「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
好丫,好似都幾有趣咁
雖然我覺得好似會描述成災難片咁
白俄
Hi樓豬仲隔離緊?
近排有咩做
係,起碼去到4月13
睇書,飲酒,學西文,做gym
後日談 現況

行蹤,住
由Salento知道咗仲有幾日就會無國際航班之後,
大部份歐美人都選擇咗走,不過當時剩低可以去到歐洲航班極度複雜 (Bogota-> Panama->Miami->Toronto->Amsterdam)
荷蘭妹諗住同另一個比利時女仔一齊留喺Salento (不過兩三日之後政府決定咗細city要全面封閉,唔俾外人進入)
所以佢地後尾都索性買咗程機票返歐洲
而我因為戈時諗落身上嘅cash剩低唔多(有堆歐羅但滙價極差) ,所以返咗去Medellin搵咗間hostel長stay,同埋同WU滙錢

一到埗hostel check-in之後 (當時要填問卷,同埋證明自己嚟咗Colombia超過14日咁),上咗嚟天台,見到幾個人坐咗喺度
原來佢地都係入嚟Colombia未夠14日,話一嚟到Medellin check in之後就直接被通知唔可以再出街
(雖然過多兩三日之後,已經演變成全國一齊隔離,喺San Carlos學緊西文嘅人都全部離開晒,因為學校都封

而呢個國家隔離令直頭限制咗hostel一定要每一個人提供一間房,唔可以幾個人一齊瞓同一間房咁
後尾呢度嘅一個德國妹同希臘妹成功由Medellin搭咗過去Bogota,飛返去歐洲, 因為德國Embassy組織咗救援班機
所以呢間hostel依家連埋staff剩返4個人住,而嚟呢度一晚大約7.5USD左右

喺呢度初期我都有煮吓嘢食咁,不過後尾我都係多數用Rappi叫外賣

例如呢兜飯計埋delivery fee都係4USD左右

呢Set壽司就6usd左右
喺度每日洗費連住宿介乎20-30USD左右,視乎戈日有無叫Starbucks或者鋸扒

出街購物
呢度要出街就要睇你個身份證或者護照最後一個數字,決定你一個星期邊兩日可以出街
琴日個staff話出去超市時問埋我有無嘢想買 (呢度嘅大型超市一直都仲營業緊),又講起話如果日日叫外賣嘅話會好貴
為咗唔想予人敗家嘅印象,我都託佢買咗d肉同菜諗住之後幾日煮吓飯咁
疫情
呢一日 (4月5日)哥倫比亞嘅感染數字就快去到千五 (1485)
不過接近一半都係嚟自首都Bogota (702)
每一日個增長數都係幾十至一百左右
依家有88個人康復,35個人死亡

但早幾日呢邊嘅衞生局長已經發表過演講話叫大家有心理準備個quarantine有機會會extend到六月咁
同埋佢直接話就算依家已經做咗防疫都好,都預計今次疫情會死大約3000人 (當時感染數大約係1200)
不過比較驚奇嘅係睇呢度新聞先知南韓有對哥倫比亞提供過援助 (老實講呢兩個國家我好難將佢地扯上關係

而呢度嘅Rappi送貨員係一定會戴住口罩嘅,呢邊戴口罩嘅意識比起西歐好好多
(同一間hostel嘅德國仔死都要話戴口罩唔會防止到感染
而之前一個德國妹喺去機場之前因為無口罩,所以我俾咗個佢,不過我諗佢戴嘅原因主要唔係防疫,係驚去到機場唔戴口罩俾人打
而reddit嘅colombia群組都出咗戈張圖話比較有戴口罩同無戴口罩嘅國家感染程況咁

呢度嘅醫護都拍咗片叫人留喺屋企
巴打身家仲夠捱幾耐?
老老豆豆呢度一個月頂多用5-6千hkd,長期留喺度真係無咩經濟壓力
同埋呢邊情況都幾好,我唔會用‘捱’嚟形容
因乜解究要咁驚訝
巴打加油
Btw西文係南美果邊同歐洲果邊係咪一樣
主要係發音問題, 南美呢邊唔同國家嘅slang都好大分別
(特別係食S發音嘅問題
西班牙人成日會話南美破壞緊西班牙文
D蛋糕甜品睇落好好食呀
現況更新 4月6

呢度啱啱宣佈咗全國隔離會extend多兩個禮拜,去到4月27號
而全部學校就停課到5月30
另外hostel啱啱嚟咗位阿根廷嘅新住客,佢係一路都留喺Medellin但因為舊戈間hostel話唔再開所以要轉地方
不過佢嚟到之後原來話個隔離令都限制咗佢如果行出自己間房嘅話就一定要戴住口罩同手套咁

另外睇返舊新聞先知,原來大約兩個禮拜前哥倫比亞捉咗大約130個遊客話違反咗隔離令,將佢地全部趕咗出境
我好掛住戈舊焦糖燉蛋味嘅蛋糕
All
基本上呢度條街剩係得返Rappi電單車送外賣
同間唔中有警車巡查咁
依家呢邊個個人都戴口罩
呢邊都係買唔到口罩 不過其他就好充足
現況更新 4月7

呢一日係實施咗全國隔離令之後第一日行出街
喺條街度每行過一兩條街口都會見到有警察守喺度

而每人每個星期就有兩日可以出街買嘢咁

但入去間超市都有人潮管制,每次都係兩三個人咁放入去,
同埋如果無戴口罩嘅話就唔入得去,有個foreigner因為無口罩所以要即場喺街邊買一個

入到去之後其實食物都仲好充足

而返去時經過條街有勁多狗仔困住喺間屋度無得出街,
佢地一見到有人行過就會幾隻喺度一齊吠
其實都唔係壞事,可以好多時間搵人吹水練西班牙文
執法好嚴下
雖然咁講有d仆街但其實我覺得呢個體驗幾有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞