《甲賀奇俠》

669 回覆
41 Like 3 Dislike
講左就唔好玩
I am back
停一日
好耐無見韋拿老母
好睇
戰鬥scene ok嗎
抖一日
「颯」
Ok, 不過我鍾意睇劇情多啲
今年劍指英超
負皮左
甲賀奇俠嘅真本事
推post
主角個image令我諗起suda
豬比屈福特3粒siu4
菅田將暉?
19.合作忍殺

一分鐘前

克哉帶住美波,躲到禮堂左側,一個開著的窗底下

「如果對方已經知道我地有兩個人,咁就難搞啦」

克哉啟動自身的殺意感應:「有...三股微量既殺意...」

掩住口鼻試圖噴出氣息的美波細聲問

「老師,入面有幾多個壞人呀?」

「3」

克哉只舉出三根手指:「情況有啲麻煩,如果佢地三個既實力同頭先果個一樣既話,我...好難有機會贏,更加唔好講對方有人質響手」

「救...救命呀!!啊呀!唔...唔好呀!!!」

日奈這驚叫,就連克哉和美波都可以聽見

「係...日奈把聲呀!!」

聽到好友的嚎啕大哭,任誰也無法冷靜

何況只是女高中生的美波
克哉馬上拉住美波,不讓她露出任何馬腳

「山內同學冷靜啲先」

克哉小心翼翼地探出頭

「甲賀奇俠!一分鐘內唔出現,我就殺左呢條女!」

只見三太夫捉住日奈,似乎是要脅甲賀奇俠

克哉馬上一覽三個敵人

「第一個比較瘦削,手上又有各種機械,睇黎戰鬥力較低」

「第二個上身橫,背肌厚,可能係用體術既高手」

「最後一個...一頭白髮,同我一樣拎住一把脇差,而且散發出三人中最強既殺意」

人數比自己多,又有人質在手,克哉只有想出奇招才有機會獲勝

「山內,一陣又再次需要你啦」

「...吓?!」

克哉舉起自己的左臂,並指住指關節第二節上的黃色按扭

「呢粒掣,同頭先既爆炸粉一樣都係我既發明,但今次既用法...」

克哉轉指窗上的抽氣扇

「我左手摸住佢再禁掣,我就可以馬上令呢間禮堂馬上停電」

「...咁...犀利?!」

「一陣既行動就係...我首先令裏面停電,對方應該會停下一秒」

「你到時再舉起吹箭,從呢個細窗口對準一個留鬍鬚既大隻佬」

「之後我再放閃光彈果時,你咩都唔好理,照向前放吹箭,到時我就會搞得掂」

三年A班
「山內..你有冇信心?」

「我...」

美波猶豫了一刻:「如果我仲咁軟弱既話,大家都會比壞人殺死...唔得...山內美波...你要堅強啲!」

「我...可以,我有信心」

「嗯,好好」

以牆壁作掩護,克哉成功跳到抽氣扇邊

克哉凝視住右下方的美波,似是等於她答覆般

定下決心的美波,做出「ok」的手勢

「我代替佢」

「你...?」

「你要逼果個甲賀奇俠出黎丫嘛,我代替和生同學,做你既人質」

聽到由紀的聲線,克哉和美波均吃個驚

「結城老師?!」

雖然一直口裏說不,但由紀的確令克哉有點在意

克哉將手掌貼近抽氣扇,並對美波作出口型

「三...二......一」

「噠!」

克哉一按下黃色按鈕之際,整個禮堂馬上失去燈光

「呀!!!」師生的尖叫使情況更亂
「之前係...對準果個鬍鬚男人」

勉強記住克哉指示的美波探頭,將吹箭對準...

「鬍鬚男人...應該係呢個啦!」

美波已經鎖定好文太,隨時發射

而同一時間,克哉也回到窗邊,將手中的閃光彈拋進禮堂內

「登!!!!」

一瞬間,刺眼的強光從禮堂中央發出

光使美波馬上閉眼

「好殘眼...但...但,我一定要完全老師比我既任務架...」

「吱!」

吹箭從閃光中,直擊文太!

已經進入禮堂範圍的克哉,以迅雷之勢襲向三名百鬼眾

「刺!!」

發射軌跡雖帶少許誤差,但吹箭依然在閃光中擊中文太!

「!!」

文太雙眼雖看不見,但依然感到刺痛,使其知道,

甲賀奇俠的攻擊,已經開始了

「可惡!完全睇唔到,又感應唔到對方...」

文太正要拔刀防備之際,卻發現...

「郁...郁唔到!?」

自己全身不但難以發力,更動彈不得!
「颯!!!!」

一陣微風吹到文太耳邊,使文太猜想到...

「甲賀奇俠!」

即使文太已經發現,也是徒勞

全身乏力的他,不但止回頭,就連說話的氣力也沒有

連說話這種簡單動作也做不到的文太,眼白白看住甲賀奇俠的身影來到自己的背後

「響閃光彈爆發前記住哂佢地既位置,再加上山內既吹箭,咁就可以輕鬆解決一個」

「雖然唔想殺人,但...」

克哉拔出腰間的脇差,毫不留手,從後捅向文太的心房!!

「拼死保護無辜既人,呢個...」

「...嗚...嗚」

無法說話的文太身中致命一擊,卻只能發出微弱的痛叫

「就係...我既忍道!」

三太夫已經感覺到克哉的出現

「嘿,果然出現左!甲賀奇俠!!你想救人質丫嘛!我偏要殺左呢個女人!」

「...結城老師!」

克哉知道由紀即將被處決,馬上將目標轉到三太夫處

三太夫仍未察覺到克哉的存在,照向由紀扣下板機

「砰!!!!!!」

子彈從槍口發射
正高速移動中的克哉閃到由紀身邊,一手將佢抱起

但即刻克哉多快,也無法完全避過子彈

「刷!!!」

子彈剛好刷中右小腿,近比目魚肌的位置

雖有戰衣護體,但克哉依然感到痛楚

「嗚...點都要忍到遠離現場...」

克哉沒有減慢速度,直飛至禮堂的識台上

「噗!!」

閃光彈熄滅,等待住各人的卻是一個改變了的現實

「甲賀...奇俠!!!」

「老師佢...救到由紀老師啦!!!」

在窗邊窺探的美波心裡大喜:「今次大家有救啦」
五十嵐克哉毒啲

暉仔印象mk多變啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞