「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
第三日食完個lunch之後就行返去hostel戈頭,想上埋去一個城堡

沿路見到間幾靚嘅鋪頭,於是就入咗去睇

個價格亦都係華麗嘅,呢度無一樣嘢無平過20美金

之後就嚟到呢個城堡度喇

喺天時暑熱下俾咗25000cop行上去,但都係得個景睇吓咁

沿路有好多locals喺度賣帽咁

個景都算幾靚嘅,不過個入場費唔多值

應該係我喺度第一個遇到嘅亞洲人

好普通嘅一個觀景台

下邊咁啱有一架local tour嘅巴士停咗喺度戴緊人
後尾留咗喺度一陣就走咗,感覺都係一個到此一遊嘅景點
後尾夜晚時喺返塗鴉區戈邊搵嘢食,入咗去一間意大利餐廳叫咗碟意粉,
不過唔記得咗影相

呢邊嘅夜晚時份仲熱鬧過日頭

堆酒吧開始營業

同埋都有d手推車賣吓小食咁

而呢條街一樣都係咁忙碌,坐滿晒人
後尾食完dinner之後就返返去hostel度,因為第二朝報咗一個tour搭船出外島
呢個tour應該係我暫時喺哥倫比亞做過最伏嘅一件事
留返喺Day 4開始講
等睇伏事
Day 4

Playa Blanca係喺Cartagena好出名嘅一個沙灘,喺網上邊搵Cartagena嘅行程多數都會推介埋呢個地方
咁之前見hostel有得幫手報tour,仲話包埋去另外兩三個島同埋浮潛咁
於是就join咗呢個tour

呢一日晨早六點鐘就起咗身等佢嘅pickup,但最後等到七點三先到
嚟嘅係一架大型嘅旅遊巴,個團有20個人左右

上車送吓水果杯食咁
坐咗個幾鐘頭車,終於嚟到一個勁多人又唔算乾淨嘅沙灘上船出外島

呢架就係全日都會坐嘅小型船
佢快速行駛時基本上係唔會睜開隻眼
因為多數都會俾海水彈入眼,極難頂

隔咗一陣喺一個海中心嘅位置,就派咗堆浮潛用具嚟玩浮潛喇

喺個海中心度浮吓潛咁

但個海都幾濁吓,一條魚都見唔到
喺個海度潛咗差唔多大半個鐘,終於可以上返船

跟住去咗一個附近嘅海島,有一間私人酒店

喺個泳池度留一個鐘曬吓太陽咁

行程包埋嘅呢一杯蝦係幾好食嘅 唯一俾到正評嘅事物

跟住架船送咗我地去一個叫party island嘅地方
都係喺海上邊起咗d草屋拎嚟做遊客生意咁

喺呢度一杯coco loco價值45000cop
但總會有人幫襯,因為佢地會好想拎住個椰子喺度影相

而呢個行程嘅尾聲終於搭返架船返去playa blanca

一樣係咁人山人海嘅沙灘

點半時再食埋行程包嘅lunch,但條魚嘅肉極少
之後又係喺個沙灘度晒太陽,大家都懷住想快d到三點鐘走人嘅心情
終於去到4點半我成功返到去hostel,
打呢一日嘅遊記時我更加深刻咁覺得呢個行程絕對係大伏
pablo escobar
條魚好乾
呢度興食炸魚,不過呢條衰到連肉都無咩
人都死咗20年
樓主本身讀緊書定做緊野?
初學西班牙文都想去轉南美
做緊嘢不過resign咗
Lm
想問下咁樣去學要洗幾多錢?
睇narcos識一句
依唷de bu da
無睇 即係點解
https://youtu.be/ihuXtC7AcSs
唔好周街同人講
羨慕樓主呀
Yo también estoy aprendiendo español !
Keep update!
樓主你覺得一個女仔去掂唔掂?
Donde aprendes?
我覺得大路嘅熱門城市都無咩問題
都見幾多鬼妹一個人遊
去Bogota唔好亂上的士 同埋盡量避免搭夜巴會好d
聽過有對奧地利情侶講佢地坐過一次夜巴架車係有人持鎗保護佢地
自學...用Duolingo
我應該無咁多假可以去南美學西文
Estudié el español en la universidad y ahora quiero aprovecharlo en mis viajes
啲風景好靚 樓主唔好棄po啊
想問筆直要幾多
一路睇POST一路聽narcos主題曲
應該係hijo de puta
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞