弊啦,估唔到佢仲有氣力操控忍籠手...」

想不到對方有此一著的克哉,想著如何解決困局

「暫時唔知甲賀奇俠果個助手響邊...」

同時三太夫也做好戒備,以防美波再次發放吹箭
克哉先放出多枚閃光彈,拖延時間

「吱!吱!」

「再係咁只會同歸於盡,要化解困局既話...」

克哉拔出兩顆球體物,各向三太夫左右方拋出

「砰呀!」

球體物瞬間爆炸,使三太夫本能地以左手擋下

但三太夫隨即發現

另一枚爆炸彈,已經來到耳邊

「嘭呀!!!」
兩粒球體物
波黎
「以超高速將手上既武器放開,再閃到另一個方向...呢招係...金蟬之術!」

「颯颯颯颯颯颯颯!!!!!!」

正如自由落體落下的三太夫,在腰間一抽,百多枚手裏劍從中飛出,襲向克哉!

克哉縱有一手好本領,但面對如此密集的攻擊,也只能盡自己最大能力防守

「噹噹噹噹噹噹!!!!!」

不過即使如何揮刀擋格,總無法毫髮無傷

克哉身上已經留上多處傷痕

「仲未完呀!!!」

三太夫停至克哉後面,兩手各伸出一把袖劍

「刷刷!!!」

克哉雖已轉身,但一不留神,已被三太夫斬中右胸!

「嗚...傷口斬得唔淺」

感覺到血已經從傷口中湧出,克哉就知道

再拖,自己將有生命危險!

克哉按下黃掣,左手頓時放出電流

「你唔係以為少少電可以嚇得到我下話!甲賀奇俠!!」

三太夫完全無視,繼續揮刀

「呢啲電的確唔係嚇你,因為...」

克哉二話不說,竟將左手的電流擊向自己!!
「佢...竟然打落自己度!?」

三太夫即使身經百戰,也被此自殘行為嚇倒

「唔係...佢係利用電流刺激自己,等自己既反應時間變快!!!」

可惜,團藏的解說未有傳入三太夫的耳邊

「颯!!!」

此時的克哉,速度已經勝過三太夫

不但避過三太夫的雙劍,還蹺到三太夫的身後

三太夫來得切反應之前,右臂已經被克哉斬中一刀!

「好快!但係...」

「噹!噹!噹噹!!」

劍來劍往下,三太夫只能硬硬擋下克哉的脇差

不過,速度的差野,再加上剛才電擊所造成的內傷,三太夫已經被克哉壓下去了!

「刷!!!!」

克哉狠狠地於三太夫腹中砍下一刀

三太夫身為受嚴格訓練的忍者,當然未因此倒下

「嗚!!唔可以再同佢硬碰..」

三太夫飛出另一隻籠手,再次使出金蟬之術

「想走?!」

得勢不饒人的克哉當然將籠手打飛,繼續追擊
「!!!」

與此同時,兩人同時感應到....

「踏踏踏踏踏踏!!!!!!」

一大群裝備充足的特種部隊,正衝至被鎖上的禮堂大門前

「似乎...附近有居民係因為頭先既槍聲同爆炸聲而報警...」

在場的三個忍者都已收起架式,似乎無意再戰

「如果呢件事比日本政府知道,絕對唔係好事...」

「而且以我依家既傷勢,絕對唔適合再戰」

受傷不輕的三太夫,再度開口

「甲賀奇俠...今日既恩怨,他日再同你算清楚」

「卷軸...我地伊賀百鬼眾一定會得到手!」

「颯!!!」

一聲風聲,三太夫和團藏都於霎眼間消失於空氣中

「吱吱吱!」

門外同時也傳來電鋸的機械聲

「...卷軸...點解佢地咁想得到呢...」

而在外的美波眼見危機解除也放鬆起來,伏在地上

「呼......終於...完啦」

「砰呀!!!!」

猛烈的撞門聲提醒克哉,特種部隊已經來到!

「弊,係時候要走!」

克哉以超高速逃向剛才的破窗入口,不留聲色地離開現場

「嘩...!」

而且更於瞬間將美波抽起,離開窗邊
由紀四周張望,也找不到甲賀奇俠的蹤影

「甲賀...奇俠呢?...咦?」

除了,地上的一張

朱古力包裝紙
係咪結城粒朱古力嘅包裝紙
Btw佢咁豬成日有破綻比身邊人發現點生存到咁耐
破綻只會俾女發現
又會留低張包裝紙
推推先
未有靚女值得五十嵐留線索
唔推
22 假裝正常

「咪郁!!!舉高雙手!!!!」

二十多名特種部隊成員衝進禮堂,卻發現

「咦...咪住!!」

裏面,只有一眾仍在驚恐懼當中的師生,以及各種暗器,忍具和爆炸痕跡

「究竟...呢度發生咩事呀?」

「踏」

克哉抱住美波,成功於校宿的暗角落地

「老...老師!」

美波只記得自己被一個身影用力拉起抱到懷中

再下一秒瞪開雙眼時,就發覺自己已經身處此地

被克哉放到地面後,美波再問

「老師..你無事丫嘛?」

「暫時仲可以...」

克哉脫下戰衣,拎出一支噴霧,對四肢上的多個傷口噴上

「我受既都係皮外傷,依家只要止左血,返到去再包紮下就可以啦..反而...」

「老師!」

克哉一下子全身乏力倒下,幸得美波及時支撐
「頭先我將儲返黎既電力注入返自己既身體度,以加快自己既反應,所以依家有啲...攰...」

克哉開始標出冷汗:「放心啦...你比我攰一陣就無事..」

此情況下,美波只好將克哉扶到一旁的木椅上休息

「老師...依家..我地應該點做呀...」

對美波而言,最麻煩的,或者是要如何隱瞞兩人合力營救全校的事實

「...」

克哉吸一口氣,再道:「一陣我同你一齊返去,然後再同佢地講,我地響禮堂外面聽到槍聲之後諗住報警,點知收唔到,所以我地走到好遠先打到電話..咁既話佢地應該都會信...」

「嗯...」

眼見美波心事重重,克哉主動開口

「山內同學,做咩呀..?」

「原來...呢啲就係忍者既戰鬥....」

「你...你驚..我殺過人?」

美波搖搖頭

「唔係呀..只係...」
「頭先我將儲返黎既電力注入返自己既身體度,以加快自己既反應,所以依家有啲...攰...」

克哉開始標出冷汗:「放心啦...你比我一陣就無事..」

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞