「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
學緊西班牙文留名
食coke係咪好平
應該係
同hostel有個鬼婆之前日日喺度隊草,不過我自己無接觸開
現況更新 19/05

呢度啱啱公佈咗個quarantine去到5月31號就會玩完
不過之後都會繼續health emergency嘅狀態
學校同museum都會開返,不過餐廳就要繼續剩係做外賣
而去到6月30號之前都唔會有任何航班
好想好似樓豬咁玩南美幾個月
識法葡 識聽下西
應該會好好玩
但最衰啱啱grad 要草一年錢先...
窮遊backpack應該可以5皮野樓下玩哂成個南美(columbia對落)
草多少少錢可能有機會喺sale戈時去一轉南極!
趣聞一則
喺hostel度有個美國鬼婆,喺三日前離開咗hostel話想去Santa Marta(一個喺Medellin北邊,要搭十幾粒鐘車嘅城市
眾人之前已經力勸佢唔會有車喺呢種時候去到,佢都係堅決咁離開咗
今朝早佢返咗嚟,話佢行咗三日路,話佢嘗試搵的士,但的士都話要佢有permission先可以離開city
佢最後直頭俾警察捉咗,話依家係quarantine,唔可以四圍去,
今朝俾人夾咗上的士死死地氣咁返咗嚟
留名, 宜家個邊疫情點呀?
想跟樓主一樣去,但一個女仔有啲擔心
佢咁堅持係因為頂唔順?
同其他南美國家比較算係爆得無咁勁嘅
六月開始medellin可以隔一日就出街
每人每日都有兩粒鐘free time去exercise
商場都已經開返
可能係掛 不過佢係真痴線
佢返嚟住戈日無啦啦喺條街度執咗個homeless去佢間房度瞓
(我敲佢房門叫佢咪喺房食煙時見到個男人裸體咁攤喺張床,佢自己就剩係笠住條毛巾
第二日check out時佢光明正大咁同個homeless一齊走出嚟
個staff嬲得濟報埋警,但堆警察嚟到都係覺得佢係癲嘅,叫佢俾返住宿費就算
佢走咗之後過幾日收到風話佢俾人的咗入去坐監(唔知咩事)
阻人扑野 燒春袋呀!
巴打影啲相好靚
巴打宜家點呀
我早兩個月返咗香港喇
今個月去依度,得6-7條友,睇黎肺炎少好多人去
但哥倫比亞人真係熱情到癲
有對家庭車返我去返Medellin...
好感動
你由邊度去哥倫比亞
我舊年八月都有去多咗次Guatape,佢地舊石封咗唔俾入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞