「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike

而玩完之後喺呢度買咗杯coco loco飲,10000cop,
呢度買嘢食嘢飲反而幾平,無咩點劏客
然後返返過去酒店度攤,攤到夜晚食飯(今次食漢堡)
之後就等第二朝飛入去Providencia
Day 7

呢一日朝早八點鐘就嚟到機場,準備搭機入去Providencia,
呢個島每日剩係得4架小型飛機同一架船由San Andres入去,
如果係玩Plague inc,佢嘅感染難度應該會同Madagascar或者Greenland差唔多

check in嘅櫃位係喺機場一個角落度
佢地好堅持去到8:45先開始check in (架機10點鐘)

check in時會叫你企埋上去個磅度磅重咁
佢地嘅行李限重得10kg,最後我超重咗時,
個staff都係笑笑口咁話呢度超重要俾嘅錢好平,俾12000cop就得 (4usd)
拎錢出嚟時仲好好心咁提我話呢邊嘅紙幣好多款唔同類型,話俾人找錢時要睇清楚唔好俾人呃
最後成功拎到呢張用手寫出嚟嘅登機證

搭呢架小型飛機係要有人帶住咁行去另一個出口度

跟住就嚟到呢架小型螺旋機喇

佢一架機最多都係搭20個人,而之前喺櫃位嘅staff原來係會登機跟埋我地一齊飛過去

由san Andres飛過去剩係要15分鐘,
不過如果搭船嘅話就要3個鐘,同埋架船話勁暈,所以好多人都會俾多少少選擇搭飛機
臨到Providencia時個海靚到Dum一聲,不過佢地架機嘅玻璃真係太舊太黃
影出嚟都要大執先見得人

到埗

呢個機場都係充滿住原始feel

入嚟呢度時都係好似要過關咁,會問吓你幾時回程同埋住喺邊度嚟做記錄
呢兩樣嘢都係必需嘅,有兩個加拿大女人無book住宿,結果個staff要即刻幫佢去book一間hotel

機場外邊因應時間已經有幾架的士stand by,呢度嘅staff話俾我地聽的士去最遠嘅地方都唔會超過26000cop,
而恰巧我嘅住宿地就係喺正機場嘅對面,即係最遠
本身講好咗係25000,不過佢地應該係唔夠車,又有戈對加拿大女人要搭,
所以就話叫我等埋佢地,然後計平d 20000cop俾我
咁好天,個海又藍得好緊要
咁樣其他海灘你都唔使點去
難得去到咁遠,多D識下新朋友啦,尤其Latina
我覺得最值得嘅係喺度學grammar嘅concept同埋每日嘅會話練習,自問天資唔聰穎呢兩樣嘢真係要人教
起碼依家聽到西班牙文唔會hang晒機先
而vocab就真係要靠平時玩開Duolingo 積累返嚟
的確同其他海灘有太大對比
但我聽人講起遲吓想去厄瓜多嘅galápagos
我地小隊依家正努力整合緊屬於我地香港本土YouTube channel

巴打們可以支持下

攻擊重要,防守都好重要
如果出面做攻擊,我地會做好防守依一個環節
我地都仲有一班本土channel須要我地大力支持
目標對每個本土channel:subscibe+㩒鐘仔+share俾10個fd+睇片+留言+like

覺唔覺得香港真係無乜本土YouTube Channel? (2.1)
https://lih.kg/1886497
好羨慕,我都想有錢去
呢度搞掂咗張機票之後
其他洗費其真係好低
lm

搭咗20分鐘的士,終於嚟到呢個hotel,呢度單人房一晚20美金
喺providencia呢邊我搵唔到hostel

因為到步時仲係十一點幾,未夠鐘check in,所以就去咗食lunch同埋去沙灘
沿路見到隻藍色蜥蜴

呢間Cafe Studio就係我喺Providencia食嘅第一餐喇

叫咗罐可樂同龍蝦飯食
黃色簿簿地嘅係炸香蕉,佢地嘅飯會落椰汁
呢餐埋單食咗80000cop,喺呢邊食嘢係偏貴
我無一餐係食平過30000cop

食完之後就行去沙灘戈邊,沿路有隻狗仔好似帶路咁跟住,
拎相機想影佢時仲好叻咁識得停喺度

喺上邊望落去個海灘

隻狗狗跟埋落嚟沙灘游水

呢度都幾多小動物,見到隻幾得意嘅雀,喺沙灘度行路

仲有啱啱出生嘅蟹
好正 諗住grad trip去南美玩返幾個月先走 但5/6月係個邊入冬
去北邊海島啦 四季如夏
或者哥倫比亞同厄瓜多呢d根本就無冬天
留名
Que usas para hacer fotos? Son bonitas
...樓豬我認真答你
小弟去咗六個月portugal
去之前有兩年西文底
去到完全冇識華人fd
呢家啲葡文都係得b1-b2左右

你去三個月仲要得3個禮拜學....

😉 boa sorte

can give u some advice lol...

an app called MEETUP

lots of language meeting i guess....you can find on that...

GOOD LUCK
Sony a7iii
多謝建議
其實我都係想喺開始南美遊時順便學少少西班牙文方便溝通啫
會keep住練但暫時無諗到咁長遠
有plan
同中美costa rica
温度係ok但5/6月個啲係雨季/冇晴天既月份
但都會照去最多夏天去多次

戈一日後尾去咗酒店附近一間餐廳食飯,呢間餐廳有Live music聽,
食得幾有氣氛

叫咗碟炸魚串燒配咖喱,個味就真係麻麻地
不過呢邊嘅椰漿飯就真係點都唔會令人失望
Day 8

呢一日朝早叫酒店幫手call motortaxi出發去Crab Cay,係一個當地熱門嘅浮潛地
喺呢邊最常用嘅交通方式就係motor taxi,每程收費7000cop
而Crab Cay係一個好細嘅島仔,要喺一間叫deep blue嘅酒店出面搭艇過去
呢邊劃一收費來回每個人40000cop,去到時個船員會問定你想幾時走,到時就會嚟接你

呢個就係Crab Cay嘅全貌,個船員見我想影相仲好好咁特登駛慢咗架船叫我影

臨走時仲擺埋post

呢個島仔叫做一個國家公園,入嚟要俾19000cop

喺去浮潛之前我行咗上去個頂度先,基本上行10分鐘就會到

呢個就係島仔嘅最高點

d水清到可以連人地浮潛緊都望得勁清楚

落返去戈陣見到有條蜥蜴企喺度唔郁就影吓相咁

喺度租浮潛用具都係10000cop, 水入邊真係幾多魚
不過就見唔到d人話會出現嘅海龜

佢有個細攤檔賣嘢飲嘢食咁,不過我醒起影吓相時佢已經收咗檔

呢舊嘢叫empanada,入邊可以選蝦肉或暫雞肉咁
3000cop一舊 好好味

coco loco,一杯10000cop,呢度嘅嘢食無特別劏客,良心企業

岸邊有d蟹咁

呢個棚喺十二點左右時勁多人浮潛完喺度曬太陽

近距離影吓d海水,清到見到底下嘅石頭
啲水好清啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞