「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
留名
想學Spanish最緊要去到大膽D周圍R水吹 包你進步得快! 話唔定有艷遇呀
嗰邊語言學校要幾多錢呀?
都幾多
不過hostel成曰限制咗夜晚先會開冷氣
200美金per week
包咗上堂 lunch 住宿同晏晝嘅activity
MEDELLÍN 學?
San Carlos
Lm
點解唔去西班牙學嘅?南美嘅spanish會有少少唔同

第一日嚟到Cartagena無咩目的咁隨便行,好快就行到去walled city嘅外圍
個廣場放咗個Cervantes嘅銅像,係著名嘅唐吉訶德嘅西班牙作家

呢個就係入walled city嘅大門口,同時亦都勁多旅行團喺呢度集合
Cartagena作為哥倫比亞北邊嘅沿海都市,西班牙統治時期時就一直係西班牙喺南美主要嘅港口
而walled city就係當時用嚟防衛海盜而建嘅城牆

入面經常有一堆遊客團,基本上我發覺每日大約10點左右就會開始有幾團walking tour

當然都有d手信店咁

不過Cartagena的確係好易影到靚相
行係條街基本上幾步就會見到有人用部手機影緊相
平,同埋我喺西班牙時個免簽期限就快到期,一定要走

行吓行吓見到間教堂入咗去睇,無咩特別嘅裝飾不過幾有南美風味

之後見到呢間網上邊成日話係Cartagena最靚嘅cafe,入咗去親身睇時其實唔覺得特別靚
反而係影完相之後睇返幅相先覺得靚d

喺入邊叫咗份朱古力蛋糕同凍咖啡飲,唔多慣呢邊無加奶嘅咖啡

作為著名旅遊城市,條街度有好多戴遊客觀光嘅馬車

間唔中會見到呢種現代化嘅商鋪,同walled city好似唔多襯

同埋呢度嘅建築大部份都係極鮮艷,經常會有人停喺度影相
其實香港有個部門好應該負責! 點解無人理?

《新成就解鎖》ICAC 老廉 呢8個月去左邊?
https://lih.kg/1883982
而我喺Cartagena嘅時候住嘅hostel係喺一個叫Getsemani嘅地區
呢度出名多塗鴉同酒吧

入夜時就是但用google map喺附近搵咗間評分高吧餐廳

喺呢度食嘢價格真係低返好多,呢餐只係食咗25000cop左右

而哥倫比亞吧貓狗好鍾意聞到食物就衝過嚟
呢隻貓由一開始只係喺地下望實我
隔咗陣變咗跳上埋張椅度,跟住想用貓手拎食物
見唔成功最後仲索性上埋我張椅度霸咗其中一角
後尾個waiter見到索性捉走咗佢返返入房

而呢度入夜之後會有勁多人走出嚟表演,然後好多遊客都選擇坐喺路嘅兩邊睇,
最頂唔順嘅係的士佬,佢地夜晚要過呢條路多數都’缽’勁多次先用龜速咁慢慢行先過到
Dónde está la colombiana
El año que viene, voy a Sort España para mi aprendizaje.
又有巴絲勇闖南美
留名支持
Por que no usas el próximo año, que es la diferencia
LM
會唔會一路玩到落阿根廷好正呀南美!!
會丫,我諗住一路玩一圈最後先入返Bogota走
會上返去Columbia? 兩個半月會唔會唔夠玩
之後諗住grad trip去南美 好期待你嘅分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞