「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
Lm 之前去左salamanca學左一個月西文 好想再去
食完之後返hostel灘咗陣等4點半左右又出過去
喺呢度做咗件第一次做嘅嘢,就係入球場睇波
事緣係之前喺學校上堂時有對奧地利couple強力推介我返去Medellin時有機會一定要去睇場波
而早一日喺hostel時又咁啱見到張poster寫今日有一場球賽,個tour話40美金包晒transport同埋球卷咁
於是就即刻報咗名參加

經由一架Van仔接送之後到咗一間雜貨店出面等,可以買吓啤酒飲咁

晏晝五點左右個球館附近已經有一堆警察喺度戒備

部電視機都播緊嚟緊戈場波, 係Independiente Medellin對Libertad
但我平時連波都無睇開,一個球員都唔識

入場前畫一畫塊臉咁

個guide拎出嚟嘅一樽烈酒
飲落口有少少似咳藥水味

等到近7點鐘時就行入去個球場度

入場之前個guide話我個袋太大應該入唔到去,叫我放喺架巴士度
但後尾佢見我拎住部相機又話佢個fd係負責影相,話叫我入場之後跟住佢可以方便d影相
之後入場時個guide已經唔記得咗我個袋要放入巴士度
而我就咁入去時個警察根本睇都無睇就放咗行

呢張就係門卷,但入完閘之後就俾人收走咗,想留低紀念都無得留

入咗場之後大部份人都係支拎Independiente Medellin嘅,
對面有一個quarter係支持Libertad,得勁少人
而我入場之後就俾個攝影師叫我跟住佢行去影吓相咁
就係咁我第一次入球場睇波嘅頭十幾分鐘就變咗周圍行去影相

有一個quarter嘅人係專門帶晒樂器嚟打氣嘅

臨開波前d人情緒開始激漲

球賽開波

不過我最遠都係得支85,唔多夠用

叫做影到吓佢地追波咁

但我後尾發覺睇觀眾席嘅人仲有趣過睇場波本身

呢班人係喺入邊叫得最落力嘅人

而後尾d睇開波嘅人都話其實呢兩隊波嘅水平都係麻麻地
最後Independiente Medellin輸波1-2時個場由本身好熱烈打氣變咗一片死寂

而睇完波搭返車返去都差唔多十點半,又未食嘢極肚餓時就去咗買KFC外賣食
喺呢度等餐真係等好耐 極肚餓時食完呢個box set都覺得分外好味
我都有興趣想知
同南美做個比較
之後可能要停更2-3日
因為去咗一間山區無wifi嘅hostel
好佩服樓主放低香港工作去探索世界
我都好佩服,要好有決心同勇氣先做到
其實都係一個選擇嚟啫
無咩咁特別
我讀既係低b班,有日本人 韓國人 美國人 。上堂主要有兩個老師,一老一嫩 ,教下grammar 同culture ,老個個個教既堂有陣時都悶,嫩個個會精神啲話哂有eye candy。不過難忘既係星期六日會有trip去附近啲小鎮行下小旅行,平日落堂都有啲興趣班,跳下Flamingo,彈下結他咁,都幾有趣!

錢方面,我都成4年幾前去啦,個course好似係5千幾,一個月上一至五,小旅行同興趣班另計。食野有買meal plan ,即係一日包2/3餐,係hostel canteen食,唔太記得幾錢lu。

但salamanca好細,7月個時去有summer sale,日日落堂無咩左想hea就去zara mango 買衫, 仲有食1歐tapas! 雖然食好多野,又夜食(晚餐係9點幾10點先食)不過成四十幾度,又無冷氣,流汗同行路番放學都瘦番。
咁冷門
巴打之前去過哥倫比亞玩?留左幾耐?
我都只係去過San Agustin
我都係幾年前去,畢生難忘,好想再去
 巴打犀利,我哥倫比亞只係玩3星期,留得最長既智利都係得個半月
無錯,就係去睇個史前遺跡,又唔係話唔好睇,但太偏遠了,個時由南向北玩,早知揀去Cali再去Bogota
lm
我有去到Jerico同Jardín
但東北邊無去到
哥倫比亞地方太大,我諗住留兩個幾月都覺得好多地方去唔到
多謝捧場,不過我先寫得一個遊記
平日返工太忙,又隔咁多年,算啦

如果場瘟疫再爆發,又有home office 的話可以考慮
兩個我都幾鍾意丫
Jerico好有哥倫比亞鄉村feel,我覺得靚過Guatape又少遊客過Guatape,好舒服
不過如果要長期留一兩個禮拜嘅話我都係會選返Medellin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞