《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
「嗚...」

血腥的手法,讓美波也覺不安

「哼!就只係識玩呢啲把戲咋,大小姐?!」

「弘之助!!」

華火竟大叫:「你下面!!」

「!!!」

克哉竟襯住弘之助對付兩名忍者之間,繞到身下的死角位

如此接近的距離,華火也無法使出火球攻擊

「吱吱吱!」

克哉施放電壓,擊向弘之助的左小腿

「哼!你呢種電壓,我頭先已經習慣啦! 」

「係咩...」

心臟被刺穿的忍者,竟然再度活動

更對弘之助飛出手中的配刀!

「噹!」

雖然有點分身不暇,但弘之助也能擋下此擊

「佢...施放電力既目的,就係為左拎果個忍者再度活動,原理就好似心臟起搏器咁..」

華火身在一旁心想:「佢地就係知道我出手會傷到弘之助,所以不斷用咁近身並且密集既攻擊」

「吱吱!」

克哉瞬間拔出腰間的槍狀物,對弘之助的雙手各開兩槍

白色膠狀物黏住雙手,使弘之助的動作沒再那麼靈活

「呢啲程度...你以為我會怕咩!!!」

「撥!!!!!!」

一瞬間,被割喉的一忍者竟對弘之助噴出口中的血水

弘之助萬萬想不到,一個本應該已死的人,竟還能作出此等活動

「咩...咩話!!!」

血濺到弘之助的雙目前,使其視力受到影響
「呵呵~~弘之助,你係咪完全估唔到呢?」

紗理依依舊保持輕恌的心情,不停在來回散步

「我既幻術,可以令受者完全麻醉所有痛楚,而且...我仲可以向佢傳遞指令」

「嘻嘻,係咪...好犀利呢?」

「呢個紗理依....真係好恐怖....」

美波看得汗顏

「係機會..」

克哉襯弘之助一時間停下動作,馬上反擊
「刷!」

一刀先砍中弘之助的大腿前,使他先蹲下

「呀!!!甲賀奇俠!!!!」

弘之助一邊抹去眼前的血水,一邊亂揮

「噹!噹噹噹!!!!」

兩把冷兵器多番相撞

但今次,明顯是弘之助處於下風

華火似乎也終於忍不住,點起紙扇

「無辦法啦....」

「颯!!!!」

紙扇一撥,數十枚小火球射向四人面前

「!!!」

克哉只好放棄追擊弘之助,先避下火球

「哇!!救命呀!!」

美波馬上打開殺手傘,擋下火球

「紅龍」

「係」

紗理依一聲指示下,紅龍開出一樽普通至極的礦泉水

雙手靈活地控制撥出的水

「沙沙沙沙.......」

水就如一個防護罩一般,將火球擋到紅龍和紗理依前

「係...伊賀既柔法...將氣聚於手掌中,就可以隨意操縱所有液體...」

這種忍術,克哉也知道了
「喝!!!!」

紅龍一聲,水全部化成粒狀,射向華火和弘之助

「砰砰砰砰!!!!!」

每粒水滴都就如子彈一樣,猶能將肉體射穿

「區區既柔法...」

華火燃點起紙扇:「只要將佢蒸發左,就得啦!!!」

「發呀!!!!!」

火焰一掃,就將水滴蒸發到空氣中

「嘿嘿,睇黎你地兩位既功夫都無退步到喎」紗理依仍非常淡定

「當然啦,畢竟...三船大人,唔似你爸爸一樣咁懦弱」

弘之助一邊清去克哉的白色膠狀物,一邊忍痛擠出笑容

一提起「爸爸」兩字,紗理依頓時收起笑顏

而且表情變得

異常恐怖
推個靚推
飯後一推
推車咁推
依家出
35.操蟲師

「颯颯颯颯颯颯颯颯!!!!!!!!」

紗理依一揮手,無預警下放出百多枚手裏劍

「噹噹噹噹噹噹」

弘之助和華火當然不是省油的燈,反應過來後馬上擋下

「!!!」

擋下之際,華火竟發現

「手裏劍既表面...弘之助!!小心!!!」

紗理依的手裏劍,全都是可反射影像的鏡面

「!!!」

在兩人面前,被擋下的手裏劍都出現

紗理依血紅的雙眼

「弊啦!」

兩人被逼閉上雙眼:「只要中左一次幻術,無論係被佢操縱定睇到幻覺,就必死無疑...」

克哉當然察覺當下戰況,揮出脇差,砍向華火

「噹!!!!」

接近戰而言華火比弘之助弱,所以只好露出一線視覺,勉強擋下刀擊
「!!!」

克哉的刀身再度出現血紅色的閃光

華火也馬上緊閉雙眼

「仲有...!」

「刷!」

克哉趁機斬中華火的左前臂

「失去視力...的確對我好不利」

身受刀傷,視覺受影響,華火完全處於下風

而另一方,弘之助也被紅龍柔法所操縱的水阻撓

「可惡,啲水真係好煩呀!!!」

看住真正的忍者戰鬥,在旁的美波根本無能力插手

「佢地...太犀利啦...我根本..只能夠響度睇戲...」

「好機會!」

閃到華火背後的克哉,拔出脇差,施展背刺

「死啦!!」

「嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡......」

瞬間中,克哉的眼前出現一大堆黑色飛蟲,遮蓋視線

而且不止此處,整個車廂都頓時充滿這種猶如蒼蠅的飛蟲

「好多蟲...!!!」

即使克哉不斷撥打,飛蟲依然就如怨鬼一樣追住

「砰!!!」

克哉情急下只好放出爆炸粉,將飛蟲們爆飛

「哇好多蟲呀!!!」

美波不停揮動殺手傘,期望可以撥開煩人的蟲子
「沙沙沙...」

紅龍就將水包圍自己和紗理依,以防主子受傷

至於紗理依,就慢慢將自己的雙眼變回正常模樣

「小...小次郎大人...!」

一個蒼白長髮男,從飛蟲堆來到眾人面前

與其說「走出」,倒不如說是飛蟲堆自動「退開讓路」

「真係...好耐冇見啦...服部大小姐...」

這個小次郎,連話語也虛弱無力

「幻術...進步左喎」

「哼,得到你既讚賞仲應唔應該算係好事...」

紗理依繼續保持警戒,不敢放鬆

「小次郎,就係紗理依講過,果個用蟲既忍者...」

克哉不敢怠慢,保持架式

見到小次郎,華火和弘之助馬上單膝跪下

「小次郎大人,好對唔住,我地...」

「唔駛道歉丫...你地做得唔錯...架啦」

小次郎伸出充滿皺紋的手掌:「畢竟,你地要面對既...係甲賀奇俠同大小姐嘛...嘿」

紗理依頭一小側,道

「哼,仲係咁鐘意玩你養既果堆嘔心既飛蟲...」

「睇黎...你同你爸爸一樣,都係咁討厭我既操蟲術喎..」

小次郎冷笑道:「不過,你既幻術體力消耗太大,都唔見得好我既操蟲術好多喎,要...小心使用呀,哈哈」

「可惡,頭先連續用左10秒幻術之瞳,已經開始攰」

外表無異的紗理依,眼中流出帶有血絲的淚水
「森川八郎響邊度?」克哉問

「放心,佢仲響呢架列車入面,好安全...」

小次郎指住克哉腰間:「嘿,卷軸...果然帶左黎喎...」

「今日,我既要卷軸,又要...」

小次郎從衣袖拉出多線白色的絲狀物

「你地兩個既首級!!!!」

「刷刷刷!!!!」

絲狀物猶如長刀一樣,將車內的設施一分為二!

「山內!小心!今次殺手傘都冇用架!!!」

「呃...哦!!!」

美波跟隨克哉迴避鐵絲

「呢啲就係紗理依講過既...蚿」

小次郎的蚿每一次擺動,都能將車中的扶手鐵柱斬開

「小姐小心...」

「放心,紅龍專心反擊」

紗理依一聲令下,紅龍再度飛出水滴!

「鵰蟲小技...」

稍微彈動手指,小次郎手中的蚿就將水滴彈切成毫無威力的水珠

「就只係...呢種程度咋咩!!」

蚿陣不知不覺間變深,收窄四人的迴避空間

「越黎越密集...」

「嘭!嘭!嘭!」

克哉對準蚿陣射出多發白色膠狀物:「試下啦...」
「嘶...」

膠狀物黏上數條蚿陣,貼到車邊

「?」

小次郎馬上發現自己難以再控制數條蚿

「嘿,果然有返兩道...」

將現有蚿線切斷後,小次郎隨即再放出多條蚿線,繼續密集的攻勢

「死啦!甲賀奇俠!!」

在蚿線的掩護下,弘之助已經來到克哉的正前!
聽日休息
寫輪眼
大小姐是咪殺咗自己老豆

用紅眼會容易表達到幾時用緊幻術
啲蟲
不是吧
幫手推post
文文文文文文文文文
出了
36.危機

「噹!!!!」

克哉以不完美的手法擋下弘之助的斬擊

受力之大令虎口一時無法發力

「刷!!!」

屋漏偏逢連夜雨,蚿線已經割中克哉的腳邊

「可惡,比蚿線追擊住根本就無辦法好好對付呢個光頭佬」

「死啦!!!」

弘之助大喝一聲,薙刀揮至克哉的面前

「弊啦!」

「噹!!」

數枚手裏劍飛至弘之助眼前,弘之助只好先將其擋下

「嗡嗡嗡」

手裏劍再度反映出紗理依的幻術之瞳

「!!!」

弘之助故意將手裏劍打飛:「只要距離夠遠,就唔駛怕你既幻術啦」

「係咩」

手裏劍飛向蚿陣,馬上一分為二

「我,就係要你打走啲手裏劍」

被切開的手裏劍,均以不同的方向飛走

克哉已經發現紗理依的計謀,對手裏劍射出大量黏膠,拼成一幅大鏡

目的,就是讓弘之助的雙目無所遁形
手裏劍碎片反射出百多雙紗理依的雙眼

「哼,的確係有創意,但係...」

小次郎手一撥,一大群不同種類的飛蟲湧入車廂

飛蟲們一窩風飛到弘之助面前,遮蓋手裏劍碎片中紗理依的雙眼

「嘿!有小次郎大人既飛蟲,我唔駛再怕你既幻術啦!大小姐!咩話...!?」

接下來的事,就連華火、小次郎也感驚訝

「嘿,竟然會咁樣攻擊...」

紅龍的水珠攻擊,來到弘之助的雙目前

「水珠...反映左佢...雙眼!?」

那怕只是一秒,都足夠紗理依發動幻術!

「嗡...」

一陣紅光進入弘之助的瞳孔

「以水既各種折射、反射黎發動幻術之瞳,呢啲把戲我同紅龍已經實驗過無數次啦」

「...!!!!」

一秒也不需要,弘之助停下動作,目光呆滯,全身放軟

「吓,佢...」美波對身中幻術的弘之助大感驚奇

「佢...已經中左幻術」

克哉望向弘之助亮出紅光的雙眼

「颯!!!!」

弘之助一刀雖不能將緊韌無比的蚿線切斷,但仍能將它們撥開為眾人解困

小次郎冷笑兩聲,並且一點也不驚訝

「身中幻術,真係比死更難受呀...哈哈」

「咁總比成為『三船』既狗...黎得更有意義」

紗理依操縱弘之助,向小次郎進攻
「刷......!」

「!!」

紗理依已經察覺,弘之助似乎有異狀

「哼,真不愧為大小姐,已經發覺有問題...」

弘之助的胸口竟有一物凸出

「砰啦啦!!!!!」

一隻擁有毒蠍般尾巴的大蟲,從弘之助的心房位置爆出!

「!!!!」

克哉等四人無一不驚

「呼...睇黎嚇親大家喎...」

小次郎收回大蟲,慢慢把玩:「我響每一個百鬼眾成員身上都有放呢種毒蟲,以防有人出賣我地」

「只要我以喉嚨發出某種人類聽唔到既頻率,佢地就會馬上吸收養份,幾秒就可以由幼蟲進化成大蟲」

「好..恐怖呀...蟲本身已經夠核突,仲要比呢個人變成武器...」美波不禁感到嘔心

「華火」

「係」

華火撥出紙扇,一道火牆在自己的面前燃點起來

「颯!!!」

一群飛蟲再度湧向車廂中,但今次的目的地

竟是火堆中!

「嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡」

蟲子沾上火炎後,帶著火種飛往四周

「咔!」

「咩..咩話?」

爆炸粉剛好用盡,克哉只好憑脇差反擊

小次郎利用飛蟲的掩護,向克哉射出帶刺的蚿線

「刷」

蚿線插中克哉的左手手掌
「啊...!」

克哉毫不猶疑,忍痛大叫

「殺手傘!」

美波聽起指示,馬上開傘防禦

「借黎用下啦甲賀小姐」

紗理依也先躲在傘的後面

「呢個小次郎,可以算係三船之後,百鬼眾最強既忍者」

「佢既操蟲術雖然嘔心,但非常恐怖,可以做到攻防一體,毫無破綻」

「嘭嘭嘭嘭嘭!!!!!」

殺手傘將蟲上的烈火隔開

但蟲子又豈會只從一個方向攻擊,不少已經從左右攻擊

「哇!救命呀!!」

紅龍早有準備,開出另一支礦泉水

雙手使出柔法向左右兩方潑打!

「潑!!!」

飛蟲身上的火的被潑熄,但垂死的牠們依然繼續纏擾美波

「喂呀,我無殺蟲水響身架...!」美波開始語無倫次

「唉...你真係無用...」

紗理依翻開腰包,拋出一球體

「吱!!!!!!!!!」

球體爆開一刻,發出一高頻的聲音

之後,全部蟲子自動倒下,一時無法飛行

「你既蟲...全部都怕呢種高頻架嘛,小次郎」

紗理依從殺手傘踏出,拎出苦無
「嘿,係音爆彈...」

小次郎冷笑道:「不過,你地就只係得咁既能耐咋咩?」

「喝!!」

紗理依親自出手,反手持刃向小次郎進攻

「小次郎大人!」

華火搶到小次郎前,使點燃好的紙扇擋下攻擊

「你可以埋到我身咩?大小姐」

處之泰然的小次郎放出一隻新的飛蟲,向紗理依進發

「吱嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡!!!!」

吵人的叫聲下,飛蟲灑出金色的粉末

「呢種粉末...大家小心!」

粉末落到克哉手上,即使隔著戰衣,也感刺痛

「啊!」

雙眼沾上粉末後,紗理依和紅龍馬上痛至緊閉雙眼

「我養既黃金粉蛾,可以放出令人麻痹既粉末架」

「死啦!!!服部紗理依!!!」

似乎對粉末免疫的華火乘住紗理依停下動作,擺出紙扇準備對她祭出最後一擊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞