「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
唔算特別平
不過每日飲有少少厭就真
難得有班人真係出嚟屌鳩佢地丫
欣賞你嘅行動力老左真係有錢無力就唔同玩法
有時得自己睇過某啲美景,同人講返但無人明果下好孤寂
想裸辭旅行想得愈耐真係愈走唔甩,希望有日可以有個好似你咁勇嘅旅伴carry我
想睇巴打介紹多啲當地試過嘅咖啡/cafe同香港嘅分別
見你都成日去cafe 好正咁
一口氣睇晒,樓主堅係勁!你影啲相好靚,多謝你令我睇到世界另一邊。不過而家疫情咁嚴重,真係要小心保重

食完件甜品之後,大家見無咩嘢做於是就求奇喺google map到搵景點
最後行咗嚟呢條橋度

過埋橋睇到嘅都係樹林咁

沿途見到間裝飾得幾靚嘅屋

然後晏晝去咗一間素食餐廳食lunch,呢邊好多間都係素食餐廳
不過叫咗碗菜飯都幾好味

然後沿路行返去hostel度,一樣係樹林景

返到hostel hea,有人拎咗部航拍機出嚟玩

然後落雨之後仲喺度見到彩虹
夜晚留咗喺hostel食taco,不過唔記得影相
Day 45
Jardin

呢一日去咗行山,不過我其實覺得幾伏吓
伏到連相機都好多時懶得拎出嚟
所以相都真係唔多張

話說喺hostel食完嘢之後本身無咩嘢做,但之後見到話附近有條行山徑,
又講起話來回6個鐘左右就可以見到個大瀑布,於是就去咗行山

沿路見吓d牛丫,馬丫咁

都係一條無咩特別嘅山路

之後撞返之前搭巴士過嚟時嘅local,原來佢係喺度開工
佢話之前星期六日就係同女朋友去咗Jerico戈邊玩,然後星期一開始就返咗嚟開工
而佢嘅工作就係喺度收入場費 再向前行就要俾10000cop

再行多陣就見到一條細瀑布,同埋由草地變咗做行入樹林度

見到d蝶丫,草蜢咁

之後去大瀑布條路仲要用繩爬落去嘅,我記憶中行完之後我對腳酸痛咗全日

見到呢條‘大瀑布’,但講真就算同哥倫比亞其他地方相比,都有好多條係壯觀過佢

再由瀑布行返去hostel,又用咗三粒鐘,呢次臨近日落見到個幾靚嘅草地景算係唯一安慰
總括嚟講呢個行山係一個伏 收獲同付出(6個鐘,10000cop)完全係不成正比

而夜晚時有人話想出去食,話知道出邊有間幾出名嘅餐廳,於是就一齊搭Tuk Tuk出去啦,
呢間都係一間素食餐廳

最後叫咗一碟菇類意粉嘅嘢,叫做飽到肚
Day 46
Manizales

呢一日又係搭車去另一個城市嘅日子
呢一架係朝早八點鐘嘅Chiva,係一架充滿遊客嘅車
喺jardin想去Salento或者南邊其他城市嘅人,多數都會選擇呢個鐘數搭去一個叫Riosucio嘅地方轉車
喺呢架車撞到好多識嘅人,有:
喺San Carlos一齊學西文嘅荷蘭女仔
喺Medellin參加同一個walking tour嘅比利士女仔
喺Jardin一齊行山嘅美國人

而呢第一程車係歷時接近4粒鐘嘅,因為佢又係行山路,以每小時15公里嘅車速咁行駛

中途停低嘅一個廁所位
著咗短褲覺得伏伏地因為坐喺車入邊都幾凍吓

高山地區極大霧,基本上剩係見到前面幾米嘅嘢

個廁所位養咗d豬同雞咁

搭咗四粒鐘終於嚟到Riosucio,一嚟到就好順利上到呢個去Manizales嘅Van仔,因為班司機一見到架chiva到就會叫地方名

趁未開車買咗d哥倫比亞小食醫肚

仲有呢杯塞車時買嘅芒果杯

搭多咗兩個鐘嚟到Manizales嘅巴士站之後,第一件事就係去搭欖車
因為個車站其實係喺城出邊,而呢程欖車就係直接可以去到市中心

買咗呢張Manizales版嘅八達通,連埋一程欖車錢用咗4500cop

呢程欖車印象中大約10分鐘左右
又有update
其實都係 人愈大愈多嘢纏身愈難走
我去Cafe純粹係見到覺得靚就會想去
不過我唔太慣呢邊好少加奶嘅coffee
如果長期留喺hostel度應該無咩事掛
因為禁足生活太得閒丫
間hostel好靚
好似遠離城市咁
我本身諗住返過去戈邊喺quarantine期間長住,
點知喺Medellin用WU拎完錢之後已經唔夠時間返去
題外話:之前試過用worldremit兌錢嚟呢邊銀行但拎唔到錢,因為呢度嘅銀行話只係受理當地身份證
半年純玩南美?
其實差唔多
剩係哥倫比亞我都覺得可以玩到兩個月
巴打係bno?bc?定係香港passport?
我揸特衰咋
落車之後喺個市中心行咗陣就搵到一棟大廈,門口有個好細嘅牌寫住間hostel名,
而地下係有local喺度賣吓衫同鞋咁 佢見我孭住個背囊都估到我係去hostel就指住咗個牌,話係呢度行上去

雖然外邊係舊樓,不過入到去都幾靚

同埋估唔到呢到係用指紋入門口

擺低嘢之後已經差唔多4點鐘,但又有少少肚餓,於是喺附近搵咗間cafe醫肚
呢間叫Milano Cafe,個feel又真係幾似喺歐洲咁

叫返一杯Cafe Bombón

同埋叫咗件cake,佢面戈一層好似平時食開嘅焦糖燉蛋咁,下邊戈層係軟軟地嘅朱古力餅底,好好食

食完之後去咗呢個plaza de Bolivar,有別於其他地方,呢邊嘅廣場竟然係無咩人聚集

呢座教堂係Cathedral Basílica of Our Lady of Rosary,係當地其中一座大教堂
前邊嘅呢個雕像同教堂嘅合照係呢個城市嘅一個地標性相片
不過可惜戈時佢地入邊祈禱緊,所以呢日無入到去影相

見到個幾靚係咸蛋黃日落
不過老實講我第一刻嚟到呢邊其實唔太鐘意,什至想快d走
因為呢邊比起Jardin繁忙好多,由Jardin過嚟呢度好唔習慣同埋行起條街上都覺得好似無咩嘢好食咁

最後夜晚去咗一間餐廳食,叫咗份Seafood Risotto,不過加咗極多芝士上去
Day 47
Manizales

雖然我嚟到Manizales之後唔多鐘意呢個城市,但見本身間hostel book咗兩晚,
所以呢一日食完早餐之後都出咗去行吓佢嘅景點咁

呢一份係hostel嘅早餐個火腿奄列整得幾好食

食完早餐之後嚟咗呢一間藍白色嘅教堂

入邊

不過佢有堆壁畫都幾靚

之後去咗一個當地人提起嘅farm market,不過其實只係一個普通嘅菜市場

仲有d豬肉鋪咁

然後嚟返呢間喺市中心嘅主教堂

今次終於可以入到去影相

望上去係有人喺度嘅,因為間教堂可以搭lift上去,2樓係一間cafe

跟住喺呢度俾咗11000cop join咗個tour,話係可以行到上個教堂嘅塔頂睇景咁

但係首先要喺間房仔度睇教育電視先,講吓Manizales嘅歷史,
大致係話呢度經歷過兩次大地震然後再重建咁

跟住就開始行上去塔頂

喺度可以望到下邊教堂入面嘅人喺度祈禱

而呢一條就係要行上去塔頂嘅長樓梯

上到塔頂之後嘅景
中間黃色圓形戈一舊就係之前去嘅farmer market

而望返落去個Bolívar Square一樣都係咁少人

喺度望過去間藍色教堂其實真係幾靚

而落返嚟之後見到呢副大壁畫所以影咗張相
其實呢間教堂得大約百幾年歷史,叫做比較新
樓主用咩機影相?
Sony a7iii
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞