「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
咩鏡?
1635F4
現況更新 3月27
呢度依家開始緊第8日嘅quarantine
條街已經係靜晒
不過好在都可以用一個叫Rappi嘅app叫外賣同埋超市送貨

佢有個網keep住update數字咁
今日已經破500

不過呢邊9成中咗招嘅人都係話留喺屋企咁

條curve
仲要條脷識震,做唔到
Rr音震脷真係
又live左,繼續留名支持
多謝
其實我寫埋剩返3日應該就會完
個火腿奄列似煎蛋火腿三文治走包皮
白色果啲係芝士?
係丫
經你咁講又真係幾似
Day 48
Salento

呢一日終於由Manizales出發去Salento,
臨走之前見有少少時間就去咗琴日教堂2樓戈間Cafe食嘢

叫咗件朱古力蛋糕同一杯cappuccino

然後去咗巴士站買飛,喺呢度去Salento都係要喺一個叫Periera嘅大城市轉車

坐咗一粒鐘左右嚟到呢個)Periera嘅巴士站,好彩呢一日係禮拜六,
佢每一粒鐘都有車去Salento,
如果係平日嘅話好似話全日剩係得4班車入Salento

坐呢架小型巴士入去,不過都好少人搭
個司機都懶得開行李位,直接叫人孭嘢上去架車度

落車之後行咗十分鐘左右嚟到呢間Coffee Tree Boutique Hostel

間hostel養咗兩隻極大型嘅狗,有陣時返去嘅時侯佢地會衝出嚟

放低嘢之後睇咗間hostel嘅推介,去咗一間佢地話Best Burger in Salento嘅餐廳度食
叫咗呢份Blue Cheese Burger,真係無介紹錯

而食完之後就去咗附近個廣場行咗陣咁
作為出名旅遊城市呢度好多賣遊客嘢嘅攤檔

Salento嘅教堂

內觀

呢條街係Salento主要嘅大街,極多遊客都會喺度行
同時兩邊都佈滿咗唔同嘅紀念品店同餐廳咁

仲有呢一間分割咗做幾間細鋪,專賣遊客紀念品嘅鋪頭

喺入邊見到副幾得意嘅象棋

跟住就嚟到呢一條樓梯,就係為咗行上去睇呢度嘅觀景台

上到去上邊之後可以望到晒Salento嘅全景

而作為高海拔地區,呢度都好容易就望到雲層

落返山之後是但入咗去一間cafe度,諗住嚟到Salento呢個出名嘅Cafetería zone,無理由唔飲吓咖啡先
但我極度唔推介呢一間,因為佢地係同外賣紙杯裝咖啡
成個觀感即刻破壞晒

然後夜晚一樣嚟咗hostel推介嘅呢一間local餐廳食嘢

佢地嘅Day Special只係要15000cop,有三文魚,有湯,有果汁飲

仲有一粒甜品咁,但我食完都估唔到係咩成份,剩係覺得甜甜地

之後返hostel嘅時侯竟然俾我見到呢一間哥倫比亞版嘅7-11
唔知點解佢會參考呢一種裝修風格
之前見到嘅時候就一直想試吓坐,無諗過咁突然就喺度坐度

我去旅行前會諗 N日後就會係依到,同去到果個地方 就會諗N日後就會番番香港,要好好感受依一刻
教堂樓梯冇野扶?睇相都腳軟
所以我依家體會緊禁足生活
戈條樓梯有嘢扶架
不過行完都係會覺得腳軟
樓豬用咩相機影相好靚影得
多謝我純粹鍾意影相啫
影得多就會大約諗到邊個角度會吸引到人睇
Qué haces durante la cuarentena?
Estoy aburrido todos los días y no me puede salir el fin de semana
Vamos a practicar español aquí
Salento 小鎮好寫意,睇見D相,回憶返晒來
唉仆街支那人搞到邊度都去唔到
Me quedo en un hostel ahora, solo cuatro personas aquí.
No me puede salir también, solo comprar comida y platos en Rappi.
Todos los días, leo libros, hago ejercicios y aprendo español
que ejercicios haces?
Estoy en un hostal también con 5 otros huéspedes
Mi maestra no puede venir entonces solo aprendo en aplicaciones
Pero es suerte que no caso confirmado aquí en sucre hasta ahora
Solo ejercicios del YouTube
Push up etc.
Aprendo en aplicaciones ahora también
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞