「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
諗住去邊度
我無咩計過筆直
不過多數每日都盡量唔會用超過50美金
喺Medellín住hostel大約7美金左右一晚
出去食三餐同間唔中飲吓咖啡店大約會用咗20美金
而San Andrés同Providencia呢兩個海島就最貴
一日會用咗6、70美金
想繼續去墨西哥睇瑪雅 成個南美洲都未去過 淨係知波哥大治安算比較好
以哥倫比亞嚟講波哥大治安唔算好
同埋沿路成日聽到人話Cali危險
最安全反而係海島同北邊嘅Cartagena
留名
吓我前哥倫比亞老細仲要成日吹奏波哥大
樓主而家留咗幾耐?返學有冇話返星期一至五?
留咗一個月嚕
返學係每日一至五朝早上堂
晏晝就有d adventures去吓附近游水跳水咁
生活一定好充實好寫意 好羨慕
但係夜晚要做功課
Day 5

呢一日開始留咗幾日喺海島上邊
朝早hostel幫手call的士去返機場度,又係搭LATAM入去San Andres

入去San Andres要俾入場費,當喺機場check in時佢就會確保你有買回程機票先
如果無買嘅話唔會俾你check in
Check in完之後就要去隔離呢個櫃位度買張tourist card,索價109000cop 大約36美金左右
呢份嘢係本簿仔size,入邊嘅資料係自己填上去,
但喺當地時要kepp住,因為如果離開時唔見咗係會要求你俾錢買過份嘅

Cartagena嘅候機大堂係人多到無位坐

同之前一樣係自己行出去出邊登機嘅

臨到San Andres之前見到嘅藍色海島

入到嚟San Andres,明明係國內線但都要check多次本passport同tourist card
Hola buenos días
會學到好多野的

搞咗一輪’過關‘之後就搭的士去hostel度,因為間hostel唔喺市中心,
San Andres嘅的士應該係全國最貴嘅,一程大約20分鐘嘅的士就要40000cop,
呢個係hostel嘅大門

住喺8人房,一晚大約12美金

平時食飯嘅地方

有個大泳池咁,平日懶得滯可以留喺度
不過San Andres嘅水喉水係唔飲得嘅,所以喺呢邊要去超市買水飲

check in完見都係兩點幾又未食嘢就搭巴士出返去市中心度搵嘢食順便買水
呢度一程巴士cop2600,(不過2月時好似已經加咗價去2800cop)

沿路見到d當地學生啱啱放學咁
Más despacito no puedes reparativos bravo
㩒完español keyboard就sd咗
學緊pasado imperfecto感到有少少混亂

依張好正,第一次見登機後邊咁多樹
Ching係點揾到當地既語言學校?上網自己揾定係揾中介?
之前上背包客棧見到有人講起學西班牙文
話哥倫比亞嘅口音正宗d (相對)
又見到有人講起間學校
睇吓網上評分就直接聯絡咗間學校嚕

嚟到呢個市中心,一入到嚟就覺得好多人
同埋勁多車喺條大街度

嚟咗一間海邊嘅餐廳食嘢

叫咗份海鮮炒飯,好好味

食完之後去咗個市中心嘅沙灘行咗陣

有d當地人喺度打沙排咁

有條魚收集塑膠水樽

行咗陣再去埋超市買咗支水就搭車返返咗去hostel戈邊,喺附近睇咗個幾靚嘅日落

晚餐喺hostel食,每日都係固定兩三樣嘢選
不過20000cop食到一餐喺呢邊嚟講都算係平嘅
Medellin 係Escobar 當年發蹟地

有無佢既小小畫
Day 6

呢一日食完hostel嘅早餐就行過去島嶼東邊一個叫San Luis嘅沙灘

行呢一條路過去,行咗20分鐘左右,日頭好風平浪靜
不過當地人話呢條路日頭先好行,下午4點左右開始就唔好入去
佢地話呢條路五點左右就會俾人持槍佔據咗,
話當地人揸車都唔會選擇喺夜晚用呢條捷徑,會兜路

沿路有d小徑話係軍事禁區咁,我到依家都唔明點解特定嘅呢條小徑會喺夜晚俾人佔據

就快去到沙灘時有隻好得意嘅狗仔喺門口吠同埋想人摸佢

呢個沙灘比起市中心嘅戈個少人好多,係好適合hea嘅地方
有個當地遊客同我吹水時,都同我講喺度唔駛擔心,話呢度好少人,唔會俾人偷嘢

朝早叫咗杯 fruit punch 喺度睇書曬太陽,而隻狗仔就匿喺沙灘椅訓覺

佢嘅暴弊畫

話說琴晚喺hostel飲酒時有人好推篤呢間餐廳,仲喺呢度拎咗外賣返嚟食,勁香

於是曬完太陽就入咗去食lunch,一樣係叫咗海鮮飯
碟飯係好食過市中心食戈一間,不過呢度都係習慣樣樣嘢都勁大份
叫咗我都食唔晒,有d浪費

然後行咗返去hostel附近,去咗一個叫La Piscina嘅地方

入場費6000cop,會俾舊面包你餵吓魚咁,兩邊就有d攤檔賣嘢飲嘢食

呢度好多人喺度玩浮潛

不過我嚟呢邊主要係想玩呢個水底行路
俾咗35美金左右可以玩30分鐘,會有人guide住你喺海底行

臨落水時戴住呢舊白色頭盔,落水時就會靠氣壓自動防水
佢地玩完之後我買埋隻usb手指拎相,不過因為無電腦喺身upload唔到,唯有用網上嘅圖

啱啱落水時個水壓會搞到耳仔痛到仆街,要申隻手入去㩒實個鼻閉氣先好返d,圖入面條黃色帶就係傳輸氧氣嘅地方
一開始會帶住你行去睇個人造石像,順便拎部gopro影吓相咁

之後就行去另一個地方,水底度係真係有咁多魚嘅
不過影相時就要靠佢地俾一支面包碎嘅膠樽,然後搖住咁吸引堆魚過嚟影相
玩完之後覺得係個幾有趣嘅體驗,不過都係試一次就唔會玩第二次
因為咁樣俾人guide住嚟行同影相好無自由度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞