「毒遊遊記」去轉哥倫比亞順便學西班牙文

571 回覆
246 Like 9 Dislike
好正呀
Day 14

呢日朝早食咗件cake就出發去車站坐車去Guatape

Medellin嘅Co-work cafe 勁多人喺度用電腦做嘢

搭地鐵過去巴士站,沿途見到個市景幾靚就用手機影吓咁

出地鐵站之後就過呢條人山人海嘅天橋去巴士站

Medellin北邊嘅巴士站,大部份嘅巴士都係喺度開

地下就係一堆巴士公司嘅ticket office

之前上網睇認住咗呢個14號counter專賣去Guatape嘅飛

呢張巴士飛盛惠15000cop, 最重要係認得puesto呢個字,係講緊個座位no.

趁有少少時間就去咗買subway當lunch食,不過真係排好耐,
本身有半個鐘時間剩,買完得返兩個字要趕去月台

要過閘但其實佢地只係隨便睇一睇你張車飛,然後就拍卡比你過
隔離部機完全無運作過嘅

搭呢部大巴過去,由Medellin去Guatape大約兩粒鐘

而Guatape嘅車站就係被呢個車來車往空地上邊

行去間accommodation時經過見到個plaza同教堂隨手影咗一影

呢次住嘅係一間single room,戈時見平平地只係要12歐羅一晚,就直接book咗
後尾先發覺原來呢度係一間Airbnb嚟嘅,得一個無門牌嘅門口,
去到附近時有間餐廳嘅waiter見我左望右望就問我係唔係搵緊hostel,
然後就好熟路咁帶咗我去個門口度㩒門鐘
hijo de puta
上年玩左兩個星期
好靚
俾個當地人電
肥版Mona Lisa 同另外幾幅名畫 要去首都Bogota 個美術館
Guatape 上到頂個景
冇囡囡相?
我去戈時個天勁矇
有用LR執過
啲人友唔友善?
唔識西班牙文難唔難叫野食?
當地人好友善架 不過大部份都唔多鍾意影相
應該幾有難度佢地個menu多數得西文
起碼要識返少少基本單字先
會唔會去Cartagena
去完啦
仲喺playa blanco tour中大伏
未追曬post留咗言
睇返曬先

喺間房放低嘢之後趁個天未黑晒就出咗去行吓,
見到間雪糕店入咗去叫咗杯雪杯

剩係叫咗一球,佢‘北’到滿一滿都只係3000cop

之後去咗廣場睇呢個鎮唯一一間嘅教堂

入面其實都幾簡樸吓,不過之後真係日日都見到修女喺入邊祈禱同賣嘢

個廣場有d木頭公仔咁

然後嚟到呢條差唔多每個熱門旅遊城市都有嘅雨傘(公廁)大街

入咗嚟呢個Plazoleta De Los Zócalos,係呢度好多人影相嘅地方
兩邊就開晒勁多間唔同嘅Cafe咁

而呢棟嘢就係呢邊最高嘅建築物,5層樓高

喺呢度嘅其中一間cafe買咗樽咖啡溝酒嘅物體,
飲落口好甜好杰

然後行咗嚟呢條街,話係以前山泥傾瀉曾經全毀然後重建嘅一條街嚟
呢度嘅街道基本上都係佈滿晒彩色建築咁

同埋有好多鋪頭賣首飾

呢一種最近成日喺IG見到嘅手飾,喺IG賣成10-25英磅一條
喺呢度一條都係2,3美金左右,見幾靚就買咗兩條嚟戴吓

夜晚去咗一間比較local嘅餐廳食,佢碟吞拿魚意粉極度其貌不揚
不過食落口好好味,而份多士係送嘅,入口好鬆軟
呢一餐連埋枝啤酒都係20000cop就搞掂
Day 15
Guatape

呢日朝早去咗彩色廣場嘅一間cafe度食cake飲咖啡,
咁樣坐喺度睇景都幾chill

之後截咗部Motor taxi去Guatape出名嘅景點,Piedra del Peñol

係一舊大石頭

俾咗20000cop買呢張入場卷

然後就開始行呢條659級嘅樓梯

氣喘喘咁上到去頂嘅景

不過可以再行上少少,就會睇到呢個上網search Guatape成日見到嘅景

但實情上個天台係佈滿晒人長期都唔會少過20條人喺呢個天台度

戈度仲有d鋪頭賣吓生果同雪條咁

幫襯買咗一杯西瓜,3000cop,以遊客區嚟講真係幾平

落返山腳附近都有一堆唔同嘅鋪頭賣吓衫,帽咁

喺度可以俾5000cop搭巴士返去Guatape,不過戈時見有時間於是就選擇咗行返去,
行咗40分鐘,沿路見到呢個景,我覺得仲靚過由上面影落嚟
樓主點樣準備黎緊咁多日嘅錢?現金?信用卡?atm㩒錢?
去之前諗定咗最壞情況㩒唔到錢
準備咗一堆歐羅喺戈邊換
依家喺Medellin戈堆大城市就多數都碌卡
LIVE左 支持

行咗40分鐘返到去之後路邊個伯伯擺水果檔,見到有人行過就叫人試食水果

食完之後覺得甜甜地幾好味就買咗5個,但食咗兩粒之後就懶得再搣嚟食
將佢地送咗俾host

返到去之後見差唔多兩點都未食嘢,就是但入咗去呢間快餐店

5000cop嘅細size arroz paisa,但食完之後好飽肚,入面有好多豬腩肉

之後無咩嘢做就是但喺個城度行吓咁,呢邊好多local嘅酒吧

入面嘅人跳緊salsa

而禮拜六日嘅廣場呢度好多人擺檔,呢種白色嘅帽佢地賣得特別貴

夜晚喺一間餐廳食意粉,之後嚟緊三個星期喺San Carlos我再無喺餐廳搵到pasta類嘅嘢
Day 16 - Day 37
San Carlos
之後落嚟嘅呢三個星期我都係留喺San Carlos學西班牙文
所以我打算用概括咁寫呢三個禮拜嘅嘢
畢竟我諗如果當成日記咁寫應該會悶到抽筋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞