「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
厄瓜多爾係咪要打黃熱針
Cartel唔係喺叢林同巴拿馬邊境多?
我唔清楚戈度有無
不過佢個入境要求係話你有去過Bolivia同巴西就要有黃皮書
我去之前當南美點都要打 打咗
好似依家多數都係出現喺東邊近委內瑞拉嘅邊境
戈邊話坐巴士好容易俾人打劫
Tus fotos son muy bonitas
我都自學緊西文 啲grammar同tense好難
同埋啲人講嘢好快 之前去西班牙都聽唔明啲人講咩
Gracias!
Grammar最難主要係past tense
正常真係兩個local溝通講得勁快我都唔會聽得明
Pretérito 同 imperfecto
完全唔識分
好難🤯
當你形容緊過去指定時刻嘅某一個action時,就用Pretérito
當你係形容緊
1. 過去嘅一種習慣, routine (無指定時間)
2. 過去嘅事物 ( personas, cosas, animals, lugar)
3.生平之類 (倒如講當你幾多歲時)
4.Acción de fondo時 (即係when I was walking, .....)
就用imperfecto

大致應該係咁 我都覺得好頭痕
巴打都學緊?
Thx
過去事物唔係好明
如果過去事物係指定時刻嘅action又點計
巴打你個course得三星期會唔會好chur? 學完大概到咩程度?
例如 the dog walked to the park yesterday 咁樣?
咁就係用perfecto
最尾一個星期學last tense覺得頭腦爆炸
學之前我同個host傾計要用google translate
依家起碼可以正常做到conversation
呢個情況就用 Pretérito
Thanks both!
你去之前係識少少?
有機會都想去南美上堂+玩
用Duolingo學過吓少少基本生字
辭職去一個地方學佢嗰度嘅語言真係好正 我都想試下去南美
去拉美學西文一個星期等於香港學一個SEM 大學course
Me2 失學冇嘢做
加埋自己睇書 但進度緩慢
Day 13

呢一朝早起身去咗一間叫Paradisiaca嘅Cafe食嘢
有人喺度做緊面試

件三文治就真係一般般,叫做好飽肚但無咩味

之後行過去Metro站度搭車出市中心
Medellin係全個Colombia唯一一個有鐵路系統嘅城市

不過買飛都要等好耐 因為佢地得一個ticket office,
係無售票機架

呢張哥倫比亞版嘅八達通價值5000cop,而呢邊搭一程地鐵要2650cop

哥倫比亞嘅地鐵,呢度得A,B兩條線

嚟到San Antonio站,係A,B線嘅交滙點

喺度落車行路過去戈間Antioquia Museum,行經一個錢園時見到個偉人銅像咁,
後尾wiki先知佢曾經係一個喺Antioquia嘅總督
有旅行團停喺度解釋緊歷史,不過我無聽

之後繼續行見到棟幾靚嘅建築,後尾先知係呢度嘅Culture centre嚟,
叫做Palacio de la Cultura Rafael Uribe Uribe

然後嚟到Plaza Botero,係一個喺Medellin幾出名嘅廣場,有一堆奇怪銅像

呢棟三層樓高嘅建築就係Antioquia Museum

俾咗18000cop入場之後睇咗一堆Fernando Botero嘅畫,
佢係一個Colombia嘅畫家,出名畫一埋極肥嘅畫

睇一睇都幾過癮,不過最出名嘅蒙羅麗莎肥婆畫無喺呢度展出

Pablo Escobar嘅暴弊畫

其他仲有d過去嘅肖像相咁

不過入邊都幾簡陋吓

呢幅嘢係Fernando Botero曾經用過嘅畫刷,呢類藝術我真係唔多識欣賞

有個幾靚嘅中庭咁

行完之後覺得口渴又有少少肚餓,就喺Museum附近嘅一間餐廳望住堆肥銅像食嘢

呢碗嘢係Thai Bowl,不過入邊係長通心粉嚟
個味道其實幾好,但硬係好似唔多夾通粉咁
咁失望竟然同香港一樣濁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞