「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
巴打而家係咪仲係南美
有咩打算
係丫
我諗住如果呢邊開通返嘅話會去埋東北面玩埋先
之後可能睇情況直飛落秘魯 (視乎戈邊Machu Picchu會唔會開
我原來都諗全等到開返繼續玩
但而家秘魯同厄瓜多爾疫情好嚴重,
睇怕冇幾個月都控制唔到
加上hostel d人走得7788
開心有少少想走
過兩年再戰多次

因為就算短期開返都一定好多野唔同晒玩得唔盡興
我純粹係覺得喺呢邊食住都幾好
無咩需要突登提早返去
同埋依家專登坐程長途機風險太大
但南美開始轉凍
你唔驚大爆發咩
講真驚唔到咁多
新加坡戈邊四季如夏都一樣大爆咗
同埋哥記呢邊四季氣溫都係差唔多
巴士可否我個page/ig pm 你whatsapp 俾我
想開個group 集合仲係南美既港人,有d 咩事可以消息交流同有個照應
Facebook pm-ed
又追到live,留名支持
見你講秘魯、厄瓜多爾都爆到仆街,巴打有無諗過去巴西?一樣咁精彩,當地人都識少少英文、西班牙文
智利阿根廷就太凍了可能
我未計劃到要過多幾日睇睇呢邊會點安排先
南美中美我剩係去過古巴 哥倫比亞
好多地方都想去
現況更新 4/20
依家呢度每日大約做3000個test左右,每日都會多大約一百個確診
個數字就快突破4000
啱啱已經決定咗個quarantines延長到5/11,呢段期間唔會有任何航班

而間hostel附近最近多咗個雀巢,仲生埋雀
依家每朝五點都會俾佢地嘈醒
如果佢唔再extend個quarantine咁之後有咩打算?
應該會即刻上街睇吓當地人點慶祝先
然後就走去之前無去到嘅東北部
或者去返Cartagena睇吓無咩遊客嘅walled city
Take care!
Hi樓主 半個月無update
岀城未
長期居留緊 呢邊下星期先話可以俾人出街做運動
我諗最快都要等到六月先出得城
仲未解封?!
呢度嘅quarantine期限兩個兩個星期咁加
不過下星期開始多咗42項可以出街嘅項目
其中一項係每人每日有一粒鐘可以出街做運動
我諗同準備解封都已經差唔多意思
終於追曬
樓主小心唔好感染到呀!
近況更新 5月15
呢度開始局部開放返d嘢,例如書局已經可以開返
而每日一個鐘嘅運動時間Medellin呢度係叫所有人2-3pm固定時間可以出街

琴日落街行咗陣,條街係Rappi送外賣嘅世界

街邊有間賣防疫物品嘅鋪頭

行到去個戶外健身場即刻見到成十條友逼喺度,即刻唔想入去,後尾去咗附近嘅cafe買嘢飲
見條街都幾多鋪頭開返
巴打d西班牙文學成點?依家有冇上下堂?
我依家就咁用Duolingo學咋
同埋keep住有睇吓哥倫比亞嘅新聞咁
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞