《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
唔拖了
btw聽日休息
合作左就可以係咁叫沙里依用多啲幻術比五十嵐
無文照推post
唔推
文呢?
直接溝啦!
依家出!
31. 挑戰

放課後美波依舊跟著克哉到住所訓練

「由紀老師佢約你星期日睇戲呀!!!?勁呀克哉老師!!!!!」

美波得意洋洋:「嘻,全靠我幫克哉老師你,你同由紀老師先可以發展得咁快咋!」

一想起由紀甜美的笑容,克哉不知覺地傻笑

「...但係....關你咩事呀山內?」

「點會唔關呀!果日就係我提議你去搵由紀老師架嘛!唔好唔記得呀!」

美波一邊對住標靶投擲苦無,奸笑叫道:「到時你追到由紀老師,記得要請我食大餐多謝我添呀!」

「唉,山內你原來係咁市燴架」

「不過話時話丫,克哉老師你咁少戀愛經驗,係咪真係知到時要點做架...」美波馬上質疑

「呃...都知知地既...」

美波揚起嘴角,道

「駛唔駛...等我教下你呀老師?」

「!!!!」

一瞬間,克哉感應到

一股濃烈的殺意!

「老師..你....!」與克哉相處變久,美波只靠一眼就已經知道克哉又感應到殺意!

「嗯..」

克哉馬上動身穿上戰衣:「山內,今次.....」
「我都要跟去!」

美波握緊手:「我跟左老師你咁耐就係為左可以幫你之嘛,今次比我跟埋去丫!」
「...好.....接住」

克哉向美波拋出一件同為朱紅色的衣裝

「呢件...係我特登為你而製既戰衣,佢同我呢一件一樣物料,只係無左爆炸粉同吸電裝置,著左佢啦...」

「老師...多謝你呀!」

「踏!」

只需一兩分鐘,克哉就抵達世田谷區的某破舊公寓

「嗄...老師唔好走咁快丫...我就黎追唔到啦...」

美波雖然跟克哉學到從民居上飛檐走壁的本領,但體力消耗之大卻是出乎她的意料

「係呢,係邊間傳出殺意呀?」

「...唔知道....」

克哉摸住太陽穴:「位置大約係響呢度,但係啱啱...完全消失哂」

望住走廊盡頭,一間未關門的房間

克哉自然被它吸引注意力

「去果一間屋睇下...」

克哉先行,美波緊隨其後

「呢一座公寓完全無人既氣息,有啲奇怪...」

已經拎出苦無的克哉,慢慢推開木門

「呃...」

「咩...咩話.....!」

眼前的畫面,使克哉也呆著眼

「老師,發生咩事呀....哇!!!」

探頭望進去的美波,也嚇傻了:「咩....咩事呀,啊!!」
一個已斷氣的老年長者,全身就如被蠶絲包住一樣

懸空綁在房間之中

克哉伸手摸住「蠶絲」

「呢啲係咩物質呢......」

「老師,到底發生咩事呀...」

美波掩住嘴巴,問

這,明顯不是一單簡單的兇殺案

「物質不明,死狀仲非常奇怪...而且....」

克哉指住牆上的血跡:「牆上面仲寫左字」

兩個用血寫上的平仮名,まき

正掛在破舊的牆壁上

「maki...咩意思呢?」美波不明其意

「!!!」

克哉再次感應到殺意

直覺讓他知道,這絕對和今次事件有關

「山內!跟住我!」

克哉沒等美波反應過來,就馬上衝出室外,飛向殺意的來源

「喂..等...等埋呀老師!」

今次,克哉來到一間單棟房屋

「老師...到底發生咩事呀....」

美波體力開放下降,不斷喘氣

「連續兩陣一瞬即逝既殺意,事情似乎無咁簡單」

兩人從窗口偷偷進入大屋中,卻見到

一名失去氣息的中年漢,以同樣方法

被懸空綁在大廳中,七孔流血,死狀恐怖
「老師,又係..一樣呀...」

「同樣犯案手法,今次呢個兇手....」

克哉望到牆壁上,卻令他瞪大雙目

今次寫上的血字,為もの

「まきもの,卷物.....」

此時美波才晃然大悟

「即係...對方既目的係卷軸呀!!」

明顯地,兇手正是衝著卷軸而來

「無錯,佢肯定都係百鬼眾既成員..」

百鬼眾出手,但克哉卻毫無頭緒

「唔通..真係要靠佢....?」

在遠方,正有三個人注視該屋

「感應殺意...呢個甲賀奇俠果然名不虛傳」

百鬼眾成員,小次郎摸著手上的白色小蟲,笑道

「你覺得佢到底會點做呀...小次郎大人」

小次郎左邊的一名金髮少女問道:「佢應該已經知道係我地百鬼眾既傑作」

小次郎輕輕一笑

「既然佢知道我地係為左卷軸而黎,佢一定會想盡快解決事件」

「哈,咁樣既話佢就自然會帶住卷軸有所行動」

另一邊的光頭男笑道
「全中,弘之助」

小次郎呼一口氣:「我今次之所以殺左呢兩個人,就係要逼佢加快速度處理卷軸,咁就可以搵到機會搶到卷軸」

「而且,我相信大小姐已經黎左東京,仲會主動接觸甲賀奇俠」

「咁我地只要比佢地早一步,搵到『解碼師』,就可以將佢地兩個一網打盡!」

兩人返到家裡

「咩話?老師你真係要靠果個紗理依?!」美波驚道

「嗯,百鬼眾既目的好明顯就係卷軸」

克哉托住下巴:「但係,紗理依明顯有一啲我唔知道,關於卷軸既情報」

「依家...只能夠靠佢...」
份量好似多返
但都係唔夠喉
好睇,所以唔夠喉!
Lm
用幻術幫甲賀奇俠「破處」
課咗金睇病港2
我等到
墨說四月喺呢度出先睇(佢facebook有講)
早睇早享受 遲睇平幾舊
welcome!
👋
彈出又彈入先
俾百鬼眾殺嗰兩個其實關唔關卷軸事
我睇法係
嗰兩個唔關事,純粹係逼甲賀奇俠交個卷軸出嚟
唔交會有更多人死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞