「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
係幾寫意嘅
不過條街極多人 仲旺過旺角
Day 49
Salento

呢一日我會好快寫完,因為早一晚收到荷蘭妹IG問想一齊喺第二日去行一個叫Cocoa Valley嘅地方,
所以呢一日我只係好hea咁留咗喺Salento度食嘢同埋行街

首先朝早嚟咗呢一間叫Cafe Jesus Martin嘅cafe

叫咗杯喺呢邊最鐘意飲嘅Cafe Bombón (可惜之後想再去時佢已經話因為疫情所以唔開門
喺戈度食完之後去咗一間搞行山tour嘅鋪頭,原本想報一d可以行三日去national park嘅tour
但去到戈邊睇到辦嘅tour都唔多啱時間 (事後再去時已經關埋門,話全部tour都取消晒

之後嚟咗呢間望落幾高級嘅餐廳食lunch

叫咗杯Poker啤酒,同埋一份pollo risotto
但我都係比較鐘意飲Club Colombia

而大家可以睇到禮拜日嘅Salento係幾多人 (雖然兩日之後呢度已經變到水靜河飛

然後嚟咗呢一間叫Kafe Del Alma嘅bar,不過晏晝時份大家都係嚟飲啡居多

入面有live music聽

而叫咗杯咖啡,仲有人過嚟表演即場沖

後尾埋單都係6000cop (1.5usd) 我好鐘意呢間嘢嘅氣氛

而夜晚荷蘭妹問起一齊食飯,又問吓有咩推介咁
我懶懶地搵同諗就話嚟返呢間local餐廳食 今次轉食牛扒
Day 50
Salento
呢一日係呢篇遊記嘅最後一日
因為之後嘅日子就係開始同準備隔離生活

呢一日同荷蘭妹去行山 由Salento廣場呢度每隔一個鐘都會有一架jeep去Cocoa Valley

就係呢一款jeep喇,每架大約可以坐14個人

而車飛就盛惠8000cop,喺廣場度一買就係來回嚟

喺車上邊,至於點解係呢種角度

因為我地八點三去到廣場時,架車已經坐滿咗人,但個司機都係照收我地張車飛,然後叫我地上車
佢指一指車後邊嘅欄杆,示意我地企喺戈度
就係咁,我地同一個鬼佬就一企咗喺車尾度企足全程30分鐘
而荷蘭妹最慘,因為佢企嘅戈一邊係靠住森林嘅,佢間唔中就要側身避樹枝

搭咗30分鐘之後嚟到呢個入口位

其實一嚟到已經見到呢堆出名嘅wax palms

好快就嚟到一個view point,但其實我唔知呢舊嘢特登整出嚟為乜

一開始條路都幾易行,只係一條大直路慢慢咁上斜
做咩唔同荷蘭妹換位

好羨慕樓主有勇氣去

然後好快嚟到呢個viewpoint 2

係好多人會影相擺上網嘅地方,其實行嚟呢度大約1粒鐘左右,
懶嘅人絕對可以喺度走返轉頭,因為我覺得最出名最靚嘅位置就係呢度

不過我地一早講好咗想完成呢個大約要行5粒鐘嘅big loop,所以我地繼續行

由一開始嘅平路慢慢變咗做森林,同堆因為都幾高海拔(大約3000),
所以呢段上斜路都行得幾喘吓

而上邊張圖嘅呢個門口就係阻止堆馬走入嚟嘅,因為有一d人會選擇騎馬上嚟
而佢地都只可以喺度止步,之後要靠自己行

個閘口放咗張地圖出嚟咁

再行咗45分鐘左右嚟到呢個叫Finca la Montana嘅地方

有d幾靚嘅紅色花

之後嘅路就係開始落山,相對上輕鬆好多

然之後喺森林區落返山,間唔中會走過堆吊橋咁,但都唔算難行
(特別係我地之前喺San Carlos行過戈堆山,有d直頭要用埋手爬,兩個都認同相比之下呢度好簡單

跟住就嚟到呢個睇雀嘅地方

入嚟俾咗入場費5000cop,包一杯嘢飲

但呢‘碗‘朱古力極度淡味,飲落似一碗中藥多過似朱古力
極艱辛先飲得完

而之後留咗喺度一陣睇雀咁

呢一款綠色嘅雀係喺呢度最常見到嘅
每隔幾秒就會有一隻飛過嚟

正面

然後繼續落山,行返過去入口戈度,但其實落山呢段路嘅景觀就相對失色

走出咗森林之後已經開始轉陰天

喺走之前影咗一兩張Wax palm嘅相咁

仲有喺哥倫比亞成日見到嘅牛

後尾搭返jeep出返去Salento之後,嚟咗呢間素食餐廳食(因為Burger鋪無開門

食咗份麻麻地嘅pad Thai

而食完之後我地就返咗去hostel, 之後就係開始知道Colombia準備封閉同埋要quarantine嘅時間嚕
架車全程無停過,我地幾條友都係捉實條欄杆
想換位都換唔到
後記

之後嘅日子就係開始喺哥倫比亞呢邊嘅隔離生活嚕
而遊記都終於寫完,今次終於無爛尾
希望之後可以繼續行程時,可以寫到哥倫比亞第二部或者厄瓜多爾篇
寫下隔離嘅生活,想睇

希望可以有厄瓜多爾篇
屌正過巴西好撚多
好悶架
特別係依家呢段時間都係做吓workout 睇吓書咁
同埋無咩影過相會變咗純文字齋up
巴打去過巴西?
有無去過Lençóis Maranhenses,之前睇相好想去
依家係巴西利亞 黎咗冇耐就開始爆 邊到都冇得去
慘,喺巴西小心d
戈邊好似爆得仲勁
我自己上網自學西文竟然睇得明你講咩!
你地兩個post我都有追
兩位巴打小心身體、保重!
Thanks
其實呢邊情況已經比秘魯好好多
我自己都無咩太擔心
祝身體健康
沿途D廁所會唔會好嘔心

小心身體BTW
好乾淨 我未喺度遇過嘔心嘅廁所
Lm
多謝咁多位支持
遲吓有時間我諗住試吓打多篇遊記,諗緊:
1.波蘭
2.白俄+烏克蘭
3.羅馬尼亞
大家會想睇邊個地方多d
留名,希望你繼續update 下當地情況
白俄+羅馬尼亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞