「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
戈邊本地人都儲戴口罩 我無試過俾人歧視
同埋依家全部人都唔出得街 真係睇吓兩星期後有無中招
你住間小木屋至少都有個靚境望下無咁悶
如果多人一齊住仲可以練下西文
我依家入返Medellin喇
幾條友每日喺天台練下西文、睇書、做吓gym咁
遊記篇預計寫埋Jardin同Salento就會完
因為之後嘅日子就係開始全國隔離嘅生活
Sosad 仲好想繼續睇你毒遊生活紀錄同你啲靚相
仲出到街買嘢同超市貨源充足,
未駛食午餐肉住
睇錯你去左委內瑞拉
如果我依家喺委內瑞拉我應該會諗盡方法去返第二度隔離
Medellin呢邊起碼仲可以用delivery 叫嘢食
手持午餐肉可以換蝦條
希望之後可以寫到哥倫比亞第二部或者
厄瓜多爾篇
哥倫比亞會唔會危險
我除咗聽過好多人講Cali危險之外
(有法國仔話喺戈邊試過晏晝都俾人拎刀打劫),
其他地方都幾安全 我暫時留咗兩個月無遇過危險嘅事
呢一日黃昏時候就出咗去城入邊搵嘢食

黃昏吧Jardin廣場

後尾喺廣場一角搵到間好似幾靚嘅cafe就入咗去

入邊都幾多人喺度溫書同做功課可能因為呢度個wifi夠快啦

叫咗份牛肉三文治食,好好味 不過杯咖啡溝完酒就唔太啱胃口

夜晚嘅教堂
Day 44
Jardin

Hostel嘅朝早會有d瑜珈班上吓咁

之後八點半就係聚餐食早餐嘅時候

呢度係唔食肉嘅,早餐基本上都係炒蛋,面包配一堆醬咁
不過個香蕉醬同堆紅蘿蔔醬整得好好味

食完早餐之後幾條友諗住一齊出去市中心戈邊玩,沿路見到嘅山羊

首先去咗Cafe Jardin,係一間當地幾出名嘅cafe,喺市郊地方

叫咗杯cappuccino飲

呢度係一個可以睇到Jardin全景嘅地方,不過戈日個天矇矇地

喺間cafe hea咗陣之後就行山路落去市中心度

行咗大約20分鐘嚟到呢條吊橋,過埋去就係市中心

日頭嘅Jardin

同埋喺廣場上總會有一堆阿伯聚集

日頭嘅教堂,喺哥倫比亞嚟講呢度叫幾靚

同埋出面間cafe特登佈置好咗幾種唔同顏色嘅枱

廣場嘅另一角,不過其實Jardin好細,基本上都係靚但其實真係無咩景點行

行咗陣大家見其實都無咩特別嘢做就嚟咗呢間甜品店

戈時叫咗呢種類似芒果加yogurt嘅甜品,食完嘅感想剩係覺得極甜
現況更新 3月23日

呢日係哥倫比亞全國封城嘅第4日
政府之前決定咗由本身為期4日變長至3個星期
依家呢邊每戶人都有一個時段安排係戈個鐘數先可以出街買嘢咁
暫時望出去條街度已經係水靜河飛

而呢邊嘅電訊商直頭將個名轉咗 打咗句 ‘Quédate en Casa’出嚟
即係叫你留喺屋企咁解
而驚奇嘅係呢邊嘅首都機場話今日有班當地人示威
佢地企喺機場出邊,見到有foreigner唔戴口罩就走去屌鳩佢地唔做防護操施搞到疫情擴散嚟呢度
電訊商改名好正
咁都諗到

btw 睇嚟當地人都幾團結
呢樣真 起碼個政府禁咗出街之後
條街真係近乎無晒人
同埋呢邊嘅人有戴口罩嘅意識
示威屌人唔戴口罩好正唔似得班歐洲佬咁冥頑不靈

Btw 樓主有啲咩驅使你辭左份工去一趟長旅行?
一個人睇得多靚景,有無一刻覺得始終身邊缺少左個人可以當下同你分享所有?
我勁鍾意哥倫比亞咖啡豆
果度買應該平到痴線
lm
好過班歐洲自大撚好多
我純粹覺得一世留喺香港打份工會悶死丫
同埋諗落有好多地方想去,如果老咗真係好難有力去
完全無我有時更加想獨佔美景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞