《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
以前舊燈都係你fans ,大個左做野冇時間睇啦,Ot幾粒鐘,wfh先有時間睇返咋
睇左邊啲?
43.寶藏的形狀

翌日早上,克哉繼續維持習慣,到由紀家樓下迎接

「早晨呀...五十...克...克哉」

「嗯...早晨呀由...由...紀」

即使克哉和由紀已換上上學的衣裝,但兩人對對方的稱呼似乎已有改變

「咁叫結城老師...好似有啲怪」

「佢...仲係叫我由紀...」

兩人均處於小鹿亂撞的心理,導致返校的路上又沒有太多說話

「克...克哉...」

「嗯?」

「我地以後...仲可唔可以一齊睇戲呀?」

由紀甜笑道:「尋晚揾一套黎緊就上畫既戲好似幾得意咁,所以想克哉你...」

面對由紀主動邀請,克哉自然馬上答應

「呃...當,當然可以啦!我仲以為你會覺得同我睇戲好悶添...」

「點會呢,同克哉你睇戲都幾開心呀」

由紀憶起昨日蓋到自己身上的毛衣,心也暖了一道

臨到學校時

「返到學校,我係咪應該...叫返佢做結城老師...呢?」

「咁,我地入去啦,結城老師...」

「嗯好呀,五十嵐老師」

幸好,由紀對於隨時更換稱呼方面沒有任何問題
「早晨日奈!」

「美波!早晨呀」

日奈留意到美波心情不俗:「美波你今日好似...好開心咁既?」

「嘻嘻,算係啦...」

美波心裡非常期待克哉和由紀的發展:「唔知...老師表左白未呢?」

「嗯?」

「丫!冇野呀...」

「美波...最近好似都鐘意將啲野...收收埋埋咁既...」

好友微細的轉變,也使日奈感到距離疏遠

「叮叮叮噹...」

上課鐘聲徐徐響起,使眾學生也返到座位

「各位同學早晨,依家開始點名啦」

克哉和由紀一前一後進入課室

克哉雙目打橫一掃,發覺除了一直關注昨日約會的美波直注現自己之外

還有,紗理依

「叮噹...」

「即係話,呢題只要用到之前教過既兩條公式,就可以輕易解決」

克哉乘住下課鐘聲,結束課室:「好,今堂講到黎呢度啦」

「起立!敬禮!」

「老師!補交功課呀...」

美波藉著補交課業,衝到老師桌前

「尋晚既約會點呀?」課業上,直貼著美波寫的備忘紙

克哉裝作翻看作業,道

「幾...好丫...」

「咁!」

美波馬上降低聲量:「有冇表白呀?」

「...無...」
「吓!!!!?」

美波再度調低自己的音量:「點解唔表白呀,唔通由紀老師對你無意思?!」

「山內你細聲啲得唔得呀...」

克哉輕聲道:「咁果下就表白就真係太過急丫嘛,不過...」

「我最後有叫佢由紀,佢亦好似冇問題...做咩呀山內?」

只見美波扁起小嘴,責怪克哉

「咁都表唔到白,你好冇用丫老師」

「咁...果一刻好尷尬丫嘛,我...」

「啪」

一張備忘紙馬上飄到桌上

「嗯?」

美波再回頭,卻只見到紗理依的背影

「服部紗理依...」

克哉查看備忘紙上的訊息

「今晚九點我屋企等」

「老師...個紗理依...佢到底想點架?」

晚上,美波和克哉正在紗理依的大宅門外等候:「仲要我地吹住風響度等,有冇搞錯呀?」

「佢咁講得,好大機會...係叫我地一齊去揾寶藏」

克哉望望手錶,道:「紗理依...好大機會已經套到森川八郎既情報」

「咔!」

紗理依家的大門作響一聲,似乎就要邀請兩人進入

「老師,我地...」

「入去啦」

兩人一步一步通過玄關

「晚安呀,五十嵐老師,山內同學~」

紗理依和紅龍,正和森川八郎身處大廳中
「紗理依...」

克哉吞下口水,問:「你地已經知道,寶藏既位置?」

「嗯,八郎弟弟已經講左比我知啦~」

紗理依風騷笑道:「如果我地今次冇任何意外,相信係可以輕鬆得到寶藏」

森川八郎摸摸頭,笑著道

「係呀...我已經講左比姐姐聽啦...」

「你...對佢用左幻術呀?!」美波不敢相信,紗理依為了套出情報會對一個中學生使出幻術

「你竟然咁諗我,我點會咁殘忍呀山內同學...」

紗理依走到八郎旁,拍拍他凌亂的頭髮:「係八郎弟弟主動同我講架」

「嗯,因為...我直覺覺得,你地應該信得過架」

八郎摸摸面頰,道:「甲賀奇俠...點都比起捉我果班忍者好掛...」

「...紗理依唔似對過佢用幻術,似乎係真心幫我地...」

克哉開門見山,問:「咁依家你叫齊我同山內黎,就係要去拎寶藏?」

「無錯」

紗理依淺笑一下:「但我以免百鬼眾既人來襲,所以...我咪叫埋你地兩個囉」

「件所謂既寶藏到底係咩黎,好快我地就會有答案...紅龍」

「嗯,但目的地係邊度?」

紗理依佯笑一聲,向八郎叫道

「八郎弟弟,你答佢丫」

「吓...哦...」

八郎拎出一張已經發黃的紙張,攤:「其...其實,卷軸裏面既數字,係需要我地森川家既呢份...解碼系統先可以知道裏面既意思」

13,1
37,7
16,35
3,56
7,86
.
.
.
.
「呢堆數字...唔通全部都係對應返卷軸既數字?」美波開始察覺到端倪

「算係啦...」

八郎手執鉛筆,於卷軸上圈著多個數字與標點

「只要跟住我地森川家既解碼方法,就可以搵到」

35.677389, 139.728583

「呢個係...坐標?!」克哉不禁慨歎

「無錯,我地森川家響幕府年代早已經從西洋傳教士得悉坐標既概念,並將緯度應用響建築同密碼學上」

此時八郎散發出的氣勢,和平日的宅男有天淵之別

「呢個位置....我查到啦」

美波將手機放到卷軸之上:「係...赤坂御苑?」

「赤坂御苑...到底,點解寶藏會響果度?」克哉感到疑惑

「一切...去到就會知道,紅龍」

「係,小姐」

紗理依一聲令下,紅龍抱起絲毫不董忍術的八郎

「時不宜遲,我地行啦五十嵐」
44.得到寶藏

赤坂御用地,為江戶時代紀州藩所在地

當中的赤坂御所,維新後曾被用作皇宮之用,而現時亦為皇太子德仁住所

而赤坂御苑,則為御用地中天皇專用的庭園

「踏」

但對於甲賀伊賀兩方的忍者而言,「立入禁止」的告示從來均是廢話

「嘩..平時睇電話就見得多,原來赤坂御苑係咁靚呀...」美波猶如小孩一樣,四周跑動

「喂山內,做左正經野先啦」

克哉再問八郎:「森川,我地跟住黎左卷軸所講既地方,咁之後呢?」

「呢層...呃...我試下丫」

慌張的八郎馬上取出手機,開出量度緯度的應用程式

「如果,完全跟住果個座標既話...就會黎到...呢度!」

眾人跟住八郎走到草坪上的一方

「呢度?好似都無乜特別咋喎」美波道

「咪住..」

紗理依身為能發動瞳術的忍者,洞察力自然更好

「草堆裏面有啲奇怪...」

「等我黎」

紅龍伸手入草堆,以防有陷阱傷到紗理依

「小姐你講得無錯,果然有發現」
雙手翻開草叢後,一個黑色,直徑只有1毫米的按鈕展現於眾人眼前

「犀利喎...咁細粒你都睇到既?」

美波心信,如果只靠自己的話,三日來也未必能從草坪中找出此按紐來

「緊係啦,話哂我都係伊賀首領,呢啲洞察力係必須架..」

紗理依無暇再理會美波:「五十嵐,似乎我地越黎越近個答案啦」

克哉只點了個頭,吸了口氣就按下按紐

「咔」

前面草坪的一塊馬上彈起,嚇得美波退後

而底下的,正是一條通往地底的樓梯

今次克哉和紗理依再沒說話,而是直接走向梯級

「小姐,等陣」

紅龍先叫停紗理依:「暫時未知裏面係咩情況,不如...等我先落去」

「唔駛...你響度睇住八郎弟弟啦」

紗理依回頭望住美波:「山內同學,你跟埋黎啦」

「呃...嗯!」

「紅龍,十分鐘後我地都無上黎既話,就當我地已經死左啦」

「...嗯」

交代好後,三人就慢慢步進通往地底的樓梯
「踏...踏....」

三人越走越深,梯道也因缺少月光照光而變得昏暗

當然,黑暗的環境對克哉和紗理依兩人而言根本小菜一碟

「丫...睇唔到呀...」

美波即使打開手機照明功能,依然一步一驚心

大約半分鐘後,終於走到樓梯的盡頭

「山內,照下前面」

「知..知道」

聽到克哉指令,美波馬上將手機照向前方

果然,前面

正放住一個寶箱

「呢個...就係寶藏...?」

三人同時走近,窺探這個體積只有一個日漢詞典大小的寶箱

「呢個寶箱既體積唔似有啲貴重既金銀珠寶...」

「無錯」
紗理依拎出一塊萬字夾

「咔咔」

只花了數秒,紗理依就將銀鎖解開

「呢個係..」

「吓...?」

「寶藏...就係...?」
寶箱裏面,只有一堆粉末,呈灰白色,似乎已有多年歷史

「呢啲...就係所謂既寶藏?!」

不止美波,就連克哉和紗理依也感到嘩然

紗理依手執苦無,沾起粉末

「呢啲...似乎係...骨灰」

「!!!」

凝視粉末之一瞬間,一道電擊穿過美波的太陽穴,痛得使她跪到地上

「呀....好痛呀....」

「山內..咩事呀...」

「我個頭...突然之間好痛呀..」

忍者的第六感告訴紗理依,美波的頭痛並不尋常

「我地拎左寶藏上左去先再講啦,五十嵐」

「嗯」

三人再度返到地面

「小姐..」

「我無事」

紗理依特意在紅龍和八郎面前擺動手上的寶箱:「寶藏...到手啦」

似乎有點失望的八郎苦笑叫道

「就..就係咁細個?我仲諗住有錢分到添!」

「嘻,你諗太多啦八郎弟弟」

紗理依再道:「紅龍,裏面既野...一陣返到去再比你睇」
「山內...山內.....」

「嗄...嗄....」

已經滿頭大汗的美波按住太陽穴,慢慢站起:「好似..好少少啦...」

「平時見山內一直都無健康問題,點解會突然間頭痛呢...」

雖然美波的情況令克哉感到非常奇怪,但卻想不出使美波頭痛的原因

「滋...滋....」

克哉的電話正在這個時候響起

警戒心強的紗理依馬上叫道

「五十嵐,呢個電話...要小心」
「嗯」

克哉自然明白紗理依此話的意思,按掣接聽

「甲賀奇俠,同大小姐拎到寶藏啦?」

而紗理依和紅龍,也馬上察覺到克哉的表情有異樣而走近

「你係咩人?」

「我?」

對方只冷笑一聲:「我係三船」

「!!!」

對方的一句,將克哉三人的神經觸動過來!

「到底佢...係點知道我既電話呢...」

克哉再追問:「你打黎既目的係咩?」

「我既目的好簡單,就係寶藏」

「二十分鐘內帶住寶藏到虎之門Hills,否則...」

電話既另一端,馬上顯示出畫面

「咩...咩話!?」

這畫面令克哉瞳孔放大,全身青筋也暴現

由紀,正綁在窗邊昏掉!
「結.....由紀!!!???」

「係由紀老師呀!」

美波見到這畫面,也馬上瞪大雙眼

「你唔會再有機會見到你既女人」

「我相信以你地既能力,二十分鐘內黎到絕對唔係難事,我等你地」

三船掛線後,克哉已經知道

今次和百鬼眾的戰鬥,已經牽連到自己身邊的人

「頭先把聲...的確係三船」

紗理依的氣場已經截然不同,仿佛要將身邊的一切噬食般似的

「今次,無論係為左你既女人,定係我地伊賀既恩怨」

「都一定要將百鬼眾...同三船消滅」
克哉緊握拳頭,他心知

今次無時間再猶疑了,由紀的性命就在百鬼眾手上

「你講得啱」

為了營救由紀,即使要成為殺人魔,克哉也不介意

「老師!我都要去..」

美波的頭痛似乎已經緩和不少,至少看似回復精神過來

「我唔可以眼白白睇住由紀老師...比班壞人傷害」

「山內,但係...今次好危險,而且你啱啱又頭痛...」

「我可以架老師!依家既我已經好返好多啦」

面對危機,即使自身力量不足,美波依家鼓起勇氣

「我到時...絕對唔會成為你地既負累架...」

「紅龍,你先帶八郎弟弟返去先,一陣再黎會合」

「係,小姐」

紗理依收起寶箱,道

「五十嵐,行啦」

「....嗯!」
無啦啦兩條女同我齊住 廢鳩俠 石仔特工
應該睇左呢d咋
試下睇埋其他
45.虎之門Hills

「踏」

克哉、美波和紗理依只花了十分鐘,就成功到達虎之門之丘

虎之門Hills,位於港區

高247米,為東京都內第二高的商業用建築物

「嗄...老師,由紀老師就係呢度嗱?」

雖然路程足足有三公里之長,但美波在克哉長久的訓練下,體能已大大進步,在半空行走時未至於落後兩人太多

「電話入面的確係咁講,而且...」

克哉呼出一口氣:「我已經響感應到入面既殺意啦」

「五十嵐,入面可能會有陷阱」紗理依不忘提醒

「我知道..但依家已經無時間理太多,結城老師就響上面..」

「嘿,愛情既魔力真係大」

紗理依冷笑一聲後:「咁唔駛再等啦,入去啦...」

「咔!!!!」

三人從正門進入大樓的一樓位置

大堂的照明一早關下,再加上只有月光作照明

使氣氛一下子緊張過來

克哉已經將脇差提起,準備應戰

而紗理依當然準備好自己的鏡面苦無

戰鬥,似乎一觸即發
「周圍都黑媽媽..有啲恐怖..」

雖然昏暗,但美波在沒有克哉指示下,也不敢打開手機的照明功能

「吱!」

「嘩!!」

地上的一部對講機突然響起,使美波嚇到大叫

「不愧為甲賀奇俠同大小姐,只係十幾分鐘就可以由赤坂趕過黎」

對講機傳出的,正是三船的聲音

克哉馬上執起糟講機

「你究竟想點!?」

「5分鐘內上到52樓,我響果度等你地」

「颯!!!!!!」

數十陣殺意已在四方八面衝向三人,人數比起數日前火車戰更多

「山內,小心!」

「刷刷刷刷刷!!!!!!」

多發手裏劍從不同位置發出,向著三人攻擊

「嘩!」

當然,受了訓練多時的美波也第一時間,張開專作防守的殺手傘

克哉和紗理依拎起各自武器,將襲擊自己的手裏劍打飛

「噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹噹!!!!!!!!」

三人成功擋下第一波的遠程攻擊

「仲未完架!」

克哉話未說完,數十個忍者已經手持利刃,由空中施展攻擊

「哼,只不過係一般嘍囉...」

面對大批敵人,紗理依自然不想以寡敵眾

用力一揮,一把平滑如鏡的苦無就從手中放到半空之中
「幻術之瞳!!!!」

紗理依雙目轉紅,向住苦無發動幻術!

但,似乎今次並沒有如上次列車戰中有效,對方的忍者繼續向住自己追擊

「紗理依啲幻術..對佢地無用既?!」美波驚訝

「噹呀!!!!」

紗理依沒有時間驚訝,隨即拎出另一把苦無擋下忍者們的襲擊

靠近時紗理依亦終於發現,在場的所有百鬼眾忍者雙目前都戴上一副眼鏡狀的物體

「原來就係呢舊野,阻擋左我既幻術之瞳...」

「死!!!」

多名忍者同時向美波四周持刀進攻

身上只有一把殺手傘的美波,又豈能防守多個方位

「山內!擋住前面!!」

幸好,克哉及時蹺到美波身後,為她擋下多招

「哦...哦!!!」

即使慢了半拍,但美波依然有時間打開殺手傘

「噹噹噹噹!!!!!」

殺手傘範圍之大,足以擋下八名百鬼眾的施襲

美波再按下傘柄上的機關,多發麻痹吹箭應聲射出

吹箭跟住八人的位置,自動調節射擊方向,飛快擊中

「弊啦...郁唔到...」

「係機會!」

克哉使出縮地步法,迅捷在八人中穿梭

利用崇熟的刀法,克哉輕鬆將無法動彈的八人處決

「刷!刷!刷!刷!」
「山內小心後面!!!」

多個忍者再次偷襲美波,但今次的武器不再是苦無

而是大風魔手裡劍!!!

「颯!!!」

「呃呃呃呃呃」

大風魔手裡劍一放出,猶如將四周的空氣割開一樣,發出恐佈的高頻聲音

「殺手傘同山內既手力都未必可以擋到咁多風魔手裡劍...」

克哉提出橡膠手槍,對一風魔手裡劍射白橡膠

「吱!」橡膠成功黏著風魔手裡劍

成功控制手裡劍的克哉用力一揮,手中的橡膠帶住手裡劍從後繞過一周,向住百鬼眾忍者方向飛出

「喝!!!!」

克哉不斷擺動右手,操縱有線大風魔手裡劍將其他手裡劍打飛

「咩話!我地既手裡劍!」

「山內!讓開!!」

克哉飛出手上的大風魔手裡劍,亦隨著向八人拔刀進擊

「刷刷刷!!!!」

大風魔手裡劍擊中多人,血肉橫飛

而剩下的,克哉也再加以追擊,將其擊殺
由紀應該無事啩
唔知點解好有人中之龍打boss嗰種感覺
4左
46.下一步

同一時間,紗理依亦陷入苦戰當中

「噹!!」

幻術不湊效的紗理依,只好以苦無和忍者們埋身作戰

「唔破壞佢地眼前既果舊野既話,我就無辦法使出幻術..」

「死啦!服部紗理依!」

百鬼眾忍者同一時間以包圍之勢,圍攻紗理依

「不過..你以為我用唔到幻術就唔可以殺死你地咩!三船既走狗!」

紗理依反手持苦無,猶如溜冰一樣穿梭於忍者中間

速度足以使低級忍者不能追上

「一擊解決你!」

紗理依輕輕轉圈,已將數名忍者的喉嚨?出鮮血

「太天真啦!你以為我地會乖乖地等比你處決咩!」

餘下的忍者竟取出腰邊的鐮鈎,擲向紗理依

「吱!」

「弊啦」

一不留神,紗理依的右手被鐮鈎纏到

「仲有呀!!!」
「嗚!」

紗理依知道,再中鐮鈎的話必死無疑,只好繼續走避

忍者用力一拉,鐮鈎將紗理依的動作拉停!

「勒勒!!!」

紗理依穩住下盤,避免身子被鐮鈎扯走

一波未平一波又起,三把鐮鈎已經來到耳邊

不消一秒,紗理依的頭顱就會被鐮鈎刺中!

「咁既情況你無得走啦!服部紗理依!」

「...係咩」

紗理依目無神氣的一句,啟動了她的反擊計謀!

「噠!噠!噠!」

左手一翻,一顆乒乓球大小的球體從紗理依放出,剛好擊中三把鐮鈎

「!!!」

忍者們猶如觸電一樣,無法動彈

同時,這數名忍者已經毫無意識,成為紗理依的奴隸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞