「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
我兩個半月係指留喺哥倫比亞嘅時間
成個南美應該會留半年左右
初學西班牙文留名
支持
樓主幾歲
男定女
自己一個南美唔驚
推,暫時有冇咩特別好食?
巴用廁板定bno?
Day 3

一大朝早起身就係食hostel提供嘅早餐,有堆炒蛋用兩塊面包,
正正常常咁放得入口填肚
食完之後就行返hostel附近嘅Getsemani區先

差唔多每個旅遊城市都見到嘅旗熾街

然後都係d生果車賣吓果汁咁

去到個廣場見到個好似係講緊起革命嘅銅像咁

呢堆壁畫係幾靚嘅,不過絕大部份嘅時間都有人喺度影緊相
有女未啊

喺塗鴉區行咗陣已經覺得無咩特別就過返去walled city度,
諗住睇埋琴日無去到嘅地方,上吓個城牆度睇景咁
呢度十一點鐘已經人山人海

上到上邊呢間嘢叫Cafe del Mar,
係當地出名日落睇海景嘅cafe (雖然我唔多明就咁望住個海有咩特別

由上邊望落去可以見到一車車遊客聽緊導遊講解

而呢兩個女人係Palenqueras,係Cartagena嘅一個symbol
但係佢地其實唔係源自Cartagena
而係當年廢除奴隸制度之後,由南邊一個城市走咗上嚟賣生果,
久而久之演變成依家專做遊客影相生意

喺呢度望過去可以望到Cartagena嘅商業區,
不過絕大部份嘅遊客嚟呢邊時都唔會選擇走過去
多數都剩係會停留喺walled city一帶
男 28
最初一兩日有少少淆,不過之後就覺得無咩嘢
佢地嘅arroz con coco好好味,如果去海島嘅話可以食龍蝦
而Medellin就好似個國際大都市咁,
基本上你想食咩類型嘅菜用google map都會搵到
我用廁版咋
好似玩緊大冒險咁唔見護照就定生死
有冇得學哥倫比亞文??
放大鏡
正 留名
窮撚搭長途飛機好辛苦
希望睇多D靚相可以「的」起心肝走返轉南美
by the way成日聽鬼FD話冇半年時間唔好學人去南美
繼續留名支持
而家南美越來越多廉航,唔使下下坐十幾個鐘長途巴 ,Medellin 已經浴火重生,規劃甚至好過首都Bogota,又多野睇
哥倫比亞無咩好特別景點,重點係生活文化,盡情享受
lm

去完個城牆之後落返嚟見到d幾得意嘅銅像咁

之後俾咗15000cop入咗去一個modern art museum

見到呢d畫只能夠講藝術嘅嘢我識條鐵咩

呢d就比較符合常人嘅審美觀

棟嘢有兩層樓高,不過其實都係得d畫作咁,同埋係無冷氣架

lunch走返去hostel戈邊附近嘅一間餐廳食,呢間嘢lunch時間係爆晒棚同埋係有冷氣

叫咗碟炸魚同埋一杯soda,埋單都係25000cop,平過喺walled city食嘢好多
碟炸魚配咗d甜酸醬,食落似似地香港戈隻味,幾好食
呢樣真丫
哥倫比亞唯一一個有鐵路系統嘅城市
Lm 巴打個黎巴嫩遊記係咪爛咗尾

我希望唔會二次爛尾
我以為治安好差既添
我暫時去嘅幾個地方未感受到治安好差
喺San Carlos呢個小鎮學西文,間唔中都會同人飲酒飲到半夜先返歸
¡también aprendo español!
識個哥倫比亞人佢講西文快撚到呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞