「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
好睇d相d色水好靚
Day 12

呢一日九點鐘就嚟到機場,丟低咗件行李check in之後就死死氣咁行返出市區
因為去到時被通知班機會delay兩粒鐘

喺市中心見到個廣告牌幾靚,又未食早餐就入咗去食啦

叫咗杯果汁同埋一份細嘅雞肉三文治,幾好食但同張相都幾大出入
埋單用咗10000cop

跟住返返去機場準備過關登機時,見到呢個national嘅閘口關咗
成個機場又無特別指示,連堆local都企咗喺度等
成村人等咗大約5分鐘之後先有個保安阿嬸走過嚟用西文講嘢
我諗佢大致都係話叫人去對面國際線個閘口過關
佢講完之後成村人散晒

後尾順利咁喺國際線閘口過關登機
就係咁搭返LATAM過去Medellin喇
嚟到Medellin機場拎埋行李都差唔多3點鐘,於是就直接搭的士入去市區
Medellin舊年(2019年)開始已經起好咗條新隧道,由機場搭的士入市區大約35分鐘左右
不過呢度的士都幾貴吓,公價都係要80000cop

沿路喺個窗邊望到少少市景咁

呢兩晚喺Medellin住咗一間喺Laureles區嘅hostel,
呢個區係公認喺Medellin屬於安全嘅,附近有間大學同埋都好多餐廳
同埋離開咗北邊之後物價真係低返好多
hostel 6人房一晚都係6歐羅
係南美嘅價格
Medellin 可以參加Escobar 半日團
同印象中Medellin 有台灣同韓國餐廳,應該就係呢個中產區,頂唔順既可以去食
我喺戈度食到日本手卷
Escobar半日團就諗住學完西文返去Medellin時先再join
去exchange 應該去曬中美洲 薩爾瓦多洪都拉斯巴拿馬古巴
同埋伯利茲危地馬拉哥斯達黎加
伯利茲 唯一講英文南美洲國家
想去埋講荷蘭文既蘇里南

希望去墨西哥嗰四個月可以去晒拉美拉丁美洲國家
目標係去晒中華民國嘅美洲邦交國
巴打加油,但個邊治安一般,最好係古巴
最緊要出入平安,小心財物
巴打嚟緊都去拉丁美洲果邊?
幾年前去過,一生難忘
當時主要去南美洲,所以中美洲包括墨西哥去得比較短時間,但中美洲勝在地方小,使費亦算平
啲人係咪好熱情,我依家學緊西班牙文諗住去完墨西哥交流之後,順便去埋拉丁美洲先返香港接受現實
睇咩地方,厄瓜多爾、哥倫比亞、秘魯都唔錯,尤其巴西雖然講葡萄牙文,但人堅友善熱情,最正既囡就巴西同阿根廷
至於你話邊個國家最好玩就個個唔同,睇你彩數
我本身去阿根廷exchange 但啲人話阿根廷人幾串
加上遲下有生之年都未必去墨西哥就揀左

巴打都幾特別 好少見人去南美
唉幾年前見香港搞成咁,無眼睇,所以去散心,不過呢度唔講咁多啦,好易俾人起底
阿根廷人無錯係幾寸,但呢個國家真係哪來的自信,隔籬智利發展好好多,但呢個國家難去過墨西哥好多,如果係我,反而會揀呢度exchange
巴打係加拿大定美國讀書?
唔知去到墨西哥會唔會因為肺炎比人歧視
其實兩度我都掙扎左好耐。其實阿根廷靚好多,不過我見無乜人報,所以揀啲熱情奔放既國家讀下
我係Shitty讀 咁岩有南美洲揀咪試下
啲旅遊景點係咪比啲cartel照住
但蘇里南好多中國黑工喺戈度
依家都幾唔安全吓
好似係出發前研究下先,係中南美洲比人溶左都唔知
治安差真係避一避
啲相好靚除咗gopro仲帶咗咩機過去
走在蘇利南首都——巴拉馬利波——市中心的鬧區,隨處可見的中文字
在這個人口不到60萬的小國裡,如今卻有近7萬的華人移民在這裡生活著。
然而,蘇利南華人社群在當地的評價,卻又是毀譽參半。與當地其他族裔的緊張關係

我之前睇完呢堆文字描述之後對呢個國家無咗興趣
仲有部Sony a7 iii

喺hostel擺低嘢之後都晏晝4點幾,肚餓但係又諗起就快到晚飯時間
搞到是但去咗附近嘅Cafe食cake
呢邊嘅cafe令我驚奇嘅係佢地間間都有酒精搓手液
仲親眼目擊到個店員每收完一次錢都用枝嘢搓手

返到Medellin即刻覺得入返一個現代化嘅城市,
叫杯Flat White同一件Cake都係9000Cop,仲要可以用Visa俾錢

食完之後喺附近行咗陣,路邊有間幅壁畫幾靚嘅酒店

不過呢度好多電單車
暫時喺呢區行感覺唔到有咩危險

仲有間好耐無見到嘅Starbucks

哥倫比亞嘅Starbucks杯

入夜之後去咗附近嘅一間墨西哥餐廳食嘢

叫咗份chicken burrito同埋一杯Tequila,
佢嚟咗3兜醬我諗緊邊一兜係唔辣於是試味,
試完味之後發覺3兜都係辣嘅
不過呢度埋單都係食咗21000cop,價格真係正常返好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞