「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
我帶cash咋
戈邊講到明碌卡要收10%手續費
我諗佢地應該無戈部機
要用卡嘅話要去銀行搞

有冇uber架當地?
之前一月尾嘅時候好似退出咗
不過依家又返返嚟
我自己無用過
有visa無銀聯
唔係安全啲咩 冇咁易比人呃
Day 38
Medellin

喺San Carlos留低咗三個星期學西文之後
搭返巴士入返去大都市Medellin,
之後嘅幾日喺呢邊睇咗場波,去返著名嘅Comuna 13

搭咗三個幾鐘左右返返嚟呢個Medellin嘅北邊巴士站

但係返到嚟時張transportation card已經無晒錢
喺大熱天時排咗好耐隊先增值到
之後呢幾日住咗喺Poblado區,係全個Medellin旅客最集中嘅地方

等緊過馬路時見到有人喺條馬路度玩雜耍

路過嘅一間教堂講真哥倫比亞嘅建築真係幾簡樸

今次住呢間嘢叫做Rango Boutique Hostel,係之前喺學校度有人話住過覺得幾好住咁
佢包埋個buffet早餐同埋每日有人執房咁,不過每晚就要15歐羅,
喺哥倫比亞嘅物價嚟講我就覺得唔太值

呢次住嘅4人房,可取之處係張床真係幾舒服

放低嘢之後就出去食lunch,基本上喺Medellin嘅街成日都會見到壁畫

行行吓見到間靚靚地嘅餐廳就走咗入去食

但我見到份menu有豬肉壽司時,實在無勇氣試呢樣嘢

最後飲咗杯叫BBC嘅craft beer,同食咗碗好大份嘅豬肉飯
杯craft beer幾好飲,但係份豬肉飯就好咸

食完之後都4點幾,呢日都係喺附近行吓咁,無咩特登去景點
後尾入咗去間Starbucks叫咗杯好耐無飲過嘅mocha

然後去咗呢個區入邊嘅一個免費outdoor gym做咗陣gym

夜晚去咗一間叫mundo verde嘅餐廳食,就咁譯嘅話叫做綠色地球
不過佢又唔係素食餐廳,一樣有得叫肉食
但我覺得喺度食幾好,因為佢係少數喺哥倫比亞唔會將食物整到勁油膩嘅地方
我喺呢度無咩坐過的士
因為medellin多數都係靠metro就搞掂
而Cartagena唔大,行路都可以
做緊野突然去讀西文定讀緊書有時間去
前者
留名 本身係香港學開西班牙文,好希望去南美流浪一段時間
Day 39
Medellin

呢日朝早留喺hostel食完佢個buffet早餐之後就開始行去一個紀念公園
個公園叫parque memorial inflexion,係今年一月先起好嘅,
主要係紀念之前90年代嘅暴力時期

行路落去時沿途經過咗Medellin嘅商業區

路過見到有間好大間嘅書局就入咗去睇,入面仲賣埋玩具同ps4咁
但感覺好少人行

然後行行吓有個整路嘅姐姐指住我叫我去令一個方向
示意話戈邊有嘢睇咁
於是就行咗過嚟呢一個路邊祭壇度

後尾google先知呢個壇叫做Virgen Rosa Mística,
當地天主教徒得閒就會嚟上吓香燭同埋祈吓禱咁

跟住嚟到呢個紀念公園,話第一單同drug有關嘅恐襲係由1976年開始

呢塊碑寫咗每年喺Medellin發生嘅恐襲
最高峰時期係1989-1991年,最多發生嘅係炸彈案
銀行多數都成為咗主要嘅目標
1991年嘅時候單係記錄咗嘅就有6800個受難者

一個紀念戈個年代失蹤同被殺嘅當地警察
戈時嘅警局經常被人亂槍掃射

一幅比人插花上去悼念嘅牆

有d碑寫咗少少感言咁
呢句嘢大致係話每一個死亡所帶嚟嘅痛楚都唔可以否認,
我地要記住呢d已經唔存在嘅人
live 左,呢種經歷一生難忘,留名支持

行完個紀念公園之後行咗過去castle museum,係Medellin入邊唯一一間城堡

入面有d幾靚嘅藍色花咁

個城堡話係喺1930年嘅時候建成嘅,用咗法國嘅Loire Valley做靈感
但我google search完之後完全搵唔到相似嘅地方

個庭園有d松鼠喺度食果實

入面有間好細嘅展館展覽吓以前嘅裁縫機咁
不過大部份都係美國製造

而要入城堡入邊嘅話就要跟佢每一個鐘一次嘅tour

入邊話唔俾影相,不過個個人都照拎手機影
之後我都喺入邊是但影咗幾張

講真呢個城堡同歐洲嘅真係無得比
我諗我入嚟最大嘅得著係見到隻幾得意嘅松鼠食緊嘢

去完城堡之後行咗返去Poblado戈邊食嘢,入咗去一間越南餐廳度

係正宗落咗煉奶嘅越南咖啡(我喺歐洲真係飲過唔落煉奶嘅越南咖啡

叫咗個lunch set,有碗pho同埋一件越南春卷,左邊碟芝麻醬好好味

最後埋單時20000cop,我見到幅銀紙牆又覺得間嘢好好食,於是痴咗張20蚊港紙上去
喺Medellin真係咩都搵到
特別係出名嘅旅客區Poblado同埋Laureles,
我見過有日本,Thai,越南,韓國,土耳其等等
live咗想問巴打sony 用緊咩鏡啊

Columbia es muy bonito!
我大多數時間都係插住支16-35 F4咋
另外一支係85 F1.8, 有時影遠嘢或者想影昆蟲唔多夠用
我喺呢邊會賣壽司嘅真係得餐廳
街邊檔多數都係賣返哥倫比亞小食
我剩係食過一次手卷覺得幾好味,無喺呢邊食過壽司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞