《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
yes

唔關校長事,上幾集先中槍
系列女主角
想睇曈曈
罷睇了
下個故你只會同情瞳瞳
瞳瞳真係好兩極化
一係好like, 一係就
抵撚死
文呢?
依家出
憎佢嬲鳩石仔、累死友美
29.伊賀的首領

「藤堂紗理依」

紗理依一筆一筆將自己的姓名寫到黑板上

「大家好呀,我叫藤堂紗理依,今個月啱啱從仙台搬到黎東京」

紗理依笑得非常斯文:「各位,以後多多指教」

「嘩好靚女呀..」

紗理依清秀的容貌,馬上俘虜男生們的心

「哼..又係呢啲自以為好靚既女人!」

妒忌心重的日奈馬上怒得咬牙切齒

「可能你識落之後會係好人呢?嘻嘻...之前結城老師啱啱黎果陣你都咁話人架喎..」

美波笑道

美波一說,日奈回想起綁架一事中,由紀替自己被要脅一事

一時說不出說話

「講起上黎,我仲差結城老師一句...」
「好啦好啦,大家唔好嘈先啦..」

克哉打斷同學間的私語,指住班房內靠左的一個座位:「藤堂同學,你..就坐果度啦」

「嗯..」

紗理依回頭,對克哉報以微笑

兩人四目交投的一刻

克哉竟感到眩暈

一種,令他視覺迷糊顛倒的眩暈!

「啊..好頭痛....」

已經發現不尋常的克哉

「五十嵐老師呀~」

克哉回頭一望,卻令他大為驚訝

由紀,正慢慢解開自己的衫紐

「咩..咩話?結...結城老師?」

「你唔係..好鐘意由紀既咩...」

恤衫的紐子一粒一粒被解開,一雙豐滿的雙乳也從中露出

看著由紀雪白的軀體,克哉也不禁產生生理反應

由紀一邊走近,一邊將整套套裝脫下

「五十嵐老師..你..想唔想摸下呀...由紀既身體...」
「五十嵐老師?五十嵐老師!」

「呃...!」

當克哉回過神來,才發現

依然身穿套裝的由紀,正叫著自己

「五十嵐老師,你無事丫嘛?」

「無..無事...」

克哉張合雙目,清醒頭腦

「頭先既...唔通係...」

再度望向剛才跟自己有眼神接觸的紗理依,她也馬上向自己報以微笑

一種有含意既微笑

「呢個女仔...唔通...」

「克哉老師,好似怪怪地咁既...」

這一幕,都收入美波的眼簾中

「鈴鈴鈴鈴鈴」

「所以,呢條只要將呢兩組電阻以平行方式並列計算就會得到答案」

小休鐘聲響起,克哉也順勢完結課堂:「好啦今日課堂黎到呢度,山內,記得補交功課」

「起立,敬禮」

「嘻嘻,今日有啦!」

美波拎起課業,跑到克哉處,卻發現

紗理依在同學們都不發現下,將一紙條放到克哉褲袋中

然後就跟隨人群離開課室,臉上還帶著微笑
「克哉老師,佢...」

「我知道」

克哉嘆一口氣,取出字條

「天台見個面啦,甲賀奇俠」

「老師...佢...佢知道你...就係甲賀奇俠」美波瞪著眼道

「呢個紗理依...究竟係何方神聖...」

「咔!」

克哉打開通往天台的唯一門口

不出所料,天台上只有紗理依一人

她叉起雙腿,坐在欄邊上

「嘻,真係黎左喎,五十嵐老師」

紗理依戚起嘴角笑道,彷彿將克哉當成笑話一樣看待

「你究竟係咩人?仲有,頭先...」

克哉憶起剛才的幻覺,尷尬得未能開口

「哦,睇黎你見到啲...幾好玩既野喎」

從欄杆跳下後,紗理依慢慢逼近:「等我估下先,你...應該係見到...結城老師?哈哈都啱既,結城老師樣又靚,身材又好,正常好似五十嵐老...」

「咪講廢話啦,究竟你想點?!」克哉難忍紗理依不斷拉開話題,怒道

「講下笑姐,五十嵐老師真係無情趣」

紗理依扁嘴裝作生氣:「我只係用幻術同你打個招呼姐...」

「幻術...」

克哉心裡也一早有準備,並不驚訝:「你都係忍者...」

「叮噹,全中啦,甲賀奇俠!」

紗理依收起笑容,嚴肅道

「我,就係伊賀眾第二十三代首領,服部紗理依」
眼前的女高中生竟是伊賀首領,克哉當然不太相信

「你...係首領?!」

「嘻,唔信呀?」

紗理依得意洋洋笑道:「都係既,好似我咁靚既女高中生,又點會係個忍者呢~」

「定係...你想我再幫你...睇到啲刺激既幻覺先信呢...?」

「...」

克哉心裡盤算:「頭先我只係同佢對望一下就已經中左幻術,呢個人絕對唔係泛泛之輩」

「收到情報,響一星期前百鬼眾襲擊呢一間學校,咁我總無可能坐視不理啦,咪扮女高中生入黎囉」

紗理依講得非常輕鬆:「...我仲知道...甲賀奇俠有拍檔添~」

克哉眉頭一皺

「佢...連呢樣都知?」

紗理依輕輕一笑,道

「叫門後面既『佢』出黎啦,唔駛咁辛苦偷聽啦」

「果然,山內隱藏自己既功夫仲未做得好...」

克哉叫道:「山內...出黎啦」

「咔...」

美波戰戰兢兢地走出梯口

「呼~原來你既拍檔就係山內同學~禮尚往來,我都會帶我既部下出黎現身」

紗理依頭轉向後:「紅龍。」

「颯!」

一記風聲後,一長髮男子馬上出現於紗理依身後

「紗理依小姐」

此男身穿黑色皮褸,單膝跪於地上

「甲賀奇俠,幸會」

「呢個人既氣息非常弱,頭先完全冇察覺佢既存在」

克哉接著再問:「你講咁多野比我地聽,其實你...真正目的係咩?」
「我作為伊賀眾既首領,當然...要清理門户啦」

紗理依再度收起笑容:「所以今次黎東京,係特登黎揾你合作」

「...」

克哉吞吞口水再道:「合作?」

「我,知道卷軸既破解方法」

合合吓作會唔會變咗拍檔
變埋女主角
咁快單刀直入
30.合作

「卷軸...」

克哉和美波都心裡有數

「百鬼眾之所以盯上你,都係因為你從遠雷手上搶過卷軸姐,唔係咩?呢一切紅龍都已經匯報左比我聽」

「佢連呢啲都知...」克哉不禁驚嘆紅龍收集情報的能力

紗理依假笑一下,道:「我幾乎肯定,當你再有關乎卷軸既新行動時,佢地先會再對你地落手」

「理由係...?」

「一,佢地今次既魯莽行為,已經引起警察既注意,呢點唔單止忍者,任何罪犯都唔想見到自己被警察盯上」

「二,佢地當中無人能夠解開卷軸既密碼,就算上次響學校拎到你手上既卷軸,佢地都冇辦法知道點先揾到卷軸上面既寶藏位置...除左我,侍奉德川幕府既忍者,服部半藏既子孫」
「點解...百鬼眾咁想得到卷軸既?要錢既話佢地可以做其他既非法事既姐,例如打劫同做殺手...」美波問

「山內同學你講得啱,但係卷軸既『價值』,似乎唔係在於金錢」

紗理依眼神變得銳利:「傳說中,果件寶藏...有推倒一切既威力」

「即係話,寶藏有機會唔係寶藏,而係一啲有破壞力既武器...」

克哉也不太明白

「或者啦,我完全無興趣知道」

紗理依道:「我既目的好簡單,將百鬼眾呢一班叛徒徹底消滅」

「你同我聯手清除百鬼眾既話,就算果筆寶藏係錢,歸你地甲賀都冇所謂,我冇興趣再同你地鬥落去」

「點呀?有冇興趣同我合作呀?」

「老師...點好呀」美波對克哉馬首是瞻,自然會先問他的意見

「上次學校綁架件事單靠我同山內,已經非常吃力,如果再有更強既忍者來襲既話...」

「但呢個紗理依係咪信得過呢...即使佢係伊賀既首領,難保佢有其他我唔知道既目的」

「鈴鈴鈴鈴鈴鈴鈴」

上課鐘聲打斷兩人的談話

「嘿...睇黎你仲係未諗好喎...」

紗理依笑道:「當你有決定既時間就再揾我啦,五十嵐老師~」

「我都係時候去上堂啦,紅龍你返去先啦」

「係」
「係啦,五十嵐老師」

紗理依走到克哉和美波之間時,突然張口

「黎緊既敵人...絕對唔係單靠你地兩個可以解決」

「百鬼眾,冇你想像中咁簡單」

說罷,紗理依就向返回校舍的樓梯前進

而手下紅龍亦隨即消失

「...」

克哉一語不發,細心思量

而美波也不敢打搞,只在站於一旁

「呢個紗理依,真係無任何陰謀...?」
「五十嵐老師,我頭先既講課...有冇問題呀...」

吃著自製飯盒的由紀,戰戰兢兢問

「雖然仲係有少少講錯書既甩漏,但比起開頭已經改善左好多啦,至少冇再緊張同講野細聲先...」

克哉道:「你對自己比多啲信心啦,結城老師」

「嗯,嗯!」

由紀露齒笑住點頭

「係啦,五十嵐老師呀...」

「嗯?咩事呀?」

由紀壓低聲線,以防被其他老師聽到

「星期日...你,得唔得閒呀...」

「暫時應該得閒既...做咩呀?」

「...我...我想...想請你...一齊...去...睇戲呀...」

「...呃...呃,睇戲!?」

克哉嚇得險將口裏的午飯吐出

「...嗯,為左多謝你之前幫左我咁多忙..所以,想好好多謝五十嵐老師你呀....」

緊張的,反而是由紀:「五十嵐老師...你會唔會黎呀...」

克哉馬上從中邪一樣的狀態醒過來

「呃......會!黎到呀!」

「嘻嘻,太好啦,我之前仲諗住五十嵐老師你唔會鐘意睇戲添!但係...去邊度睇好呢...」

「一係...我地...下晝四點響目黑中央口等丫...然後再決定行程」

在由紀面前,克哉特意裝作富有主見的樣子

「嗯!好呀!哈哈...明明係我約你點知變左你比提議我添...唔好意思呀」
.
得到克哉答應的由紀笑逐顔開:「咁...星期日約定你啦,五十嵐老師!」
唔會,但會搶鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞