「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
之前一直想搵地方學西班牙文
上網見到由歐洲飛入南美嘅機票得哥倫比亞特別平
之後再睇人話喺哥倫比亞嘅西班牙文發音係準確少少
於是就膽粗粗咁選咗哥倫比亞做南美首站
依家喺呢邊學緊西班牙文
開波前照例出住幾張圖先

正評比最後張相
會去幾耐
Day 1
之前上網買機票見到平就買咗Avianca由馬德里飛入去首都Bogota嘅機票
呢間嘢係哥倫比亞嘅國航
不過今次真係未出發就差d要折返
喺機場想check in時就被拒
事緣係話我張回程機票過咗免簽證限期,要我出示會喺限期內離開哥倫比亞先俾登機
爭拗一輪死死地氣咁是但買咗張由Bogota入Quito嘅機票,買嘅時候已經心諗到步一定要即刻cancel拎refund
幾經波折終於上到機

循例影吓張機場相,冬天嘅馬德里朝早七點仲係天黑

呢架哥倫比亞國航正正常常有得比你叉吓電咁,不過啲戲就有d舊

十個鐘頭嘅機派咗兩次餐,呢兩餐飛機餐出乎意料地好食
特別係堆ravioli,出奇地開胃

坐咗十粒鐘嚟到呢個哥倫比亞首都嘅機場,叫做有齊基本嘢咁
過海關佢地都識基本嘅英文,循例問吓你會去邊,住邊,好快就入到境(過程問都無問過我回程嘅事
Support
睇相已經覺得正
個島果度係咪去左providencia
果度真係勁靚,果時住左兩個星期

個機場都有指示牌教你去邊度搭車咁

望出去感覺幾似曼谷
因為去之前買咗機票諗住第二日直接飛去北邊一個叫Cartagena嘅城市,所以第一日只係訂咗一個近機場嘅酒店
便利在有免費shuttle接送

戈時唔記得咗影相,所以上網搵咗張低清酒店圖
我戈時無意識到,呢一日之後嘅一個星期,我喺哥倫比亞都沖唔到熱水涼

check in完之後喺酒店度食嘢,問佢地有咩嘢係colombia嘅local food, 佢地就介紹咗呢碗極濃薯仔蓉嘅雞湯俾我
哥倫比亞嘅餐大部份都會配上飯同埋一兩種水果嘅,不過酒店呢個推介我真係唔多識欣賞
我暫時無遇過歧視,可能佢地太少見到亞洲人
安唔安全就真係見人見志,我自己無遇過危險
佢地識好少量嘅英文,所以最好自己都要識少少西班牙文
嘢食就幾啱亞洲人口味,佢地多數會配埋白飯同椰汁(有少少似馬拉嘅椰漿飯),食落都幾正
應該兩至兩個半月,有三個星期留咗喺度學西文
係丫,我去得三日,依家諗返好想喺戈度留耐d過吓廢人生活

食完嘢搭shuttle入返去機場度唱錢,呢間係Juan Valdez,哥倫比亞版嘅Starbucks
基本上都係總有一間喺附近

喺機場唱錢除咗睇passport仲要押指紋
第一次押時仲要因為拇指押得唔夠多,要再押過

上邊呢堆就係哥倫比亞幣,佢地個幣值係cop,上邊呢堆紙幣個mil就係一千咁解,呢三張嘢分別係50000cop,10000cop同2000cop
用一蚊美金換cop大約係1等於3000cop
去過Colombia 3個幾月留名 返到香港聽到Latin Music 都會掛住果到😪
帶左d咩去[/s]
正!利申去過中美洲,都好正。
留名支持
留名支持
多唔多扒手
你西文咩情度?
相機 GoPro 腳架 幾件衫褲
扒手就一定有
我未去其他南美國家比較唔到
低B級
識講吓Hola, 買嘢問吓價錢,睇吓餐牌咁

由機場出返去酒店戈陣時有堆人搞緊小型巡迴,可惜戈時無帶住部相機,得部手機影吓相

夜晚喺酒店餐廳食咗碟芝士蝦,開胃過晏晝碟嘢好多
之後返咗房訓覺應付jet lag同埋等第二朝直接飛入Cartagena
Day 2

第二朝一早返過去機場搭LATAM去Cartagena,呢程內陸機一個鐘
去check in時機場得我一個亞洲人樣
個地勤見到已經好好人咁走過嚟幫我用部電腦check in
過程中仲講埋唔好意思,話自己英文唔係咁好之類嘅嘢

入閘之後見到支那嘅毒害真係無處不在

牆上面有d相介紹吓哥倫比亞嘅生態同景點咁

一個鐘之後入到嚟Cartagena,個機場外圍嘅通道都係好似裝修緊咁嘅

作為哥倫比亞嘅第一旅遊熱點,呢度真係人山人海
不過出去排的士有樣嘢好好嘅係佢會有個counter,你講俾佢知你住嘅hostel,
佢就會俾張單你,跟住張單寫嘅價錢俾錢就得
呢程10分鐘嘅的士大約只係要4.5美金

喺Cartagena住嘅呢間hostel 10歐羅一晚,外牆上邊有好大幅壁畫

哥倫比亞嘅hostel質素其實幾高,多數張床都好闊同埋好乾淨
呢間hostel唯一問題係無熱水(雖然cartagena一年365日都保持住30度嘅高溫

而個lobby佈滿人係因為晏晝時呢度會熱到令人唔想出街

仲有一隻極度活躍嘅bb貓,佢最鍾意做嘅嘢就係趁人唔覺意時快速衝過去咬人隻腳
有次仲試過趁人開房門時衝入間dorm room,搞咗好耐先捉返佢出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞